Home » Știri » Cât costă școala de șoferi în 2023. Cât durează și care sunt actele necesare pentru înscriere

Cât costă școala de șoferi în 2023. Cât durează și care sunt actele necesare pentru înscriere

Ileana Mladinoiu / 23.01.2023, 14:07
Cât costă școala de șoferi în 2023. Cât durează și care sunt actele necesare pentru înscriere

Ai amânat de multe ori să faci școala de șoferi, invocând diverse motive, dar anul acesta te-ai hotărât să intri în rândul șoferilor auto, întrebând în dreapta și în stânga care sunt pașii de urmat. Tema articolului este legată de acest lucru, iar conținutul îți va dezvălui toate pregătirile posibile pentru ca atunci când vei intra în posesia permisului de conducere să răsufli ușurat.

Cât costă școala de șoferi în 2023, în funcție de mașină

Tarifele școlilor de șoferi diferă în funcție de mașini și de notorietatea pe care o are firma. Sunt școli de șoferi ce practică reduceri de preț la înscrierea a doi cursanți.

În 2023, prețurile pornesc de la 1.700 de lei cu mașini Dacia, Renault, VW, Skoda și urcă la 2.700 de lei cu mașini premium cu transmisie manuală. În ceea ce privește școala de șoferi pe mașină cu cutie automată, prețurile încep de la 2.500 de lei și pot ajunge până la 3.300 de lei.

Este bine să reții că tarifele la școala de șoferi s-ar putea să nu includă închirierea mașinii pentru examen, astfel că mai plătești 200 de lei în plus în ziua examenului. De asemenea, mai poți întreba dacă la acest preț poți face ore de condus în weekend sau seara.

Ce acte sunt necesare pentru înscierea la şcoala de şoferi

  • Actul de identitate în original și în copie;
  • Adeverință de la medicul de familie cu mențiunea „Apt pentru școala de șoferi”;
  • Avizul psihologic (valabil 1 an) se obține în urma unui consult de la un cabinet individual de psihologie autorizat de Colegiul Psihologilor din România;
  • Fişa medicală permis auto (valabilă 1 an) se obține de la policlinici autorizate de Direcția de Sănătate Publică şi obligatoriu se anexează chitanța. Concluzia finala a policlinicii (apt) se va consemna pe fişa de școlarizare;
  • Cazierul judiciar cu mentiunea „Examen auto” (valabil 6 luni), pe care poţi să-l obţii de la orice secţie de poliţie a oraşului unde ai domiciliul.

Cât costă școala de șoferi în 2023. Susținerea examenului auto

După ce ai terminat orele de pregătire teoretică și practică pe care le-ai efectuat împreună cu un instructor auto la școala de șoferi, va trebui să te prezinți la poliție pentru depunerea dosarului în vederea susținerii examenului auto.

Ce documente sunt necesare pentru susținerea examenului auto

Fișa de școlarizare

Se eliberează de către școala de șoferi unde ai terminat orele. Ea trebuie să fie semnată de directorul unității, de secretar, de profesorul de legislație, cât de instructorul auto cu care ai făcut pregătirea. De asemenea, este necesar ca pe spatele fișei să apară avizul unității medicale care ți-a eliberat fișa medicală pentru înscrierea la școala de șoferi.

Cererea de examinare

De regulă, cererea de examinare ți se eliberează la școala de șoferi împreună cu fișa de școlarizare.

Cazierul judiciar

Află că este valabil cazierul judiciar pe care l-ai prezentat la înscrierea la școala de șoferi.

Dovada achitării taxei permis auto

Taxa permis auto în valoare de 89 de lei poate fi achitată cash la orice unitate CEC Bank,  la Trezoreria Statului sau la ghişeele DRPCIV, prin virament bancar, mandat poştal sau prin mijloace de plată online folosind una dintre platformele de Internet Banking.

Cartea de identitate în original și în copie.

O fotografie-tip permis auto.

Permisul de conducere

Acesta în cazul persoanelor care doresc să obțină o nouă categorie sau subcategorie.

Cât durează școala de șoferi

Școala de șoferi presupune doua etape: etapa teoretică și etapa practică. Etapa teoretică are rolul de a-l pregăti pe cursant, oferindu-i acestuia noțiunile tehnice necesare pentru a conduce în siguranță în trafic, iar cea practică, adică orele de conducere, are rolul de a dezvolta abilitățile și reflexele cursantului în trafic.

Partea teoretică cuprinde un total de 24 de ore care sunt împărțite astfel:

  • 14 ore de legislație rutieră;
  • 2 ore de legislație specifică;
  • 4 ore de conducere preventivă și ecologică;
  • 2 ore de cunoașterea și înțelegerea autovehiculului

Orarul este stabilit de fiecare scoală de șoferi în parte. Legislația în vigoare impune cursanților un minim de 30 de ore de conducere, înainte de a se înregistra pentru examenul auto de conducere. În fiecare zi, cursantul poate conduce cel mult două ore.

Fiecare ședință este compusă din două ore didactice, ceea ce înseamnă că la fiecare 50 de minute conduse, atât cursantul cât instructorul trebuie să ia o pauză de 10 minute. Practic, într-o ședință vei conduce o oră și 40 de minute.

Prin urmare, ședințele de conducere durează 15 zile lucrătoare. Școala de șoferi are o durată de 20 de zile lucrătoare, asta ca scenariu ideal. În realitate, școala de șoferi poate dura mai mult (până la șase săptămâni,  în funcție de flexibilitatea cursantului).

Când și cum intri în posesia permisului de conducere

După ce ai finalizat orele la școala de șoferi, durata până la obținerea permisului de conducere nu mai ține de școala de șoferi. El este emis de serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor și-ți va fi trimis prin serviciile de curierat la adresa de domiciliu/reședință în 5-15 zile, conform DRPCIV. În cazul în care nu se poate face astfel livrarea, permisul de conducere va fi înapoiat la sediul acestor servicii, urmând ca să te duci să-l ridici personal.