Home » Life & Style » Timp liber » Orașul scufundat sub apă de mai bine de 2.000 de ani. Ce comori au descoperit aici cercetătorii

Orașul scufundat sub apă de mai bine de 2.000 de ani. Ce comori au descoperit aici cercetătorii

Alexandru Cazacu / 30.07.2021, 14:54
Orașul scufundat sub apă de mai bine de 2.000 de ani. Ce comori au descoperit aici cercetătorii

Thonis-Heracleion, orașul antic care a fost odinioară cel mai mare port al Egiptului, a fost descoperit sub apă după mai bine de două milenii. În următoarele rânduri ale acestui articol veți afla ce comori au descoperit cercetătorii în orașul scufundat sub apă.

Orașul scufundat sub apă de mai bine de 2.000 de ani

Potrivit arheologilor, povestea orașului Thonis-Heracleion a început în secolul al XII-lea î.e.n. și a fost relaționată mult cu Grecia Antică. Cercetătorii sunt de părere că orașul a fost distrus de-a lungul vremii de cutremure, tsunami-uri și creșterea nivelului Mării Mediterane. Așadar, la finalul secolului al II-lea î.e.n., cel mai probabil în urma unor inundații severe, clădirile orașului legendar au fost înghițite de ape.

Cu toate acestea, unii dintre locuitorii orașului au continuat să trăiască în ceea ce a mai rămas din Thonis-Heracleion, în timpul erei romane și la începutul stăpânirii arabe. La finalul secolului al VIII-lea d. Hr. ceea ce mai rămăsese din oraș s-a scufundat în Marea Mediterană. Ei bine, acum multe comori de o valoare incredibilă au fost scoase la suprafață de arheologii marini, scrie Greek Reporter.

Cel mai mare port egiptean de la Marea Mediterană

Orașul port Heracleion era cunoscut și sub numele său original egiptean Thonis. Cu toate acestea, a mai fost denumit adesea și Thonis-Heracleion. Acesta era la vremea respectivă cel mai mare port egiptean la Marea Mediterana, fiind situat la 32 de kilometri la nord-est de Alexandria.

Primele ruine au fost descoperite în anul 2001 în golful Abu Qir, la aproximativ 2,5 km de coastă. O stelă descoperită în situl arheologic indică că era un singur oraș cu două nume (cele menționate mai sus). Înainte de construcția orașului Alexandria, în 331 î.e.n, Thonis-Heracleion a cunoscut o perioadă de glorie, fiind principala intrare în Egipt a corăbiilor grecești.

Orașul scufundat sub apă de mai bine de două milenii
Orașul scufundat sub apă de mai bine de două milenii

Comorile găsite în orașul de sub ape

Franck Goddio alături de o echipă de la Institutul European pentru Arheologie Subacvatică au fost cei care au redescoperit orașul scufundat în Marea Mediterană în urmă cu mai bine de două milenii. Potrivit lui Goddio, descoperirile făcute în timpul expedițiilor au răspuns și la o întrebare care îi frământa pe egiptologii: ”materialul arheologic a arătat că Heracleion și Thonis erau de fapt unul și același oraș, dar cu două nume; numele grecesc Heracleion și cel egiptean, Thonis.

”Obiectele recuperate ilustrează frumusețea și gloria orașului, măreția marilor temple și abundența dovezilor istorice: statui colosale, inscripții și elemente arhitecturale, bijuterii și monede, obiecte ritualice și ceramică – o civilizație înghețată în timp”, spus Franck Goddio, potrivit sursei citate.

De asemenea, printre comorile neprețuite descoperite în orașul scufundat sunt și câteva ornamente din templul dedicat lui Amon / Heracle. Mai exact, este vorba despre o statuie uriașă din granit roșu a lui Hapi, zeul fertilității și o statuie de bronz a zeului Osiris.

Toate obiectele descoperite în Thonis-Heracleion se află acum în Marele Muzeu Egiptean din Cairo, care se va deschide spre finalul acestui an. Nu cu mult timp în urmă, arheologii marini au scos la iveală și o corabie militară, scufundată pe vremea când templul lui Amon s-a prăbușit în secolul al II-lea î.e.n.