Home » Politică » Cine este Cătălin Drulă, noul șef al USR după demisia lui Dacian Cioloș. Ce meserie are de fapt la bază

Cine este Cătălin Drulă, noul șef al USR după demisia lui Dacian Cioloș. Ce meserie are de fapt la bază

Manolică Anca / 08.02.2022, 14:28
Cine este Cătălin Drulă, noul șef al USR după demisia lui Dacian Cioloș. Ce meserie are de fapt la bază

Cătălin Drulă, 40 de ani, este de luni, 7 ianuarie 2022, noul șef al USR după demisia din funcție a lui Dacian Cioloș. Acesta a devenit automat șef interimar la USR pentru că este vicepreședintele cu cel mai mare număr de voturi la alegerile din partid. Este fostul ministru al Transporturilor care a demolat gheretele ilegale de la metrou.

Totul despre Cătălin Drulă, noul șef al USR

Cătălin Drulă s-a născut pe 2 mai 1981. A absolvit ColegiulNaţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti între anii 1995-1999, după care a studiat informatica la Universitatea din Toronto. Între 2004 și 2005, a efectuat, la Institut National Polytechnique de Grenoble, un stagiul de cercetare pentru teza de master, într-un program de schimb cu Universitatea din Toronto, obținând și diploma de master în informatică la Universitatea din Toronto.

După absolvirea masterului, Cătălin Drulă a fost implicat într-o mulțime de proiecte care țineau de dezvoltarea informatică, domeniul în care a studiat:

  • 2006 – 2008 – fondator şi director executiv al Personal Networks SRL, un startup care a dezvoltat o platformă tehnologică pentru Marketing de Proximitate prin Bluetooth numită „ProxyCast”
  • 2008 – 2010 – inginer software şi procesare de semnale digitale la Cresta Technologies
  • 2010 – 2011 – inginer software la Willow Garage
  • 2011 – 2014 – inginer software la Suitable Technologies
  • 2014 – 2015 – inginer de sistem la Zipline
  • A contribuit la crearea unui sistem de livrare de produse medicale (sânge, plasmă, coagulanţi) cu avioane fără pilot, automatizate, care sunt operaționale astăzi în Rwanda.

Activitatea politică a lui Cătălin Drulă, noul șef al USR:

  • 2016 – a intrat în Guvernul condus de Dacian Cioloș, pe postul de consilier de stat pe infrastructura de transport la cancelaria premierului
  • alegeri parlamentare 2016 – deputat USR de Timiş
  • 2017 – 2019 și din octombrie 2020 – a condus Comisia pentru Tehnologia Informației din Camera Deputaților și a fost vicelider al grupului parlamentar USR
  • februarie 2020 – decembrie 2020 – liderul grupului parlamentar USR
  • 2020 – un nou mandat de deputat
  • membru în Comisia pentru transporturi şi infrastructură
  • după ieșirea USR de la guvernare în septembrie 2021, Cătălin Drulă a devenit președintele Comisiei de Transporturi din Camera Deputaților
  • a făcut parte din Guvernul condus de Florin Cîțu, fiind ministru al Transporturilor.
Cătălin Drulă, noul șef al USR
Cătălin Drulă, noul șef al USR

Scandal cu sindicatele de la metroul bucureștean

În primăvara anului 2021, Drulă a intrat în atenția opiniei publice după scandalul care s-a iscat cu sindicatele de la metroul bucureștean. Acestea au blocat pentru o zi traficul din subteran, motivul fiind contractele pentru spațiile comerciale ale companiei. El a denunțat atunci „mafia” din sindicatul condus de Ion Rădoi și a solicitat poliției și parchetului să stopeze greva ilegală.

Aceste spații au fost anterior acordate de către Metrorex firmei sindicatului, care, la rândul ei, le subînchiria comercianților. Noua conducere a Metrorex a demarat procedurile pentru îndepărtarea chioșcurilor din interiorul stațiilor de metrou. Fostul ministru a devenit atunci celebru printr-o replică: „Rădoi, s-a terminat! Ceea ce ai făcut zeci de ani nu mai merge”.

Război cu unii lideri PNL și stenogramele DNA

În luna iulie a anului trecut, numele lui Drulă a apărut în stenogramele Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în cazul unor lideri PNL care încercau să îl convinsă să păstreze în funcție anumite persoane la șefia unor companii și agenții de stat din subordinea Transporturilor.

„Drulă nu e om, e câine (…) Omul e nebun! Nu se înțelege cu nimeni”, spuneau oamenii de afaceri în convorbirile interceptate, după ce acesta refuzase numirile cerute de deputatul PNL George Stângă și președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, potrivit G4media.

Totodată, ca ministru al Transporturilor, a avut un conflict și cu premierul Florin Cîțu. S-a întâmplat cu ocazia rectificării bugetare din vara anului 2021, când el a solicitat constant bani pentru investițiile din infrastructură.