Călătorii care sunt deja obosiți din cauza perioadelor lungi petrecute în avioane sau așteptând în rândurile de la poartă pot acumula destulă frustrare pentru a „mormăi” despre măsurile de securitate din aeroport. Cei care obișnuiesc să călătorească pe calea aerului știu că pantofii și curelele trebuie date jos, laptopurile sunt scoase din gențile lor, iar sticlele de apă nedeschise sunt aruncate la gunoi. Care este motivul pentru care nu ai voie cu lichide în avion, îți vom spune noi în continuare.
Persoanele care călătoresc adesea cu avionul știu că acest mod de transport poate provoca deshidratare, iar interzicerea sticlelor cu lichide de către securitatea aeroportului poate fi o adevărată problemă. Totuși există un motiv bine întemeiat pentru care nu ai voie cu lichide în avion.
Această regulă a fost pusă în aplicare de „Transportation Security Administration” (TSA) în 2006. Cu toate acestea, lichidele nu sunt interzise în totalitate. Limitată este doar cantitatea de lichide pe care o poți lua cu tine la bordul aeronavei. Haideți să vedem și care este motivul pentru care s-a luat această decizie.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]„Interzicerea unei anumite cantități de lichide din zborurile companiilor aeriene în 2006 a fost rezultatul direct al informațiilor descoperite în timpul Operațiunii Overt”, spune Steve Hersem, fostul director adjunct al Diviziei HUMINT (Human Intelligence), conform Mental Floss.
Operațiunea Overt a fost un efort de colaborare pentru a dejuca complotul unui cetățean britanic ce făcea parte dintr-o grupare teroristă. Mai exact, este vorba despre Abulla Ahmed Ali, pe care autoritățile îl aveau deja sub supraveghere.
În cadrul operațiunii menționate, anchetatorii au deschis pe ascuns bagajele acestuia, găsind înăuntru o băutură răcoritoare sub formă de pudră și câteva baterii. Ei bine, toate aceste lucruri au stârnit suspiciunea autorităților. Așadar, în următoarele săptămâni, mai bine de 200 de ofițeri din alte departamente s-au alăturat poliției, în cea mai mare operațiune de supraveghere din Marea Britanie, potrivit sursei citate.
Astfel, un al doilea bărbat, pe nume Assad Sarwar, a fost observat achiziționând o serie de obiecte care nu păreau să aibă legătură cu nevoile sale zilnice. De exemplu, oamenii legii l-au văzut la un moment dat cum arunca într-un centru de reciclare sticle goale cu peroxid de hidrogen.
Ulterior, Sarwar s-a întâlnit cu Ali într-un parc din Londra. Între timp, polițiștii au intrat pe ascuns în apartamentul lui Ali, unde au descoperit ceva ce părea a fi „o mică fabrică de bombe”. Apoi, Abulla Ahmed Ali și Tanvir Husaina au fost filmați cu o cameră ascunsă în timp ce făceau dispozitive din sticle de sifon.
După ce au terminat, Abulla Ahmed Ali a petrecut aproximativ două ore într-un Internet Cafe ,verificând orarele de zbor. Teroristul și colaboratorii săi plănuiau să folosească un exploziv pe bază de peroxid de hidrogen.
Se pare că fiecare dintre aceștia aveau de gând să urce în avion înarmați cu ingredientele și echipamentul necesar. Astfel, în timpul zborului, ei ar fi trebuit să realizeze și să detoneze dispozitivele. Sticlele de băuturi răcoritoare ar fi fost umplute cu peroxid. Pentru ca substanța să nu poată fi descoperită era amestecată cu pudra de Tang (băutură răcoritoare).
Pentru introducerea amestecului în sticle, aceștia se foloseau de o seringă. Ei bine, în momentul când securitatea aeroportului ar fi verificat bagajele, dispozitivul ar fi semănat cu o sticlă normală și nedeschisă de băutură. Așadar, după ce complotul a fost dejucat, securitatea aeroportuară din întreaga lume a introdus limite cu privire la cantitatea de lichid pe care pasagerii o pot aduce în avion.