Home » Sănătate » ”De ce am coșmaruri în fiecare noapte?”. Explicația medicilor pentru visul urât

”De ce am coșmaruri în fiecare noapte?”. Explicația medicilor pentru visul urât

Alexandru Cazacu / 05.04.2021, 12:13
”De ce am coșmaruri în fiecare noapte?”. Explicația medicilor pentru visul urât

Nu mulți știu acest lucru, însă coșmarurile ne pot da indicii cu privire la starea de sănătate a organismului nostru. Potrivit oamenilor de știință, aceste vise violente pot fi un semn al dezvoltării unor afecțiuni ale creierului.

”De ce am coșmaruri în fiecare noapte?”. Ce spun specialiștii

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au încercat mereu să analizeze visele. Mai nou, cercetătorii au ajuns la concluzia că visele ne pot da indicii importante în ceea ce privește sănătatea noastră și chiar pot transmite semne ale unor afecțiuni, înainte ca simptomele specifice acestora să apară, scrie dailymail.co.uk.

Potrivit oamenilor de știință, oamenii au de obicei între patru și șase vise pe noapte, dar își amintesc doar două sau trei pe săptămână. Se pare că ne amintim visele numai în cazul în care ne trezim în timpul lor. Însă dacă continuăm să dormim până la sfârșitul acestora, nu ni le vom mai aminti. Pe de altă parte, potrivit studiilor, femeile își amintesc mai frecvent visele decât bărbații, iar explicația ar fi că ele au somnul mult mai ușor.

Coșmarurile pot avea legătură cu unele afecțiuni

Cu toate acestea, visele nu au loc pe tot parcursul nopții. Acestea apar în timpul somnului REM (Rapid Eye Movement), o etapă a somnului caracterizată prin mișcări oculare rapide sub pleoapele închise, iar oamenii se pot trezi ușor în timpul viselor. Tipul acesta de somn apare de aproximativ patru ori pe noapte, iar prima etapă începe la circa 90 de minute după ce adormim.

Așadar, în cazul în care o persoană visează mai mult decât în mod normal, va avea coșmaruri sau vise ciudate, iar acestea ar putea fi simptome ale unor boli. Mai departe veți putea afla câteva dintre cauzele pentru care avem coșmaruri.

Medicamente

Potrivit specialiștilor, medicamentele beta-blocante în tratamentul hipertensiunii arteriale pot cauza aceste vise „urate”. Cercetătorii sunt de părere că aceste medicamente pot modifica indirect echilibrul anumitor substanțe chimice din creier, care produc coșmaruri.

Care este motivul pentru care avem coșmaruri
Care este motivul pentru care avem coșmaruri

Afecțiuni cardiace

De asemenea, coșmarurile pot avea legătură și cu problemele cardiace. Un studiu făcut pe 6.000 de persoane a arătat că persoanele care au bătăi neregulate ale inimii au un risc mai crescut de a visa urât. Asta deoarece cei care au probleme cardiace sunt mai predispuși în a avea probleme respiratorii, care duc la scăderea nivelului de oxigen din creier.

Migrene

Totodată, aceste vise ”urâte” pot fi și un avertisment pentru dezvoltarea migrenelor. Un alt studiu a demonstrat că durerile de cap care pot apărea în timpul nopții sunt adesea urmate de coșmaruri, care implică furie și agresivitate. O posibilă explicație în acest sens ar fi aceea că durerile de cap provoacă schimbări la nivelul creierului.

Afecțiuni ale creierului

Potrivit experților, visele în care ești atacat sau urmărit pot fi un semn al unei afecțiuni a nervilor sau a creierului, precum Alzheimer sau Parkinson. De asemenea, persoanele care se lupta sau țipă în mod constant în timpul somnului, pot suferi de o afecțiune numita tulburare comportamentala REM. Această tulburare poate fi provocată de o dereglare a unei părți a creierului care controlează „întrerupătorul de siguranță” al acestuia care, în mod normal, îi împiedică pe oameni să acționeze în timpul viselor.