Home » Știri » Știri externe » Rusia se întoarce cu 78 de ani în urmă. Noul decret semnat de Vladimir Putin amintește de tacticile lui Stalin

Rusia se întoarce cu 78 de ani în urmă. Noul decret semnat de Vladimir Putin amintește de tacticile lui Stalin

Manolică Anca / 16.08.2022, 15:38
Rusia se întoarce cu 78 de ani în urmă. Noul decret semnat de Vladimir Putin amintește de tacticile lui Stalin

O agenție de presă din Rusia a transmis că Vladimir Putin a semnat un decret important, în încercarea de a reduce criza demografică ce este în Federația Rusă. Aceasta este o metodă veche, de pe timpul lui Iosif Stalin, atunci când Rusia a suferit pierderi semnificative de vieți omenești, după cel de-al Doilea Război Mondial. Iată ce presupune acest decret.

Putin reînvie titlul sovietic al lui Stalin de „Mamă Eroină”

Președintele rus Vladimir Putin a reînviat premiul din epoca sovietică pentru „Mama eroină”, în timp ce țara se confruntă cu o criză demografică alimentată de scăderea natalității. Acesta a semnat luni, 15 august, un decret prin care se restabilește titlul onorific de „Mama eroină”, pe care liderul sovietic Iosif Stalin l-a instituit pentru prima dată în 1944, în urma pierderilor masive de populație în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Așadar, mamele care au născut și crescut minim zece copii vor primi titlul onorific de „Mamă eroină” și vor fi recompensate cu 1 milion de ruble, aproximativ 16.000 de euro. Totodată, pe lângă această sumă importantă de bani, femeile vor mai primi un certificat și medalia Ordinului Mama Eroină, făcute din aur şi diamante, potrivit condițiilor menționate în decretul prezidenţial emis de Putin.

„Stabilirea titlului de Mamă Eroină care va fi acordat unei femei ce este cetățean rus și care a dat naștere și a crescut 10 sau mai mulți copii care sunt cetățeni ai Federației Ruse”, se arată în decretul semnat de Vladimir Putin.

Mamele eligibile primesc o plată unică de 1 milion de ruble imediat ce al 10-lea copil în viață împlinește un an. Totodată, se califică aici și acele mame care își pierd unul dintre copii în luptă sau ca urmare a unui act terorist sau a unei situații de urgență.

Vladimir Putin a semnat decretul pentru reintroducerea  titlului onorific de Mamă Eroină
Vladimir Putin a semnat decretul pentru reintroducerea titlului onorific de Mamă Eroină

Putin dorește creșterea natalității în Rusia

Presa din Rusia a transmis că liderul rus a dat ordinul încă de la începutul lunii iunie privind demararea unui proiect de decret care să aibă în vedere reintroducerea acestei invenții de pe vremea lui Stalin. El a cerut măsuri „cardinale” pentru a aborda criza demografică din Rusia.

Pentru punerea în aplicare, Guvernul rus a fost sfătuit și încurajat să pună la dispoziție toate resursele financiare necesare, să stabilească procedura de plată a stimulentelor monetare unice și să se asigure că toate modificările sunt aduse în conformitate cu legislației Federației Ruse.

Populația Rusiei este în scădere aproape constantă de zeci de ani, ajungând la 145,1 milioane de locuitori, după o scădere de aproximativ 400.000 de persoane la începutul anului 2022. Rata de scădere a populației Rusiei aproape s-a dublat din 2021, când pandemia de coronavirus a provocat cel mai mare declin natural al populației țării de la sfârșitul Uniunii Sovietice, și aproape s-a triplat din 2020.

Ultima atribuire a titlului de „Mama eroină” în Uniunea Sovietică a avut loc în noiembrie 1991, cu puţin timp înainte de desfiinţarea URSS. Acesta este la același nivel cu ordinele de stat de rang înalt, cum ar fi Eroul Rusiei și Eroul Muncii.