Home » Life & Style » Unde se află și cum arată cea mai adâncă stație de metrou din lume. A fost construită la 105 metri adâncime

Unde se află și cum arată cea mai adâncă stație de metrou din lume. A fost construită la 105 metri adâncime

Voicu Costin / 22.03.2022, 14:08

Metroul este mijlocul de transport cel mai rapid utilizat de oamenii din marile orașe ale lumii pentru a călători spre muncă sau locurile de interes. Metroul este realizat în subteran pentru a evita aglomerația de la suprafață. O țară din Europa se laudă cu cea mai adâncă stație de metrou din lume. Ea se află la 105 metri sub pământ. Unde se află și cum se numește aceasta?

Cea mai adâncă stație de metrou din lume

Cea mai adâncă stație de metrou din lume este stația Arsenalna de pe linia Sviatoshynsko – Brovarska, situată în Kiev, capitala Ucrainei. Stația a fost finalizată în 1960 și a fost numită după Fabrica Arsenalului din Kiev din apropiere, fondată în secolul al XVIII-lea ca unitate de producție pentru armata rusă. Stația de metrou Arsenalna este la 105,5 metri adâncime.

Acest lucru face ca stația să fie cu 5,5 metri mai adâncă decât stația de metrou aflată în Phenian, Coreea de Nord, care este a doua cea mai adâncă rețea de metrou din lume.

Ceea ce face din Arsenalna cea mai adâncă stație de metrou din lume este locația geografică a stației, deoarece intrarea se află deasupra malurilor înalte ale râului Nipru, care străbate orașul Kiev. Stația a fost, de asemenea, proiectată cu un aspect unic, deoarece peroanele sunt separate și nu are un hall central ca celelalte stații din rețeaua de metrou.

Este nevoie de un total de aproximativ 5 minute pentru a ajunge la platforma de la intrare și necesită să mergeți pe două scări rulante separate.

Cum a luat naştere cea mai adâncă staţie de metrou din lume

Numele Arsenalna provine de la Arsenal Special Device Production State Enterprise, care este Fabrica Arsenal și considerată una dintre cele mai vechi și mai faimoase fabrici din Kiev.

Aspectul stației este în mare parte monocromatic, cu tavane boltite tencuite, stâlpi de marmură, pereți cu gresie ceramică, toți de culoare albă. Înainte de 1990, o mare parte din lucrările de artă sculptate care înfățișează evenimentele revoluționare, care au avut loc în fabrica Arsenal în 1918, au fost prezentată pe peretele metroului, până când a fost îndepărtate la începutul anilor 1990, la scurt timp după căderea Uniunii Sovietice

Gara Arsenalna a intrat în renovare în 2020 și a fost redeschisă în septembrie 2021. Singura intrare și ieșire în gară se află în piața care duce la strada Mykhailo Hrushevsky, strada Dmytro Godzenko și strada Ivana Mazepy. Este la doar o stație de metrou de Piața Independentă, cunoscută oficial drept Piața Lenin.

Curiozităţi despre Ucraina

  • Stema Ucrainei reprezintă o compoziție pre-heraldică ce are legătură cu o dinastie de prin secolul al X-lea. Abia câteva veacuri mai târziu au fost adăugate și alte elemente. Chiar dacă originea și semnificația tridentului de pe emblemă sunt greu de stabilit, s-ar părea că acesta are legătură cu scrierea cuvântului „libertate”. Începând din 1992, tridentul este stema oficială a Ucrainei.
  • În Ucraina putem găsi „Tunelul dragostei”. Mai exact, în apropiere de Klevan există o linie de cale ferată acoperită de o boltă formată din ramurile pomilor de pe lângă. Aceasta a devenit o destinație preferată pentru mulți îndrăgostiți.
  • Druzhkivka este unul dintre puținele locuri de pe Glob în care se păstrează copaci fosilizați. Acești arbori au o vechime de peste 200 de milioane de ani și formează o pădure fosilizată ce se întinde pe 1 hectar de teren.
  • În 1886, geografii din Imperiul Austro-Ungar au stabilit centrul geografic al Europei în satul Dilove, din Ucraina.