Home » Life & Style » Timp liber » Rețetă chec pufos. Ce să adaugi în compoziție ca să iasă moale, aromat și delicios

Rețetă chec pufos. Ce să adaugi în compoziție ca să iasă moale, aromat și delicios

Ileana Mladinoiu / 13.05.2022, 09:35
Rețetă chec pufos. Ce să adaugi în compoziție ca să iasă moale, aromat și delicios

Checurile sunt, de fapt, prăjituri pufoase realizate din ingrediente simple: făină, unt, ou, zahăr, praf de copt, stafide, nuci, cacao, rahat, fructe confiate etc. Se întâlnesc tot felul de variante ale checului în Europa, cât în Mexic, Venezuela și America. Istoria culinară vorbeşte despre existenţa checului încă de pe la 1700.

Scurt istoric al checului

În Marea Britanie purta denumirea de pound „cake”, fiindcă la prepararea lui se folosea câte un pound, adică o jumătate de kilogram din fiecare ingredient necesar coacerii. De-a lungul timpului, rețeta a cunoscut multe schimbări, oamenii adăugând checului agenți de aromatizare, fructe uscate ori au înlocuit untul cu uleiul.

La francezi, ingredientele sunt măsurate pe principiul patru părţi, iar la germani, toate ingredientele cântăresc în funcție de fiecare ou. Checul nemţesc se numeşte Rührkuchen.

Rețetă de chec pufos și aromat

Ingrediente:

  • 8 ouă;
  • 8 linguri cu ulei;
  • 8 linguri cu faină;
  • 8 linguri cu zahăr;
  • 1 plic praf de copt;
  • 1 esență de vanilie;
  • 2 linguri cu cacao;
  • coajă de lămâie;
  • un praf de sare;
  • margarină folosită la uns tava;
  • 2 linguri cu faină pentru tapetat tava

Mod de preparare chec pufos:

Se separă gălbenușurile de albușuri. Bateți albușurile cu un praf de sare, până se fac spumă, adăugându-se treptat zahărul, bătând în continuare până la topirea lui. Adăugați apoi toate mirodeniile în această compoziție. Se bat gălbenușurile în care veți pune uleiul, făina și praful de copt. Amestecați ușor cu ajutorul unei linguri de lemn, până se incorporează toate ingredientele.

Cum se face coacerea checului

Urmează etapa coacerii checului, pentru care veți folosi o tavă unsă bine cu ulei/margarină și tapetată cu făină. Dacă vreți să fiți siguri că checul nu se va prinde sub nicio formă de fundul tăvii, puteți să folosiți hârtia de copt. După pregătirea tăvii, adăugați 3 sferturi din compoziție, pentru ca în celălalt sfert să adăugați cacao turnată peste compoziția albă. Cu o furculiță mestecați puțin, astfel încât după coacere, checul să arate marmorat și pufos. Cine dorește poate pune pe deasupra miez de nucă întreg sau măcinat, ba chiar alune de pădure.

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade, având grijă să nu fie prea încins. Introduceți tava la cuptor la foc mediu pentru aproximativ 45 de minute sau chiar o oră. De reținut că în primele 20 de minute nu trebuie să deschideți ușa de la cuptor (checul va da înapoi).

Verificați dacă aluatul este copt la interior folosind metoda scobitorii. Pur și simplu îl înțepați și dacă scobitoare iese foarte greu din aluat sau cu aluat după ea se înțelege că trebuie să mai stea câteva minute la cuptor. De aceea, am spus mai sus și de timpul de coacere extins la o oră.

Scoateți tava din cuptor, apoi checul din tavă, care poate fi pus pe o folie de alimente, pe un fund sau o farfurie specială. Aveți și opțiunea de a pune zahăr pudră peste el. Se poate consuma acest chec cu cafea, lapte dulce sau bătut.

Pofta bună!

Ileana Mlădinoiu