Home » Știri » 7 oameni bogați care au făcut bani din afaceri ilegale. Cazuri celebre

7 oameni bogați care au făcut bani din afaceri ilegale. Cazuri celebre

Manolică Anca / 11.11.2020, 14:26

Deși tindem, de multe ori, să căutăm inspirație în poveștile oamenilor bogați și de succes, iată că lucrurile nu sunt chiar așa simple precum ni le imaginăm. Există oameni care au muncit din greu pentru a obține banii cinstit, dar și oameni care au făcut bani din afaceri ilegale. Mediul de afaceri nu li se potrivește tuturor, fiind uneori considerat ca o junglă în care doar cei puternici reușesc să se ridice la suprafață. Iar asta înseamnă și multe compromisuri, unele chiar peste limita legii. Iată doar câteva cazuri celebre.

Oameni care au făcut bani din afaceri ilegale. Leopold II

Deşi Leopold al II-lea a fost regele Belgiei, se poate încadra foarte ușor pe lista oamenilor de afaceri malefici. Folosindu-se de Conferinţa de la Berlin, din au 1884, acesta a achiziționat regiunea Congo din Africa, unde a pus bazele unei companii private pe care a deghizat-o drept o naţiune denumită Congo Free State.

Fiind liderul acestei organizaţii private, el deținea control total asupra ţării. A folosit diverși mercenari, colecţionari de impozite şi bande pentru a controla producţia de fildeş şi cauciuc din toată regiunea.

Leopold II, regele Belgiei
Leopold II, regele Belgiei

A făcut numeroase atrocități, greu de imaginat. Soldații lui forţau localnicii să lucreze drept sclavi în producţia de fildeş şi cauciuc, iar cei care nu își făceau cota erau ucişi, familiile lucrătorilor erau luate ostatic, iar unora dintre lucrători li se tăiau mâinile, pentru a le arăta celor ce nu lucrau cum trebuia, cum urmează să fie executați.

La momentul în care Leopold a pus bazele acestei companii, populaţia Africii era estimată între 90 şi 130 milioane de oameni, sub controlul acestuia fiind omorâți între 10 şi 22 milioane de oameni. Deși țările europene l-au forțat să cedeze fabrica guvernului Belgiei în 1908, acesta a scăpat fără a fi condamnat pentru vreo infracțiune.

Acesta a murit în timp ce era considerat cel mai bogat om din Europa, un om care îşi cheltuise profiturile pe yacht-uri, case şi dame de companie tinere.

Dennis Kozlowski

Dennis Kozlowski s-a născut și a crescut în condiții foarte precare, ajungând să aibă o carieră de succes în afaceri. Cea mai înaltă poziție a sa a fost cea de CEO la Tyco.

Însă, lăcomia şi amoralitatea sa l-au făcut să deturneze aproximativ 600 milioane de dolari din fondurile companiei şi să îi folosească pe cont propriu. Pe lista cheiltuielilor se înscriu perdele de duș în valoare de 6.000 de dolari, petreceri fastuoase pe banii companiei sau prime false acordate sub pretextul că aceasta este voinţa Consiliului Director.

Acesta se află, în prezent, în închisoare, sărvârșind o pedeapsă de 25 de ani.

Oameni care au făcut bani din afaceri ilegale. Jeffrey Skilling

Jeffrey Skilling, preşedinte Enron Corporation
Jeffrey Skilling, preşedinte Enron Corporation

Jeffrey Skilling, pion principal în cadrul Enron, a încurajat folosirea metodei mark-to-market în contabilitate, permițând evaluarea unui activ în funcţie de valoarea “fair”, stabilită la preţul pieţei şi prin comparaţie cu alte active similare.

Această metodă i-a permis companiei să supraestimeze preţurile energiei şi să îşi evalueze activele în funcţie de aceste preţuri umflate. Mai mult, Skilling a aprobat şi crearea unei subsidiare Enron, numită Chewco, fiind entitatea pe numele căreia erau trecute toate datoriile Enron.

În cele din urmă, Skilling a fost condamnat la 24 de ani şi 4 luni de închisoare, compania prăbușindu-se, peste 20 de mii de angajați piezându-și, astfel, locurile de muncă.

Charles Ponzi

În anul 1919, Charles Ponzi a pus bazele unei companii prin care cumpăra şi vindea un tip de cupon ce le promitea investitorilor un profit de 50% în 45 de zile. Această operațiune implica plata unor profituri extrem de mari unor investitori, din banii obţinuţi de la alte persoane. Afacerea, însă, nu genera venituri reale.

Primii care au investit în această afacere şi-au primit banii, unii chiar dublându-i sau triplându-i. Profitul acestora a general o adevărată isterie în rîndul locuiorilor din Boston, începând toți să îi dea lui Ponzi economiile lor, fără a pune prea multe întrebări.

Odată cu trecerea timpului, au apărut și suspiciuni. În urma unei cercetări făcute asupra modului în care compania folosea banii investiţi, a reieșit căacesta plătea unii investitori din banii celorlalţi clienţi.

În mai puțin de un an, acesta a lăsat fără bani aproximativ 40.000 de americani. Prăbușirea a fost una zomotoasă, aducând cu ea cinci ani de închisoare pentru Ponzi, fiind, însă, eliberat după doar trei.

Oameni care au făcut bani din afaceri ilegale. Robert Rubin

Robert Rubin este se numără printre puţinii oameni care au o legătură directă cu colapsul financiar din 2008, care a afectat întreaga lume.

Obținând poziţia de Secretar al Trezoreriei în perioada în care Bill Clinton era preşedinte, acesta a contribuit la eliminarea fără precedent a majorităţii măsurilor de reglementare pe pieţele financiare. Mai mult, acesta a contribuit și la eliminarea legii Glass-Steagall, permițând băncilor foarte importante din economie să parieze banii contribuabililor pe pieţe de capital volatile.

Toate aceste acțiuni au condus la formarea CitiGroup şi a altor bănci sau instituţii financiare catalogate „too-big-to-fail”, adică prea importante pentru a fi lăsate în faliment.

În timp ce banca făcea colecție de investiții proaste, Rubin își aduna în cont suma de 120 milioane dolari. În cele din urmă, Citi a necesitat ajutor guvernamental în valoare de 45 de miliarde de dolari pentru a se redresa.

Familia Walton

Familia Walton, fondatoarea Wal-Mart
Familia Walton, fondatoarea Wal-Mart

Sam Walton, alături de fratele său, au fondat, în 1962, Wal-Mart, companie ce, astăzi, este cel mai mare angajator privat și cel mai mare lanț de retail din întreaga lume.

Succesul companiei, estimat la 421 miliarde dolari, a presupus și anumite practici mai puțin ortodoxe. A fost acuzată că îşi tratează angajaţii ca o marfă, aşa cum a făcut cu Deborah Shank, în vârstă de 52 de ani. Aceasta suferise un accident rutier în urma căruita a rămas paralizată.

Deși a fost despăgubită cu 700.000 dolari, aceasta a fost nevoită să suporte cheltuielile de judecată, rămânând, în cele din urmă, doar cu 470.000 de dolari. Însă, la final, se pare că familia femeii a pierdut și acești bani rămași, fiindu-i luați chiar de compania Wal-Mart.

Aceasta a invocat o clauză contractuală conform căreia, orice despăgubire obţinută de un angajat în instanţă aparţine companiei.

Hermann von Siemens

Hermann von Siemens a fost CEO-ul companiei Siemens în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Însă, atrocitățile comise de companie au început înainte de acest război.

Siemens a oferit mult ajutor naziştilor pentru a reface armata germană, pentru îmbunătăţirea infrastructurii şi pentru implementarea mecanismelor care susţineau Holocaustul.

Odată cu venirea războiului, cu von Siemens la cârmă, cele mai negre acţiuni ale companiei s-au referit la operarea unor fabrici în lagărele Auschwitz şi Buchenwald. Acestea au folosit slavi evrei în prodycerea comutatoarelor electrice pentru armată, fiind executați, mai târziu, în camerele de gazare construite tot în aceste lagăre.