Home » Stiri Diaspora » Cea mai mare problemă a românilor care se întorc în țară din Italia. La ce se așteaptă în România

Cea mai mare problemă a românilor care se întorc în țară din Italia. La ce se așteaptă în România

Manolică Anca / 19.07.2021, 14:28
Cea mai mare problemă a românilor care se întorc în țară din Italia. La ce se așteaptă în România

Diaspora numără circa 5.6 milioane de români care au hotărât, din diverse motive, să părăsească granițele țării și să se stabilească în străinătate. Însă, odată cu instalarea pandemiei, numărul acestora s-a micșorat, mulți alegând să se întoarcă acasă și să își găsească un rost înapoi pe pământurile mioritice. Însă, care este cea mai mare problemă a românilor care se întorc în țară? Ce așteptări au?

Cea mai mare problemă a românilor care se întorc în țară din Italia

Potrivit datelor oficiale, cei mai mulţi români trăiesc în Italia, circa 1,3 milioane, urmând Spania cu aproape 1,1 milioane, SUA, cu aproape un milion de români şi Germania cu aproximativ şase sute de mii. Însă, se pare că cifrele reale sunt mult mai mari, mulţi conaţionali nefiind luaţi în evidenţele ţărilor în care au plecat pentru un trai mai bun.

Potrivit unui studiu privind diaspora românească, comandat de RePatriot, 47% dintre românii emigrați își doresc să se reîntoarcă în România, cu 10 procente mai puțin decât în 2017, marea lor majoritate dorind să îşi deschidă o afacere acasă. Emigranţii români care au răspuns că nu vor să revină în ţară au avut ca principale motive corupția, viața politică actuală și mentalitatea. Totuşi, aproape o jumătate din românii care au răspuns sondajului declară că dacă lucrurile s-ar ameliora, împreună cu îmbunătățirea sistemului sanitar, sistemul educațional și reducerea birocrației, reîntoarcerea ar fi posibilă.

La ce se așteaptă în România

În ultimii ani, unul din cele mai dezbătute subiecte la noi în țară a fost și rămâne repatrierea românilor din diaspora. Se aduc în discuții idei privind impactul pe care l-ar avea românii dacă s-ar întoarce în România, privind inovațiile și experiența cu care vin la pachet, dar și mentalitatea orientată spre muncă. Însă, cea mai mare problemă a românilor care se întorc în țară din Italia este, de departe, reintegrarea.

Peste 1,3 milioane de români trăiesc în Italia
Peste 1,3 milioane de români trăiesc în Italia

„Aș dori să mă întorc din Italia, să mă restabilesc la Iași. Oare aș reuși să mă reintegrez?”, este întrebarea unui român din diaspora publicată într-un grup, pe rețelele de socializare. Una dintre multele care fac referire la același lucru: reintegrarea. Puține cuvinte, dar profunde, care înglobează o mulțime de sentimente: teamă, incertitudine, speranță, dor, speranță. Acestea descriu neliniștea din sufletele celor plecați, la gândul că reîntoarecea în țară este un pas foarte important, o schimbare majoră în viață.

La postarea bărbatului comentariile au fost dintre cele mai contradictorii. În timp ce unii au spus că regretă faptul că s-au întors și că în România ar trebui să revină cel mult pentru o vacanță, alții s-au declarat mulțumiți de alegerea făcută și, deși le-a fost foarte greu la început, au reușit să răzbească.

„M-am întors după 13 ani de Italia, nu regret nicio clipă, mi-a fost greu la început, dar dacă vrei să muncești, dacă ai două mâini și două picioare te descurci! Acolo este adevărat că aveam tot ce-mi doream, dar îmi lipsea familia. Nici aici, în țară, nu-mi lipsește nimic și am cu mine familia, sunt aproape de oamenii dragi, ceea ce pentru mine e extrem de important. Merită să încerci!”, se arată într-un comentariu.

A trăi și a munci în străinătate a început să devină o alegere, nu o constrângere

Din păcate, autoritățile și clasa politică în general nu reușesc să stabilească o strategie concretă de repatriere în masă a românilor din diaspora. Deși există unele acțiuni de atragere a românilor prin antreprenoriat, acestea se adresează unui număr prea număr mic de persoane.

Așadar, milioane de români vor continua să rămână multă vreme de acum încolo peste hotare, iar problema emigrării din România nu pare să ia sfârșit prea curând.Pentru că traiul și munca în străinătate au început să devină o chestiune de alegere și nu o constrângere.