Home » Știri » De ce nu e bine să pui magneți pe frigider. Concluzia la care au ajuns specialiștii

De ce nu e bine să pui magneți pe frigider. Concluzia la care au ajuns specialiștii

Manolică Anca / 03.11.2020, 12:09
De ce nu e bine să pui magneți pe frigider. Concluzia la care au ajuns specialiștii
Fie că i-ai cumpărat din excursii, ca suvenir, fie că i-ai primit cadou de la prieteni, magneții de frigider se găsesc în aproape toate casele. Însă, aceste accesorii colorate pot pune sănătatea în pericol. Iată de ce nu e bine să pui magneți pe frigider.

De ce nu e bine să pui magneți pe frigider

Magneții de frigider sunt nelipsiți din casele oamenilor. Fie că i-au cumpărat pentru a îi păstra ca amintire, fie că i-au primit cadou de la diverși prieteni, cert este că majoritatea dintre noi avem cel puțin un magnet lipit de frigider.

În urma unor studii făcute de oamenii de ştiinţă elveţieni de la Universitatea din Zurich, aceștia sunt confecționați din metale care pot creşte riscul de infarct, mai ales în cazul persoanelor cu afecţiuni cardiace preexistente, care au implantat un stimulator cardiac (peacemaker), conform news.bbc.co.uk.

Magneții obișnuiți din fier au o culoare gri mată și, datorită rezistenței magnetice redusă, aceștia sunt mai puțin dăunători. Pe când, magneții puternici, realizaţi din neodim-fier-bor, cunoscuţi şi ca magneţi de pământuri rare sau neo magneţi, strălucitori, de regulă de culoare argintie, sunt mult mai periculoși. Apropierea unei persoane cu stimulator cardiac, la mai mult de 3 centimetri, de un astfel de dispozitiv crește cu mult riscul de a da peste cap mecanismul stimulatorului cardiac, intervenind infarctul.

Magneții pe frigider ne pun viața în pericol
Magneții pe frigider ne pun viața în pericol

Magneții interferează cu stimulatoarele cardiace

Cercetătorii elvețieni de la Spitalul Universitar din Zurich au testat efectul magneților de neodim, de 8 grame, pe 70 de pacienți cu probleme de inimă – 41 care au stimulatoare cardiace și 29 cu defibrilatoare cardioverter implantabile. Magneții mici au interferat cu toate dispozitivele pacienților, indiferent de marca sau tipul lor, atunci când se aflau într-un interval maximum de 3 centimetri.

Deși dispozitivele au funcționat din nou în mod normal odată ce magnetul a fost îndepărtat, autorii au avertizat că ar putea apărea daune permanente prin expunerea prelungită, un exemplu în acest sens fiind purtarea îndelungată a unei insigne magnetice.

Mai mult, cercetătorii au spus că magneții mai mari de neodim ar putea provoca interferențe la distanțe și mai mari decât cea de 3 centimetri.