De ce nu e bine să fluieri noaptea. Ce arată cele mai cunoscute superstiții din popor. Românii sunt un popor de superstițioși, iar aceste credințe sunt cunoscute de foarte multe persoane. Probabil ai auzit de la bunicii tăi că nu e bine să fluieri noaptea sau în interiorul casei pentru că atrage ghinionul sau lucrurile rele. La orice pas ne lovim de astfel de credințe. Vom vedea în continuare ce semnificație au și care sunt cele mai răspândite de pe meleagurile noastre.
În popor se spune că atunci când fluieri noaptea în casă atragi spiritele malefice. Tradiția este cunoscută în mai multe țări. De exemplu, în Turcia oamenii credeau că dacă fac acest lucru, de fapt, îl cheamă pe diavol. În Japonia cei care fluierau în casă aduceau pericole, spirite malefice sau provocau ieșirea unui șarpe ucigător din pământ.
În Rusia și în țările baltice, fluieratul în casă prevestea sărăcia. Există și un proverb rusesc care spune că, în acest fel, „îți fluieri banii afară din casă”. Și în Estonia, un astfel de fluierat putea să fie un semn că în curând se va produce un incendiu al locuinței.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]În Marea Britanie, exista credința în cei „șapte fluierători”, iar aceștia reprezentau, de fapt, păsări sau spirite misterioase ce prevesteau sau erau aducătoare de moarte. În Evul Mediu, marinarii credeau că atunci când fluierau, încurajau vântul să sufle cu putere în pânzele corăbiilor lor.
În țara noastră, superstiția legată de fluieratul în casă este mai cunoscută, față de cea care presupune fluieratul noaptea. Oamenii cred că fluieratul într-o zi de vineri aduce ghinion. În județul Teleorman, se zicea că nu este bine să fluieri seara în casă, fiindcă acest lucru e „rău de foc”. Prin zona Tecuciului, cine fluiera în casă sună a pustiu. Pe când, pentru cei din Dolj, privitul noaptea în oglindă și fluieratul noaptea reprezenta „rău de urâciune”. Așadar, fluieratul are o istorie foarte lungă și observăm faptul că semnificația diferă nu numai de țară, dar și de zonă.
Superstițiile nu sunt legate doar de fluierat, ci de absolut orice. Specialiștii au descoperit că superstiția reprezintă o prejudecată ce constă în credință în bine și în rău, în farmece și vraji, semne prevestitoare sau numere fatidice. Iată cele mai întâlnite superstiții din țara noastră legate de zile, ore și noapte:
Superstiții legate de zile:
Superstiții legate de oră:
Superstiții legate de noapte: