Home » Sănătate » 3 alimente pe care le consumăm zilnic și care sunt nocive. Ce recomandă specialiștii

3 alimente pe care le consumăm zilnic și care sunt nocive. Ce recomandă specialiștii

Manolică Anca / 10.06.2022, 15:25
3 alimente pe care le consumăm zilnic și care sunt nocive. Ce recomandă specialiștii

Cu toți avem unele alimente cărora, pur și simplu, nu le putem rezista. Din păcate, însă, unele dintre ele nu sunt cele mai bune pentru sănătate. Aceste alimente cu deficit de nutrienți sunt cele pe care vei dori să le eviți, deoarece îți pot distruge cu adevărat organismul, fiind foarte nocive. Iată ce alimente nu ar trebui să nu mai consumi zilnic.

Alimente pe care ar trebui să le eviți, pentru că sunt nocive

Mulți dintre noi petrecem mult timp încercând să facem alegeri sănătoase pentru noi și familiile noastre, selectând ceea ce credem că sunt alimente sănătoase și nutritive. Pe lângă încorporarea în stilul de viață a alergărilor regulate, a plimbărilor cu bicicleta și a altor activități fizice, dieta joacă un rol important în a deveni cu adevărat sănătoasă.

Din păcate, însă, multe dintre alimentele aparent „sănătoase” sunt pline de grăsimi nesănătoase, ingrediente artificiale și conservanți inutili care sunt, de asemenea, periculoși pentru sănătatea noastră.

Ce spun specialiștii

Uleiul alimentar, untul şi margarina sunt considerate unele dintre produsele alimentare cele mai nesănătoase. În realitate, spun medicii specialiști, ele sunt foarte dăunătoare pentru organismul uman, dacă sunt consumate în cantităţi mari și pe perioade mai lungi de timp.

Uleiul alimentar pe care îl cumpărăm din comerţ, margarina şi untul care se folosesc la gătit se transformă prin procesul de încălzire în grăsimi trans, care sunt extrem de toxice pentru peretele vaselor de sânge fiindcă pot produce leziuni. Altfel spus, aceste alimentele sunt novice tocmai din cauza acestor grăsimi trans care ajută la formarea plăcilor de aterom.

„Peretele vasului are în interior un strat unicelular, care se numeşte endoteliu vascular. Tinereţea noastră rezidă în cât de mult păstrăm endoteliul vascular fără leziuni.

Ori grăsimile trans, care apar datorită produselor de patiserie, produselor de cofetărie, prăjelilor în ulei, gătitul acela în ulei refolosit, în grăsimi excesive, se depun în endoteliu şi produc leziuni care se numesc plăci de ateroscleroză”, spune celebrul medic cardiolog Cristian Jianu de la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin.

Un consum moderat nu este toxic pentru organism, adică nu mai mult de 10 grame de unt sau de margarină zilnic. Ba chiar, copiii până în 14 ani au nevoie de unt pentru că conține vitamina D, care ajută la absorbţia calciului.

Din păcate, foarte mulți oameni consumă o cantitate mare de grăsimi trans reprezentată de uleiurile vegetale hidrogenate din industria alimentară de genul: fast food, snacks, chips, prăjituri, produse de patiserie, uleiuri rafinate şi dublu rafinate folosite la gătit, margarina şi alte produse.

Toate aceste boli ne scurtează viaţa, bolile de inimă sunt grave fiindcă ele ne scurtează viaţa cu 12 până la 15 ani.

În fond bătălia, când vorbim de margarină, sport, de slăbit şi de toate metodele acestea de a combate bolile cardiovasculare se dă pentru 12-15 de ani de viaţă pe care îi câştigăm dacă nu fumăm, nu suntem fumători pasivi, nu suntem obezi, nu mâncăm grăsimi trans, nu consumăm sare în cantitate mare”, mai spune medicul Jianu.