Home » Life & Style » Timp liber » De ce sarea de bambus coreeană este cea mai scumpă sare din lume. Ce o face specială, de fapt

De ce sarea de bambus coreeană este cea mai scumpă sare din lume. Ce o face specială, de fapt

Alexandru Cazacu / 23.06.2022, 12:14
De ce sarea de bambus coreeană este cea mai scumpă sare din lume. Ce o face specială, de fapt

Deși sarea obișnuită nu este un condiment foarte scump, sarea de bambus coreeană este considerată un produs de lux. Mai exact, pentru un borcan de 240 de grame trebuie să scoți din buzunar peste 100 de dolari. Dar de ce sarea de bambus coreeană este cea mai scumpă sare din lume și ce o face atât de specială? Ei bine, veți afla acest lucru în rândurile de mai jos.

Motivul pentru care sarea de bambus coreeană este cea mai scumpă sare din lume

Unii ar putea fi de părere că sarea de Himalaya are un preț ridicat, însă cu siguranță nu au auzit de sarea de bambus coreeană. De fapt, există mai multe sortimente de sare de lux, printre care și sarea de soia sau sarea neagră Kilauea Onyx. Cu toate acestea, sarea de bambus coreeană este cea mai scumpă.

Se pare că prețul acesteia este dictat, în cea mai mare parte, de procesul laborios de fabricare. În caz că nu știați, acest tip de sare este prăjit de 9 ori în cilindri de bambus. „Amethyst Bamboo” este un soi coreean de sare realizat prin umplerea unor cilindri de bambus cu sare de mare. Apoi, aceștia sunt acoperiți cu argilă, după care se prăjesc de nouă ori într-un cuptor special.

Fiind un proces foarte complex, fabricarea acestui tip de sare durează aproape două luni de zile. În plus, totul este realizat manual, așa că nu e de mirare că sarea de bambus coreeană se vine chiar și cu 100 de dolari borcanul.

Sarea de bambus coreeană prăjită de nouă ori

Coreenii fac sare de bambus de sute de ani, însă sortimentul prăjit de 9 ori datează din secolul al XX-lea. În vremuri de mult trecute, sarea de bambus era prăjită doar de trei ori.

Abia ulterior s-a descoperit că prăjirea multiplă a acesteia duce la infuzarea unei cantități mai ridicate de esență de bambus și filtrează mai multe impurități. Tocmai de aceea, sarea „Amethyst Bamboo” este considerată una dintre cele mai curate din lume.

Sarea de bambus coreeană
De ce sarea de bambus coreeană este cea mai scumpă sare din lume

Procesul de fabricare a celui mai scump sortiment de sare din lume

În ceea ce privește procesul de fabricare a sării „Amethyst Bamboo”, acesta începe cu tăierea în cilindri a trunchiurilor de bambus. Unul dintre capete rămâne închis, iar pe celălalt se toarnă sarea de mare, care provine de pe coasta de vest a Coreei de Sud. Apoi, cilindrul este sigilat cu argilă specială și prăjit în cuptor. Este important ca focul să fie făcut cu lemn de pin, iar temperaturile să fie apropiate de punctul de topire al sării, adică 800 de grade Celsius.

Pe măsură ce bambusul se încălzește, uleiul din lemn iese și este absorbit de sare. De aici vine aroma complexă a acestui tip de sare și proprietățile sale benefice pentru sănătate. După aproximativ 15 ore, bambusul se transformă în cenușă și rămân doar bucățile de sare. Acestea sunt apoi măcinate și puse din nou în cilindri de bambus. Procesul se repetă de opt ori.

Ei bine, ultima prăjire a sării este puțin diferită. Acum, sarea va fi coaptă la o temperatură mai ridicată (circa 1.000 de grade Celsius). Astfel sarea se va topi complet și se va amesteca cu bambusul. Amestecul este scurs într-o matriță și lăsat la solidificat vreme de câteva zile. Sarea seamănă acum cu o rocă, însă va fi spartă manual și ambalată pentru a fi scoasă la vânzare.