Home » Life & Style » Timp liber » Descoperire extraordinară! Marte ar fi găzduit viață de-a lungul a miliarde de ani. Ce arată studiul cercetătorilor

Descoperire extraordinară! Marte ar fi găzduit viață de-a lungul a miliarde de ani. Ce arată studiul cercetătorilor

Alexandru Cazacu / 28.06.2022, 11:52
Descoperire extraordinară! Marte ar fi găzduit viață de-a lungul a miliarde de ani. Ce arată studiul cercetătorilor

De-a lungul anilor, mulți oameni de știință au încercat să afle dacă există sau dacă a existat vreodată viață pe Marte. Ei bine, noile cercetări arată că, într-o anumită parte a Planetei Roșii, ar fi putut exista viață de-a lungul a miliarde de ani. Ce au descoperit cercetătorii, puteți afla în continuarea acestui articol.

Pe Marte ar fi existat viață de mai multe ori de-a lungul a miliarde de ani

După ce au studiat imaginile captate de Mars Reconnaissance Orbiter, oamenii de știință au identificat în partea de nord a Ladon Valles, în sudul bazinului Ladon și în zonele înalte din sud-vestul acestuia, sedimente care conțin argilă. Toate aceste locații fac parte din regiunea „Margaritifer Terra” de pe Marte.

Cercetătorii susțin că argila indică prezența pe termen lung a apei, ținând cont de faptul că se formează în condiții de pH neutru, în urma unei evaporări minime a acesteia. În opinia oamenilor de știință, apa a curs aici până acum aproximativ 2,5 miliarde de ani.

„Sedimentele stratificate de culoare deschisă, care prezintă adâncimi relativ mici ale așternutului și conțin argile pe o distanță de 200 de kilometri, sunt dovezi că un lac a fost cel mai probabil prezent în zonă. Cadrul lacului cu energie scăzută și prezența argilelor susțin un mediu care ar fi fost favorabil vieții la acea vreme”, spune Catherine Weitz, cercetător la Planetary Science Institute din Arizona, Statele Unite.

Zonele de pe Marte care ar fi găzduit viață

Echipa de cercetători crede că, inițial, argila s-a format  în jurul terenului mai înalt de deasupra bazinului Ladon. Asta înainte erodată de apă și transportată în aval într-un lac din bazinul Ladon și din nordul Ladon Valles (zone de pe Marte).

Conform cercetătorilor, cel mai recent flux de apă ar fi fost de-a lungul bazinului Ladon de sud-vest. Cu toate acestea, depozitele de argilă din această zonă se potrivesc cu unele dintr-o altă parte a planetei Marte. Mai exact este vorba despre delta „Eberswalde”, situată în sudul regiunii acoperite de acest studiu, scrie Science Alert.

Planeta Marte ar fi găzduit viață de-a lungul a miliarde de ani. Ce arată studiul cercetătorilor
Planeta Marte ar fi găzduit viață de-a lungul a miliarde de ani. Ce arată studiul cercetătorilor

Apa curgătoare a făcut cândva parte din peisajul marțian

Unele studii au arătat că există gheață pe Marte. Cu toate acestea, căutarea apei lichide încă continuă. Acum, cel mai recent studiu susține idea că apa curgătoare a făcut la un moment dat parte din peisajul Planetei Roșii, fiind posibil să fi adus și viață odată cu ea, scrie sursa citată anterior.

„Există posibilitate ca în această regiune să fi existat condiții de habitabilitate, cel puțin periodic, până relativ târziu în istoria planetei Marte”, scriu oamenii de știință în studiul lor.

Distribuția argilei, dar și a altor roci reperate de cercetători, arată că apa a rămas în această zonă. Ținând cont de faptul că argilele sunt surse de nutrienți și stabilizatori pentru mediul înconjurător, ar fi putut exista condiții stabile pentru ca organismele să poată supraviețui.

Deși nu este tocmai o dovadă de viață pe Marte, cercetătorii ar trebui să găsească fosile pentru a confirma acest lucru. Totuși, ipoteza lor sugerează condiții care ar fi putut susține viața.