Home » Life & Style » Timp liber » Ce se întâmplă în organism, atunci când consumi spanac. Studiul care confirmă mitul lui Popeye

Ce se întâmplă în organism, atunci când consumi spanac. Studiul care confirmă mitul lui Popeye

Manolică Anca / 10.11.2020, 17:29
Ce se întâmplă în organism, atunci când consumi spanac. Studiul care confirmă mitul lui Popeye

Încă de când eram mici, părinții ne spuneau că trebuie să mâncăm mult spanac pentru a crește mari și puternici. Dar iată ce se întâmplă în organism, atunci când consumi spanac. Beneficiile acestuia te vor convinge să îl consumi mai des!

Ce se întâmplă în organism, atunci când consumi spanac

Spanacul are origini persane, în Europa răspândindu-se începând cu secolul al XII-lea. Era folosit atât ca aliment, cât și pe post de plantă medicinală, având numeroase proprietăți curative. Astfel, acesta crește vitalitatea organismului. combate oboseala și îmbunătățește calitatea sângelui, fiind o sursă infinită de vitamina A, vitamina B, vitamina C, vitamina K, acid folic, magneziu, fier și mangan.

100 de grame de spanac conțin 24 de calorii, 3 grame de proteine, 4 grame de carbohidrați, 2 grame de fibre și, foarte important de menționat este că nu conțin deloc grăsimi.

Spanacul este o sursă infinită de sănătate pentru organism
Spanacul este o sursă infinită de sănătate pentru organism

Iată care sunt principalele beneficii pe care le aduce consumul de spanac:

  • Îmbunătățește vederea – spanacul este foarte bogat în caroten și luteină, benefice pentru îmbunătățirea vederii. Acesta ar trebui consumat gătit, astfel, betacarotenul fiind mai ușor de absorbit. Mai mult, și conținutul ridicat de vitamina A este benefic pentru sănătatea ochilor, calmând iritațiile oculare și prevenind uscăciunea ochilor;
  • Echilibrează tensiunea arterială – combinatia dintre un conținut ridicat de potasiu și redus de sodiu este foarte benefică pentru persoanele cu tensiune arteriala marită, potasiul ajutând la scădeea acesteia, iar sodiul la mărire ei. Și acidul folic are o conribuție importantă în reducerea tensiunii arteriale și la relaxarea vaselor de sânge și a arterelor;
  • Înărește musculatura – coenzima Q-10 este un antioxidant care joacă un rol foarte important în fortifierea musculaturii;
  • Accelerează metabolismul – acesta este foarte recomandat persoanelor care își doresc să slăbească. Proteinele sunt transformate de enzime în aminoacizi, metabolismul fiind pus în mișcare. Totodată, tilacoida regăsită în spanac estompează poftele și foamea, ajutând în timpul dietelor;
  • Benefic pentru afecțiunile gastrice – substanțele din spanac acționează ca un fel de pansament gastric, reducând inflamațiile. Astfel, consumul acestuia va ajuta în procesul de vindecare a gastritelor sau a ulcerului.
  • Ajută la dezvoltarea fătului – femeile însărcinate au mult de câștigat de pe urma consumului de spanac. Acidul folic si cantitatea mare de vitamina A contribuie la dezvoltarea sănătoasă a fătului;
  • Benefic pentru păr și piele –  vitamina A ajută la producerea uleiurilor naturale care mențin părul hidratat, iar vitamina C este esențială pentru producerea de colagen, care dă sănătate și fermitate pielii și părului.

În ceea ce privește contraindicațiile, spanacul trebuie evitat de persoanele care au litiază oxalică, renală sau biliară.

Studiul care confirmă mitul lui Popeye Marinarul

Legenda lui Popeye Marinarul s-a dovedit a fi adevărată
Legenda lui Popeye Marinarul s-a dovedit a fi adevărată

Încă din copilărie am aflat că spanacul este sănătos și ne face puternici. Iar legenda lui Popeye Marinarul căruia i se măresc mușchii, imediat după consumul de spanac, nu a apărut deloc întâmplător.

Oamenii de știință din Germania germani confirmă ceea ce ne învăța Popeye Marinarul când eram copii: spanacul chiar ne face mai puternici! Cercetătorii Universității din Berlin susțin că desenele animate cu celebrul personaj au o bază reală, aceștia reușind să descifreze acest secret. Este vorba de substanța numită ecdisteron, care este prezentă atât în această legumă, cât și în altele, care sporește forța musculară.

Un studiu realizat un sprijinul Agenției Mondiale Antidoping arată că, după ce mai mulți sportivi au participat la un program de antrenament timp de 10 săptămâni și au consumat ecdisteron administrat ca supliment alimentar, la final, aceștia s-au dovenit a fi de trei ori mai puternici decât un alt grup de voluntari care au primit placebo.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Agenția ia în calcul ca, pe viitor, să adauge această substanță, numită ecdisteron, pe lista celor care le sunt interzise sportivilor participanți la competiții.