Home » Știri » 11 cartiere din București și semnificația denumirii lor. De unde provine numele lor

11 cartiere din București și semnificația denumirii lor. De unde provine numele lor

Alexandru Cazacu / 25.04.2021, 16:47
11 cartiere din București și semnificația denumirii lor. De unde provine numele lor

Bucureștiul este unul dintre cele mai aglomerate orașe din Europa și este împărțit în 6 sectoare formate din mai multe cartiere. Mai departe vă vom spune de unde vin denumirile celor mai importante cartiere din Capitală și care este semnificația denumirii lor.

11 cartiere din București și semnificația denumirii lor

Nu te-ai fi gândit că numele unor cartiere din București pot veni din timpul unor epidemii. În continuarea articolului îți vom spune care este semnificația numelor celor mai importante cartiere din capitala României și de unde provin numele acestora.

Berceni

Denumirea acestui cartier ar veni de la groful Miklós Bercsényi. La finele anilor 1600, în timp ce se îndrepta spre turci, groful și oamenii săi s-ar fi oprit în zona în care se află acum cartierul Berceni. Așadar, acest cartier din Capitală și-a primit denumirea, inspirată de numele lui Bercsényi.

Balta Albă

Se pare că numele cartierului Balta Albă vine din timpul epidemiei de ciumă din anul 1813. La acea vreme mulți oameni au murit, iar trupurile neînsuflețite a celor răpuși de ciumă au fost aduse în zona în care se află astăzi cartierul. Corpurile celor care au decedat erau stropite cu var nestins, astfel acolo s-a format o baltă mare albă.

Băneasa

Potrivit istoricilor, denumirea cartierului Băneasa a fost dată de nevasta banului Dimitrie Ghica,”băneasă” însemnând de fapt ”nevasta banului”. Cartierul Băneasa de acum este fosta comună Băneasa, moșie a contelui Montesquiou Fezensac și a soției acestuia, principesa Maria Bibescu.

Drumul Taberei

Denumirea cartierului Drmul Taberei vine de la revoluționarul Tudor Vladimirescu, care și-a așezat tabăra cu panduri în această zonă, în anul 1821.

Giulești

Denumirea cartierului Giulești vine de la numele unui neam de boieri care a stăpânit în urmă cu sute de ani aceste locuri. Mai exact, este vorba despre familia Juleștilor. Această zonă a fost locuită de milenii. Descoperirile arheologice din zonă dau numele culturii Giulești-Boian locuitorilor care au trăit în zonă în al 4-lea mileniu înaintea erei noastre.

Colentina

Ei bine, denumirea cartierului din Sectorul 2 al Capitalei ar veni de la expresia ”colea-n tină”, care înseamnă ”aici în noroi”.

Dristor

Se pare că numele cartierului Dristor vine de la piuarii care în urmă cu sute de ani aveau o așezare în această zonă. Meșterii piuari se numeau ”darstari”, ”darsta” fiind piua din piatră pe care o utilizau la fabricarea postavului și dimiei.

11 cartiere din București și semnificația denumirii lor. De unde provin numele
11 cartiere din București și semnificația denumirii lor. De unde provin numele

Pantelimon

În traducere mot a mot, Pantelimon înseamnă ”cel milostiv”. Mai exact, în limba greacă ”pan“ înseamnă ”tot“, iar ”éléïmon “ înseamnă”milă“.

Ghencea

Denumirea cartierului Ghencea vine din turcescul ”Ghenci-aga” care era „șeful arnăuților din garda domnească”.

Titan

Cartierul Titan și are denumirea de la fabrica de ciment ”Titan”, care a fost construită în această zonă la începutul secolului 20.

Aviatorilor

Se pare că denumirea acestui cartier vine de la statuia construită pe vremea regelui Carol al II-lea în cinstea ”eroilor aerului”. În discursul de la inaugurare a monumentului din 1935, regele vorbește despre dezvoltarea aeronauticii românești cu mândrie și patriotism:

”Această piatră și acest bronz să rămână veșnic ca o amintire, ca un semn al devotamentului și al credinței.”