Home » Life & Style » Unde dorm stewardesele și piloții. Locul secret din avion

Unde dorm stewardesele și piloții. Locul secret din avion

Voicu Costin / 28.04.2022, 10:52
Unde dorm stewardesele și piloții. Locul secret din avion

Meseria de pilot de avion sau de steward nu este una tocmai ușoară, mai ales când aceștia fac curse lungi care traversează oceanul. Unele curse pot dura și până la 15 ore, iar acest lucru poate fi adesea foarte obositor. Majoritatea curselor lungi au loc noaptea, astfel că unii piloți și stewarzi au timp pentru odihnă. Unde dorm stewardesele și piloții?

Locul unde dorm piloții în avion

În avioanele mari, există un compartiment secret, care se numește Crew Rest Compartment (CRC). Acest loc are la exterior o ușa care arată exact ca o ușă de toaletă, doar că are un interfon la intrare. Accesul se face pe baza unui cod pe care îl știe doar echipajul. Cifrul a fost pus la ușă pentru a nu intra persoane străine din exterior, în acest loc secret.

CRC-ul are în interior, pe lângă paturile pentru odihnă, televizoare, căști, măști de oxigen, lanterne și stingătoare pentru incendiu. În cazul în care apare o urgență la bord, iar o parte a echipajului se află în compartiment, aceștia sunt în siguranță și se pot salva. Există un singur Crew Rest Compartment în fiecare avion iar piloții și stewardesele îl împart. Pauzele piloților sunt mai mari decât cele ale însoțitorilor de bord.

Accesul în compartiment se face urmând reguli stricte

Piloții și stewardesele trebuie să respecte anumite reguli înainte de a intra în CRC. În primul rând, ținuta trebuie schimbată. Însoțitorii de bord pot intra doar după ce se descalță și se schimbă în pijamalele de echipaj, special concepute doar pentru această activitate.

În al doilea rând, trebuie să aibă atenție la zgomotul pe care îl fac înainte și după pauza de somn, pentru că e posibil ca piloții să doarmă, sau alți colegi să aibă o altă oră de începere a pauzei. Astfel, este ideal să se păstreze o liniște permanentă în spațiul destinat relaxării și somnului. Echipajul trebuie să fie în permanenţă focusat pe siguranța lor, a pasagerilor și a avionului. Nimeni nu își dorește să se întâmple ceva rău, atunci când zboară cu avionul.

Chiar și pregătirea locului de somn este importantă. Cei care iau prima pauză, au paturile pregătite. Trebuie doar să se pregătească de somn. Dacă iau prima pauză de somn, sunt obligat să schimbe lenjeria și să pregătească patul pentru colegul care urmează să se odihnească în a doua pauză.

Piloții și stewardesele nu au voie să consume mâncare în CRC. Ei au voie să consume doar lichide în sticle îmbuteliate. Pentru decolare și aterizare, întreg echipajul este treaz și se află la dispoziția pasagerilor și a autorităților. Toți cei 4 piloți se află în cockpit, urmând ca mai apoi să înceapă pauzele, doi câte doi.

În cazul unei urgențe și blocarea ușii de acces, CRC-ul are și o ieșire de urgență, direct în cabină, prin compartimentele de bagaje. Pasagerii nu vor știi unde se află acesta, însă acel compartiment nu se deschide pentru bagaje. Este un loc secret unde au acces doar membri echipajului, și doar ei vor cunoaşte locaţia lui.