Home » Life & Style » Timp liber » Totul despre Cetatea Neamțului: ce legendă ascunde construcția impunătoare și cum se poate ajunge aici

Totul despre Cetatea Neamțului: ce legendă ascunde construcția impunătoare și cum se poate ajunge aici

Alexandru Cazacu / 05.08.2021, 12:36
Totul despre Cetatea Neamțului: ce legendă ascunde construcția impunătoare și cum se poate ajunge aici

Situată în apropierea orașului Târgu Neamț, Cetatea Neamțului are o vedere superbă asupra văilor Moldova și Siret. Impresionanta cetate a fost renovata între anii 2007 și 2009. De asemenea, Cetatea Neamțului este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din zonă și totodată, una dintre cele mai importante cetăți medievale din Romania.

Cetatea Neamțului, una dintre cele mai importante construcții medievale din România

Deși datele nu sunt exacte, în ceea ce privește începerea lucrărilor la cetate, mai mulți istorici și filologi, pornind de la Bula papală din anul 1232, în care se strecura informația că în timpul șederii cavalerilor teutoni în Țara Bârsei, între anii 1211-1225, aceștia ar fi construit pe versantul estic al Carpaților un ”castrum muntissimum”, au acreditat ideea că este vorba de Cetatea Neamțului.

Cu toate acestea, mai cert este faptul că Cetatea Neamțului este o ctitorie ridicată în perioada domniei lui Petru I în Moldova (1374-1391). Acest lucru a fost confirmat și de unele cercetări arheologice care au scos la lumină urme materiale de la sfârșitul secolului al XVI-lea și monede de argint de pe vremea acestuia.

Potrivit experților, construcția a făcut parte dintr-un sistem de fortificații ridicate în secolul al XIV-lea, pentru a respinge atacurile otomane. Ba chiar mai mult de atât, nici măcar Mohamed al II-lea, cel care a cucerit Constantinopolul, nu a reușit să treacă de zidurile Cetății Neamțului.

Cetatea Neamțului, unul dintre cele mai importante monumente medievale din România
Cetatea Neamțului, unul dintre cele mai importante monumente medievale din România

Cea mai bună cetate a Moldovei

Cetatea medievală a Neamțului a fost considerată o perioadă mare de timp cea mai buna cetate a Moldovei, jucând un rol foarte important în sistemul de apărare al voievodului Ștefan cel Mare împotriva turcilor, ungurilor și polonezilor. Cetatea Neamț a fost atacată de unguri în 1395 și de turci în 1476, însă a fost și cucerită de forțele poloneze, mai târziu, în 1691.

Fiind construită pe un vârf triunghiular stâncos, la o înălțime de aproximativ 480 m deasupra nivelului mării, cetatea are forma unui dreptunghi, adaptată la configurația terenului. Accesul la cetate se face acum printr-un pod, care a fost renovat.

Ei bine, cu toate acestea, începând din secolul al XVIII-lea, Cetatea Neamț și-a pierdut orice importanța politică sau militară și a început să se degradeze. Așadar, în timpul domniei lui Mihail Sturdza (1834 – 1849) construcția a devenit protejată, iar în 1866 a fost declarată monument istoric. Ulterior, între 1968 și 1972, zidurile Cetății Neamțului au fost întărite. Ei bine, în zilele noastre, Cetatea Neamțului a devenit unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România.

Legendele Cetății Neamțului

De-a lungul vremii, mai multe povești și legende au apărut în jurul Cetății Neamțului. Printre acestea și legenda fântânii sau cea a tunelurilor din munte. Mai exact, se spune că fântâna din centrul cetății a fost săpată de prizonieri turci cărora, Ștefan Cel Mare le-a promis că vor fi eliberați dacă vor găsi apă. Se pare ca turcii au dat de apa râului Ozana, fiind eliberați.

Potrivit unei alte legende, se spune că din fântâna din curtea cetății sunt unele tunele care ies la poalele muntelui, în stațiunea Oglinzi. S-ar părea că acestea erau folosite de cei din cetate ca să scape în cazul în care aceasta era cucerită.