Home » Sănătate » Cât de gravă este mușcătura de șobolan. Ce simptome apar și ce e bine să faci imediat după

Cât de gravă este mușcătura de șobolan. Ce simptome apar și ce e bine să faci imediat după

Ileana Mladinoiu / 20.11.2020, 15:03
Cât de gravă este mușcătura de șobolan. Ce simptome apar și ce e bine să faci imediat după

Șobolanul este unul dintre cele mai detestate animale, deoarece este asociat adesea cu  ciuma/pesta. Totuși, șobolanii domestici nu se “bucură” de acest calificativ, numai că mai multe întrebări pot apărea destul de regulat: ce veți zice de o mușcătură de șobolan, ce ar trebui făcut, este grav, care sunt bolile transmise de șobolani. În natură, un șobolan nu caută niciodată să muște, ci mai degrabă să fugă. Astfel, mușcăturile rămân foarte rare. Prin urmare, trebuie să puteți distinge o mușcătură reală (până la sânge) de o mică ciupitură.

Cum tratezi o mușcătura de șobolan

Șobolanul mușcă mai ales la extremitățile corpului. Un studiu din 1999 arată că 60% din mușcături se produc pe mâini, încheieturi, degete. Marea majoritate a acestora nu ar cauza practic sângerări. Ele s-ar simți ca niște mușcături de insecte.

Însă, 10% dintre mușcături provoacă „complicații” prin numita febra mușcăturii de șobolan. Simptomele sunt clasice de febră, cu frisoane, vărsături, cefalee și dureri musculare. Nu este o urgență care să vă pună viața în pericol, dar ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră care va pune un diagnostic precis și vă poate oferi un tratament adecvat. De obicei include amoxicilină, penicilină și durează aproximativ zece zile.

Șobolanul poate fi vector al leptospirozei, o boală bacteriană care poate duce la insuficiență renală, hepatită sau meningită. Înainte, leptospiroza se numea boala lucrătorilor de la canalizări. Apare prin contactul cu apa, alimentele ori solul contaminat cu urina șobolanilor, după cum explică dr. Mathieu Picardeau, șeful centrului de referință pentru leptospiroză de la Institutul Pasteur. După Picardeau, riscul crește mai ales “în timpul înotului în râuri contaminate”.

Aparatele cu ultrasunete sunt cele mai potrivite măsuri pentru a vă scăpa de rozătoare. Acționează pe o arie destul de largă și vă puteți lua adio de la dăunători și de la toate bolile grave pe care aceștia le transmit, doar introducând aparatul în priză.

Șobolanul mușcă mai ales la extremitățile corpului
Șobolanul mușcă mai ales la extremitățile corpului

România s-a confruntat de multe ori cu invazie de șobolani. Ca să dăm doar un exemplu, potrivit stiri.tvr.ro, în centrul Aradului, sute de rozătoare s-au adunat într-o zi în apropierea unei toalete publice dezinfectate.

Povestea femeii ale cărei fese au fost mușcate de un șobolan

Indiferent cât de ocupați ați fi, vă așteptați să aveți un timp liniștit când mergeți la baie. Nu același lucru i s-a întâmplat unei  femei din cartierul Noorderpark din orașul olandez Assen. În timp ce folosea toaleta, a avut un șoc teribil, pentru că a fost mușcată de un șobolan care a ieșit din vasul de toaletă.

Renske Wielstra a declarat ziarului regional că șobolanii și-au găsit drumul către toaletă prin canalizare. „Peste o săptămână, conducta mea de toaletă a fost deja înlocuită de două ori, deoarece șobolanii au mâncat-o”, povestește Renske.

Problema invaziei de șobolani din acel cartier e veche, compania de control al acestor animale nu a reușit să țină rozătoarele departe, deși locuitorii speră ca municipalitatea să poată întreprinde ceva. Înșiși localnicii iau măsuri pentru a scăpa de rozătoarele dăunătoare.

De exemplu, un rezident a folosit un pistol și a împușcat unul dintre șobolani. Cu toate acestea, zeci de șobolani au fost găsiți  de către firmele de deratizare în canalizările din Assen.