Home » Știri » Știri externe » Cine este Osman Kavala și pentru ce faptă a fost condamnat la închisoare pe viață

Cine este Osman Kavala și pentru ce faptă a fost condamnat la închisoare pe viață

Manolică Anca / 26.04.2022, 15:41
Cine este Osman Kavala și pentru ce faptă a fost condamnat la închisoare pe viață

Activistul și filantropul turc Osman Kavala a fost găsit vinovat luni, 25 aprilie, de către un tribunal din Istanbul. Activistul pentru drepturile omului a fost condamnat la închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare condiționată. Pentru ce faptă va fi acesta închis în spatele gratiilor până la sfârșitul vieții.

Totul despre filantropul Osman Kavala

Osman Kavala, născut la 2 octombrie 1957, la Paris, este un om de afaceri, activist și filantrop turc care a sprijinit numeroase organizații ale societății civile din Turcia de la începutul anilor 1990. Kavala este fondatorul și președintele consiliului de administrație al Anadolu Kültür, o organizație nonprofit de artă și cultură cu sediul la Istanbul.

Filantropul provine dintr-o familie de comercianți de tutun, mutată din nordul Greciei în Turcia în cadrul schimbului de populație din 1923. A urmat cursurile Colegiului Robert din Istanbul. Kavala a studiat management la Universitatea Tehnică din Orientul Mijlociu din Ankara și economie la Universitatea din Manchester, în Regatul Unit, înscriindu-se ulterior la programul de doctorat la The New School for Social Research din New York. A revenit la Istanbul la moartea tatălui său în 1982, preluând întreprinderea de familie Kavala Companies.

În 2019, a primit Premiul european pentru patrimoniul arheologic din partea Asociației Europene a Arheologilor pentru eforturile sale de a proteja și conserva exemple semnificative de patrimoniu cultural în pericol în Turcia și Premiul Ayșenur Zarakolu pentru libertatea de gândire și de exprimare din partea filialei din Istanbul a Asociației pentru Drepturile Omului.

A fost condamnat la închisoare pe viață

Un tribunal turc l-a condamnat pe Osman Kavala, activist pentru drepturi și filantrop Osman Kavala, la închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare condiționată, sub acuzația extrem de controversată de tentativă de răsturnare a guvernului. De asemenea, completul de trei judecători a condamnat alți șapte inculpați la câte 18 ani de închisoare pentru acuzații de complicitate la această tentativă.

Osman Kavala
Osman Kavala

Verdictele provin din acuzațiile potrivit cărora Kavala a finanțat un val de proteste antiguvernamentale din Parcul Gezi în 2013 și a jucat un rol important în tentativa de lovitură de stat militară din 2016 din țară. Aceasta din urmă a dus la închisoare zeci de mii de oameni sau la concedierea lor. Ambele acuzații au fost considerate de Erdogan ca parte a unui complot internațional pentru a-l răsturna.

Activistul pentru drepturile omului, care a negat întotdeauna acuzaţiile formulate împotriva sa, se află de patru ani şi jumătate într-o închisoare de maximă securitate la Silivri, lângă Istanbul. Acesta a declarat în fața instanței, prin legătură video, că a privit întregul proces ca pe un „asasinat judiciar”.

„Acestea sunt teorii ale conspirației redactate pe motive politice și ideologice”, a declarat Kavala în fața instanței cu câteva momente înainte de pronunțarea sentinței.

Ce spune CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut eliberarea lui Kavala și a decis că detenția sa a servit la reducerea la tăcere. Dar instanțele turcești nu l-au eliberat pe Kavala, iar Ankara riscă acum să fie suspendată din Consiliul Europei, un organism de supraveghere a drepturilor omului, după ce a fost lansată o „procedură de încălcare” din cauza menținerii sale în detenție, pe care Ankara a denunțat-o ca fiind o ingerință.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat ulterior că țara sa nu va respecta Consiliul Europei dacă acesta nu respectă instanțele turcești. Ca răspuns la decizia privind cazul Kavala, Turcia a cerut Consiliului Europei să nu intervină în sistemul judiciar independent al țării și să fie imparțial față de aceasta.

Ambasadele aliaților occidentali ai Ankarei, inclusiv ale Statelor Unite și Germaniei, s-au făcut, de asemenea, ecoul apelului CEDO pentru eliberarea lui Kavala anul trecut.