Home » Știri » Locul din lume unde 9 femei au fost arse pe rug, în 2021, acuzate de vrăjitorie

Locul din lume unde 9 femei au fost arse pe rug, în 2021, acuzate de vrăjitorie

Cojocaru Cristian / 30.09.2021, 14:35
Locul din lume unde 9 femei au fost arse pe rug, în 2021, acuzate de vrăjitorie

Mai multe femei au fost arse pe rug în secolul XXI, fiind acuzate de vrăjitorie. Deși ne aflăm în epoca tehnologiei, în continuare, în unele zone ale lumii, oamenii încă mai cred în aceste superstiții.

2021: anul în care mai multe femei încă sunt arse pe rug

Femeile în vârstă din estul Republicii Democrate Congo sunt ucise din cauza acuzațiilor că practică vrăjitorie. Astfel că de la începutul lunii septmebrie, cel puțin nouă femei au fost arse pe rug, fiind acuzate că aplică vrăjitoria. O femeie în vârstă de 67 de ani a fost bătută până a intrat în comă pentru acuzațiile de implicare în vrăjitorie.

Monica Muviya ar fi fost atacată acasă la ea în satul Kali din provincia Kivu de Sud de către un grup de tineri care au bătut-o până când a intrat în comă.

„Mama noastră a fost bătută foarte rău de un grup de oameni care susțin că practică vrăjitorie. Au plecat, crezând că a murit. Am dus-o apoi acasă la fratele ei, la doi kilometri distanță, pentru a o trata”, a spus fiica femeii, Annet Tabu.

Un ofițer de securitate din Kivu de Sud, locotenentul Keneth Longwa a declarat că a devenit o obișnuință ca în acea zonă, tinerii să omoare femeile în vârstă care susțin că practică vrăjitorie. El a menționat: „Vom efectua investigații și îi vom aresta pe toți cei implicați”. Radio ONU din Republica Democrată Congo a raportat luni că Asociația Femeilor Media din Kivu de Sud a înregistrat peste 320 de cazuri de femei acuzate de vrăjitorie în Kivu de Sud în perioada iunie-septembrie a acestui an.

„Acest lucru se traduce, conform acestei asociații, la un nou mod de violență împotriva femeilor, care se dezvoltă în mai multe teritorii ale provinciei. Femeile în vârstă sunt umilite și linșate până la moarte”, s-a mai arătat în transmisiune.

femei arse pe rug
Casele asa numitelor vrajitoare sunt distruse

Mai mulți oameni merg din sat în sat pentru a vâna ”vrăjitoare”

Acuzatorii sunt tinerii satului sub influența așa-numitului sistem ”Mujakaji” al unei profetese, care deseori atribuie moartea unui membru al satului acțiunii vrăjitorilor. Din cauza faptului că organele de poliție sau sistemul de justiție sunt absente, acest fenomen a dus la apariția unor falși vindecători sau profeți.

Mulțimile de oameni furioși merg prin state cu liste pe care apar femeile care sunt considerate vrăjitoare. Ulterior, acești oameni le execută sau le alungă, după care recurg la distrugerea caselor acestora. Acest lucru se întâmplă pentru că unele regiuni sunt controlate de către grupările armate, fiind o ”moștenire” a războaielor care în urmă cu peste două decenii, au distrus țara.

Asociația Femeilor din mass-media a menționat că doar pe teritoriul Kalehe din Kivu de Sud au fost înregistrate 114 cazuri, inclusiv cinci femei umilite și arse pe rug. Altele, acuzate că sunt vrăjitoare, au fost duse la o destinație necunoscută de către unii membri ai grupului de miliție Raia Mutomboki.

Această asociație a cerut autorităților să ia măsuri pentru a opri această situație care culminează. Deși pedepsele pe care ei le-au aplicat, au fost pe viață și pe moarte, acești falși profeți au primit niște pedepse foarte mici, în comparație cu gravitatea faptelor lor, fiind condamnați la doar șase luni de închisoare.

Copiii și femeile sunt cel mai acut afectați. RDC a fost considerată printre cele mai neindicate locuri pentru a fi femeie sau copil. Bebelușii născuți acolo astăzi moștenesc adversitatea de zeci de ani. Provocările includ:

  • Sărăcia este atât de severă încât plasează țara în partea de jos a clasamentului global al PIB-ului;
  • Conflict civil de lungă durată, sângeros, care a strămutat peste cinci milioane de oameni în țară în ultimii ani;
  • Violul femeilor și al copiilor a devenit o practică normală de zi cu zi a războiului;
  • Ebola, o boală terifiantă care ucide până la 50% dintre pacienți;
  • Realitatea tragică a copiilor soldați, atât fete, cât și băieți.