Home » Life & Style » Timp liber » Locul din România unde accesul femeilor este interzis. Care este de fapt motivul

Locul din România unde accesul femeilor este interzis. Care este de fapt motivul

Alexandru Cazacu / 08.10.2021, 11:18
Locul din România unde accesul femeilor este interzis. Care este de fapt motivul

Cu toate că pentru unii dintre noi ar părea greu de crezut acest lucru, în țara noastră există un loc în care accesul femeilor nu este permis. Află în continuarea acestui articol, din ce cauză se întâmplă acest lucru și care este locul din România în care accesul femeilor este interzis.

Accesul femeilor este interzis în acest loc din România

Multe lăcașuri de cult din țara noastră au regulile proprii, iar acest lucru este valabil și pentru Mănăstirea Frăsinei. Ei bine, situată în localitatea Muereasca din județul Vâlcea, în această mănăstire accesul femeilor este interzis. Așadar, acest loc este destinat doar călugărilor și credincioșilor de sex masculin care vin aici să se roage.

Regula a fost impusă de Sfântul Ierarh Calinic. Mai exact, în secolul al XIX-lea, el a vizitat Mănăstirea Frăsinei și a decis ca în acest loc să nu calce niciodată picior de femeie și să nu se consume carne.

”Acest sfânt locaș s-a clădit din temelie spre a fi chinovie de părinți monahi și fiindcă din partea femeiască putea să aducă vreun scandal monahilor viețuitori acolo, de aceea sub grea legătură s-a oprit de la acest loc să mai treacă înainte, sub nici un chip, parte femeiască. Iar cele ce vor îndrăzni a trece să fie sub blestem și toate nenorocirile să vie asupra lor, precum: sărăcia, gârbavia și tot felul de pedepse, și iarăși celor ce vor păzi această hotărâre să aibă blagoslovenia lui Dumnezeu și a smereniei noastre și să vină asupra lor tot fericitul bine” (Calinic, episcopul Râmnicului Noului Severin, 17 ianuarie 1867).

Locul din România în care accesul femeilor este interzis
Locul din România unde accesul femeilor este interzis

Femeile nu au voie la mai puțin de 2 kilometri de Mănăstirea Frăsinei

Ei bine, femeile nu evită să vină aici din cauza vreunui control riguros, ci mai degrabă datorită legământului, pe care mulți îl consideră mai mult un blestem, lăsat de Calinic. Potrivit unor legende care circulă printre localnici, toate femeile care nu au respectat această regulă au fost pedepsite, în afara de fiica unui cioban din zonă.

Se spune că fără să își dea seama, fata a călcat pe pășunile din jurul mănăstirii. În consecință, ea s-ar fi îmbolnăvit de epilepsie, însă Sfântul Calinic ar fi vindecat-o pentru că a încălcat interdicția fără voință.

Potrivit acestei interdicții, femeile femeile nu au voie la mai puțin de doi kilometri de Mănăstirea Frăsinei. În schimb, femeile care vor să se spovedească sau să participe la slujbele oficiate de preoții Mănăstirii Frăsinei pot să facă acest lucru la noua biserică, unde se țin slujbe duminica și în zilele de sărbătoare.

Singura mănăstire a cărei avere nu a fost secularizată

Un lucru mai puțin cunoscut despre Mănăstirea Frăsinei este faptul că a fost singura mănăstire a cărei avere nu a fost secularizată. De ce s-a întâmplat acest lucru? Ei bine, prin legea din 13 decembrie 1863 s-a decis scoaterea la licitație a atelajelor și vitelor mănăstirii, însă Sfântul Ierarh Calinic a intervenit pe lângă Nicolae Krețulescu și a salvat bunurile lăcașului de cult. De asemenea, același lucru s-a întâmplat și în cazul arendării vetrei Mănăstirii Frăsinei.