Home » Life & Style » Timp liber » Povestea stranie a lui Billy Milligan, bărbatul cu 24 de personalități diferite. Cazul lui a șocat și intrigat milioane de oameni

Povestea stranie a lui Billy Milligan, bărbatul cu 24 de personalități diferite. Cazul lui a șocat și intrigat milioane de oameni

Alexandru Cazacu / 14.12.2021, 14:03
Povestea stranie a lui Billy Milligan, bărbatul cu 24 de personalități diferite. Cazul lui a șocat și intrigat milioane de oameni

Chiar și în zilele noastre, tulburarea de identitate disociativă sau personalitatea multiplă rămâne un diagnostic controversat în rândul psihiatrilor din întreaga lume. Pacientul diagnosticat cu această afecțiune prezintă cel puțin două personalități distincte, iar fiecare dintre acestea are propriile sale gânduri și sentimente. În unele astfel de cazuri, la o persoană pot apărea chiar și zeci de personalități distincte. Astăzi, vă vom spune povestea lui Billy Milligan, bărbatul cu 24 de personalități diferite.

Ce este personalitatea multiplă

Deși este o afecțiune destul de rar întâlnită, această tulburare se manifestă prin prezența mai multor personalități diferite la o singură persoană. De exemplu, dacă una dintre aceste personalități face anumite lucruri, o parte din celelalte ar putea să nu își aducă aminte de ce a făcut. În concluzie, într-o persoană pot coexista diferite personaje, care se trezesc în anumite momente și se manifestă în diferite moduri, după care sunt înlocuite de alte caractere.

În cazul pacienților cu personalități multiple, simptomele cele mai frecvent întâlnite sunt pierderea memoriei, modificări ale scrisului, lipsa din memorie a unor perioade și schimbările de dispoziție. Deși este foarte greu să pui un diagnostic în acest caz, William Stanley Milligan este singurul pacient a cărui multiplicitate a personalității a fost confirmată în instanță de mai mulți psihiatri.

Povestea lui Billy Milligan, bărbatul cu 24 de personalități diferite

În 1977, pe când avea vârsta de 22 de ani, Billy Milligan a fost arestat pentru răpirea, jefuirea și violul a trei femei. El a fost întemnițat pentru aceste crime, însă i-a desemnat apărătorii publici să lucreze la cazul său. În timpul unei evaluări psihiatrice, Milligan a dezvăluit că nu a comis nicio crimă. Se pare că una dintre personalitățile sale furase banii, iar o alta a fost cea care le violase pe femei.

Avocații lui William i-au spus procurorului care se ocupa de caz că Billy intenționează să pledeze pentru nebunie, însă magistratul nu credea că acesta este nebun. Așadar, s-a ajuns la o evaluare psihiatrică mai amănunțită, în urma căreia s-a stabilit că un bărbat de 23 de ani, pe nume Ragen, a pus stăpânirea pe conștiința lui Billy și le-a tâlhărit pe femei. Apoi, Adalana, o tânără de 19 ani, a preluat controlul și a comis violurile, deoarece dorea să se simtă apropiată de cineva. Ei bine, nici Billy și nici celelalte personalități nu-și aminteau faptele comise de Adalana.

Impresionanta poveste a lui Billy Milligan, bărbatul cu 24 de personalități diferite
Billy Milligan, bărbatul cu 24 de personalități diferite

Cum era și de așteptat, magistrații au rămas sceptici, până în momentul când au început să îi pună unele întrebări lui Billy Milligan și au rămas uimiți să vadă cum apăreau diferite personalități ale acestuia. Bărbatul era complet diferit cu fiecare personalitate a sa. Modul de vorbire se schimba și accentele erau diferite. Chiar și poziția corpului și modul în care stătea pe scaun se schimbau.

De ce avea Billy 24 de personalități diferite

După toate aceste evaluări psihiatrice, toată lumea a ajuns la concluzia că Billy Milligan avea nu mai puțin de 24 de personalități distincte. Deși la vremea respectivă existau dovezi că a comis acele crime, din cauza afecțiunii sale, judecătorii l-au găsit nevinovat. Bărbatul a fost internat ulterior într-un centru de boli mintale.

Din ce cauză au apărut toate aceste personalități? Tot în urma investigațiilor, a ieșit la iveală și faptul că, pe vremea când era copil, Billy fusese torturat fizic și abuzat sexual de tatăl său vitreg. Se pare că toate acestea au dus la fragmentarea personalității lui William.