Home » Știri » Ce salariu are un polițist român, în 2022, și cât câștigă lunar ministrul de Interne. Diferența colosală

Ce salariu are un polițist român, în 2022, și cât câștigă lunar ministrul de Interne. Diferența colosală

Alexandru Cazacu / 07.06.2022, 15:46
Ce salariu are un polițist român, în 2022, și cât câștigă lunar ministrul de Interne. Diferența colosală

Sindicatul Europol se arată nemulțumit de salariile polițiștilor care lucrează în stradă, fără weekend-uri libere și cu program nocturn. Potrivit Sindicatului Polițiștilor Europeni, oamenii legii primesc foarte puțini bani, în timp ce ministrul de Interne încasează lunar peste 20.000 de lei. Află în continuare ce salariu are un polițist român, în 2022.

Ce salariu are de fapt un polițist român, în 2022

Reprezentanții polițiștilor și-au manifestat nemulțumirea cu privire la faptul că, un polițist care lucrează în stradă și care nu a fost acasă 7 din 8 weekend-uri, primește lunar doar 2.809 lei. În schimb, Lucian Bode, ministrul de Interne, încasează un salariu de peste 20.000 de lei.

”Un polițist din stradă, în București:

– care nu a fost acasă în 7 din cele 8 zile de weekend primește 14,5 lei pentru fiecare oră lucrată în aceste condiții;

– primește 131 lei pentru orele de noapte prestate;

– primește 199 lei pentru riscul de a fi atacat, lovit, vătămat sau chiar ucis în serviciu.

Și pentru toate aceste condiții, primește un salariu net de 2809 lei!!! Adică mai puțin decât un angajat dintr-un supermarket”, a transmis Sindicatului Europol.

Ce salariu are un polițist român, în 2022
Ce salariu are un polițist din România, în 2022, și cât câștigă lunar ministrul de Interne

Cum se calculează salariul ministrului de Interne

Totodată, sindicaliștii susțin că, în timp ce polițiștii mai au de primit o restanță de două tranșe, ministrul Bode încasează un salariu de aproximativ 22.000 de lei. În plus, reprezentanții Sindicatului Europol au reclamat majorarea cu 2.000 de lei a lefurilor „clientelei politice din administrație”.

„Ministrului Bode i se calculează salariul prin înmulțirea coeficientului din Legea salarizării, care se aplică în cazul lui, cu salariul minim brut garantat în plată, adică primește în jur de 22.000 lei.

Surpriza vine însă azi din Parlament, unde clientelei politice din administrație i se va mări salariile chiar și cu peste 2000 lei, adică 70% din salariul lunar al unui polițist. Așa că, polițiștii vor munci exact după nivelul la care sunt plătiți. Vor munci de 2809 lei…”, se mai arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a Sindicatului Europol.

Din ce în ce mai multe pensionări în rândul polițiștilor

Cu câteva zile în urmă, reprezentanții polițiștilor spuneau că neaplicarea legii salarizării creează un val de pensionări în rândul oamenilor legii. Potrivit sindicaliștilor, un număr foarte mare de polițiști au trecut în rândul rezerviștilor din cauza unor factori, cum ar fi dotarea precară, condițiile de muncă, salarizarea neconformă cu riscurile la care sunt supuși polițiștii, lipsa de predictibilitate a legislației privind pensiile militare, dar și haosul instituțional.

După cum se arată pe site-ul Sindicatului Europol, începând din ianuarie 2020 și până în prezent, s-au pensionat nu mai puțin de 8708 polițiști. Mai exact, în 2020 au trecut în rândul rezerviștilor un număr de 4.538 de polițiști. În 2021 s-au pensionat 3.640 de polițiști. În schimb, în 2022 s-au pensionat un număr de 530 de oameni ai legii. Cu toate acestea, suntem abia la jumătatea anului curent.

În concluzie, reprezentanții Sindicatului Europol trag un semnal de alarmă cu privire la nivelul de salarizare al polițiștilor din țara noastră.