Home » Life & Style » Timp liber » Misterul nebănuit pe care îl ascunde Salvator Mundi, cel mai scump tablou din lume

Misterul nebănuit pe care îl ascunde Salvator Mundi, cel mai scump tablou din lume

Alexandru Cazacu / 06.09.2021, 11:56
Misterul nebănuit pe care îl ascunde Salvator Mundi, cel mai scump tablou din lume

Deși nu se știe cu exactitate, cel mai probabil, pictura ”Salvator Mundi” este opera lui Leonardo da Vinci. Cu toate că la prima vedere pare o simplă reprezentare a lui Iisus, pictura ascunde un mister nebănuit. Haideți să vedem despre ce este vorba.

Misterul nebănuit pe care îl ascunde Salvator Mundi

După cum spuneam, cea mai scumpă pictură din lume, ”Salvator Mundi”, îl reprezintă pe Mântuitor cu mâna dreaptă ridicată pentru a binecuvânta și cu o sferă translucidă în mâna stângă. Cu toate acestea, se pare că sfera menționată sfidează legile opticii. Așadar, de-a lungul timpului, aceasta a dat naștere mai multor controverse în ceea ce privește sursa de inspirație a autorului. Unii experți susțin că aceasta este o reprezentare realistă a unei bine de sticlă goală pe dinăuntru.

Potrivit unui studiu a oamenilor de știință de la Universitatea din California, înfățișarea sferei era posibilă în lumea reală, doar dacă aceasta ar fi fost realizată din sticlă suflată subțire. Lucrarea cercetătorilor a fost postată pe site-ul Universității Cornell.

Salvator Mundi este învăluită de un mister vechi de sute de ani. Sfera din mâna lui Iisus are în interior niște scântei, care par să fie niște incluziuni într-o bilă de cristal. Cu toate acestea, o sferă solidă ar mări și inversa imaginea din spatele ei, iar sfera reprezentată în pictură nu arată un asemenea efect.

Controverse în jurul picturii Salvator Mundi

Ei bine, este cunoscut faptul că Leonardo da Vinci a studiat optica, în consecință, nu ar fi făcut o asemenea greșeală. De-a lungul timpului, multe controverse s-au născut în jurul materialului din care este făcută sfera din mâna stângă a Mântuitorului și dacă a fost pictată incorect în mod intenționat.

Experții au folosit o tehnică numită ”randare cu bază fizică” pentru a simula lumina în scena din celebra pictură. Specialiștii au ajuns la concluzia că printr-o combinație de lumină atmosferică slabă, o lumină puternică deasupra și o sferă de sticlă goală puteau să recreeze scena din pictură. Se pare că grosimea sticlei ar fi putut fi de până la 1,3 milimetri ca să nu creeze o refracție care să tulbure imaginea din spatele sferei, după cum susțin experții.

Misterul nebănuit pe care îl ascunde Salvator Mundi
Misterul nebănuit pe care îl ascunde Salvator Mundi

Opera de artă cu un trecut dramatic

Se crede că pictura datează de prin anii 1500, fiind cumpărată de regele Carol I al Angliei în secolul al XVII-lea. Ei bine, acesta a fost executat în 1649, iar opera de artă a ajuns în mâinile unui zidar. Cu toate acestea, ulterior celebra pictură a fost restituită lui Carol al II-lea, care a urcat pe tron în 1660.

După aceasta, pictura a dispărut din peisaj până în 1900, când a fost vândută ca operă a unui ucenic a lui Leonardo da Vinci. Abia după mai bine de 100 de ani, în 2011, experții au reevaluat opera, iar cu această ocazie, au ajuns la concluzia că pictura este de fapt a lui da Vinci. ”Salvator Mundi” a devenit cea mai scumpă pictură din lume, după ce în 2017, un prinț arab a cumpărat-o la o licitație cu suma de 450 de milioane de dolari.