Home » Știri » Știri externe » Singurul loc din lume pe care nu îl vrea nicio țară. Care este de fapt motivul

Singurul loc din lume pe care nu îl vrea nicio țară. Care este de fapt motivul

Manolică Anca / 20.04.2022, 11:07
Singurul loc din lume pe care nu îl vrea nicio țară. Care este de fapt motivul

Între granițele Egiptului și Sudanului se află o mică parcelă de pământ care este cu adevărat unică în această lume. Este unul dintre ultimele terenuri nerevendicate de pe pământ, numit Bir Tawil. Niciuna dintre cele două țări nu îl dorește și este ușor de înțeles de ce. Descoperă care sunt motivele, în rândurile de mai jos.

Bir Tawil, singurul loc din lume pe care nu îl vrea nicio țară

Bir Tawil este ultimul teritoriu cu adevărat nerevendicat de pe pământ: o mică bucată de Africa care nu este condusă de niciun stat, nu este locuită de niciun rezident permanent și nu este guvernată de nicio lege. Această zonă de la granițele Egiptului și Sudanului a luat naștere la începutul secolului al XX-lea, când cele două țări și-au stabilit întinderile, iar partea dintre ele a rămas goală.

Bucata de teren trapezoidal de 2.000 de kilometri pătrați, numită Bir Tawil, se află într-una dintre cele mai pustii regiuni din Africa de Nord. Aceasta este formată în cea mai mare parte din nisip și rocă, fără drumuri, fără locuitori permanenți sau resurse naturale. Revendicarea acestei regiuni nu ar contribui cu nimic la economia niciuneia dintre țări. Dar explicația nu se oprește aici.

Triunghiul care prezintă mai mare interes pentru cele două țări

Adiacent la Bir Tawil se regăsește un alt triunghi de pământ mult mai mare, Hala’ib, format, de asemenea, din nisip și rocă. Diferența este că el se învecinează cu Marea Roșie și, prin urmare, este mai valoros. Acum, atât Egiptul, cât și Sudanul doresc Hala’ib, dar, din cauza modului în care a fost creată granița dintre ele, fiecare țară poate avea fie Bir Tawil, fie Hala’ib, dar nu ambele.

Astfel, oricine ar revendica Bir Tawil ar trebui să renunțe la pretenția de a avea Triunghiul Hala’ib, mai mare și mai profitabil, pe care niciuna dintre țări nu vrea să îl piardă.

Bir Tawil, singurul loc din lume pe care nu îl vrea nicio țară
Bir Tawil, singurul loc din lume pe care nu îl vrea nicio țară

Disputa dintre Egipt și Sudan

Situația ciudată a început în 1899, când Regatul Unit, care deținea autoritatea în zonă, a semnat un acord cu Egiptul pentru a administra în comun Sudanul, creând un condominiu numit Sudanul Anglo-Egiptean. De fapt, britanicii dețineau controlul deplin asupra Sudanului, deoarece Egiptul era doar un protectorat al Marii Britanii.

În orice caz, s-a convenit ca granița dintre Egipt și Sudan să se desfășoare în linie dreaptă de-a lungul paralelei 22. Trei ani mai târziu, însă, britanicii au decis că granița stabilită nu reflecta cu adevărat utilizarea reală a terenului de către triburile indigene din zonă. Așa că au trasat o nouă graniță.

Britanicii au decis că un mic munte situat la sud de paralela 22 ar trebui să fie administrat de Egipt, deoarece aici locuia tribul nomad Ababda, care avea legături mai puternice cu Egiptul decât cu Sudanul. Acesta a devenit Bir Tawil. Între timp, un triunghi de pământ mult mai mare, numit Hala’ib, situat la nord de paralela 22, chiar lângă Marea Roșie, a fost predat sub control sudanez, deoarece acesta era patria poporului Beja, care era mai apropiat din punct de vedere cultural de Sudan.

Problemele au apărut odată cu obținerea independenței de către Sudan

După ce Sudanul și-a obținut independența în 1956, noul guvern și-a declarat granițele naționale ca fiind cele stipulate în cea de-a doua proclamație, făcând din triunghiul Hala’ib o parte a Sudanului. Egiptul, de cealaltă parte, a afirmat că aceasta trebuia să fie o jurisdicție administrativă temporară și că suveranitatea fusese stabilită prin tratatul din 1899, care stabilea frontiera la paralela 22.

Acest lucru a făcut ca triunghiul Hala’ib să fie egiptean. În vreme ce conflictele de frontieră sunt foarte frecvente, ceea ce face ca acest conflict particular să fie unic nu este lupta pentru triunghiul Hala’ib în sine, ci mai degrabă impactul pe care l-a avut asupra unei porțiuni mai mici de teren la sud de paralela 22, zona cunoscută sub numele de Bir Tawil.

Nici Egiptul, nici Sudanul nu doresc să își afirme suveranitatea asupra Bir Tawil, deoarece acest lucru ar însemna să renunțe la drepturile lor asupra triunghiului Hala’ib. Pe hărțile egiptene, Bir Tawil este indicat ca aparținând Sudanului. Pe hărțile sudaneze, acesta apare ca făcând parte din Egipt. În practică, se crede în general că Bir Tawil nu aparține nimănui.