Cu siguranță mulți dintre dintre noi am călătorit, măcar o dată, cu avionul, fie în vacanță, fie în interes de serviciu, și am observat că stewardesele de la bord au anumite gesturi și reguli pe care trebuie să le respecte cu strictețe. Iată motivul pentru care stewardesele țin mâinile la spate atunci când călătorii urcă în aeronavă.
Ai observat și tu că atunci când pasagerii se îmbarcă la bordul aeronavei stewardesele țin mereu mâinile la spate? Ei bine, dacă nu ai remarcat gestul cu pricina, dar acum ai devenit curios de acest lucru, în acest articol vom dezvălui misterul.
Nu te gândi că gestul ar avea legătură cu securitatea sau cu igiena ori că acestea țin la spate vreun obiect de mare valoare departe de ochii călătorilor. Este vorba, pur și simplu, despre un gest de discreție. Însă, este vorba despre un scop foarte bine determinat, care este prevăzut în fișa postului stewardeselor și pe care puțini dintre noi îl cunoaștem.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Înainte de a decola, stewardesele au obligația de a număra toți pasagerii care se îmbarcă la bordul aeronavei lor. Pentru a nu greși numărătoarea, însoțitorii de bord folosesc un aparat special, de mic dimensiuni, pe care îl țin în mâini, la spate. Acesta este prevăzut cu un buton pe care stewardesele apasă de fiecare dată când trece prin fața lor câte un călător. Iar mâinile sunt ascunse la spate pentru a nu atrage atenția asupra acestei acțiuni.
În acest fel, ele se asigură că numărul de pasageri corespunde cu numărul de bilete scanate, pentru că numărul pasagerilor nu poate să depășească capacitatea aeronavei.
Uneori, numărarea pasagerilor se face după ce fiecare și-a ocupat locul. Numai că, nu de puține ori s-a întâmplat ca unii călători să fie numărați de două ori. Asta se poate întâmpla când respectivul călător este numărat atât la intrare, cât și după ce s-a așezat pe locul lui. În astfel de cazuri, însoțitorul de bord este obligat să reia numărătoarea, de această dată trecând printre rânduri.
Siguranța pasagerilor de la bordul avioanelor este foarte importantă pentru companiile aeriene, iar echipajele însoțitoare trebuie să exprime calmitate, încredere, siguranță și să dea impresia că totul este sub control. Din acest motiv, piloții au reguli foarte diferite decât noi ceilalți de la sol atunci când urcă la bord.
De exemplu, aceștia pot alege cu ce colegi să împartă cabina de pilotaj. De asemenea, o altă regulă împiedică piloții și copiloții să mănânce aceleași mese în timpul programului de lucru. Deși regula poate părea arbitrară, există de fapt un raționament logic în spatele ei. Dacă, de exemplu, unui nu îi pică bine alimentele și i se face rău, celălalt pilot nu va fi afectat și va putea prelua sarcinile.
Practica nu este reglementată de Administrația Federală a Aviației, însă, majoritatea companiilor aeriene au propriile reguli în acest sens. Totodată, piloții sunt încurajați să evite anumite alimente, precum peștele crud, înainte și în timpul zborului, pentru a evita eventualele situații de acest fel.