Home » Știri » Știri economice » Compania care își plătește angajații cu până la 5000 de dolari pentru a-și da demisia. Care este de fapt motivul din spatele acestei decizii incredibile

Compania care își plătește angajații cu până la 5000 de dolari pentru a-și da demisia. Care este de fapt motivul din spatele acestei decizii incredibile

Manolică Anca / 25.02.2021, 13:58
Compania care își plătește angajații cu până la 5000 de dolari pentru a-și da demisia. Care este de fapt motivul din spatele acestei decizii incredibile

Situație nemaiîntâlnită pe piața muncii din întreaga lume. Care este compania care își plătește angajații cu până la 5000 de dolari pentru a-și da demisia și ce motiv stă, de fapt, în spatele acestei decizii. Detalii incredibile despre această metodă.

Compania care își plătește angajații cu până la 5000 de dolari pentru a-și da demisia

În scrisoarea anuală către acţionari, Jeff Bezos, șeful Amazon, căci aceasta este compania care își plătește angajații pentru a-și da demisia, a spus că aceasta ar trebui să fie cea mai atipică politică de personal potrivită pentru corporaţiile americane de astăzi. În cazul în care un angajat al acestui gingat retailer online nu se simte fericit la locul de muncă, poate câştiga până la 5.000 dolari doar pentru că îşi dă demisia și se orientează spre o altă carieră.

El descrie acest concept ca fiind cea mai eficientă metodă a companiei de a face lucrurile să meargă perfect pe plan intern. Numit „Programul de demisie voluntară”, acesta este „destul de simplu”, spune Jeff, și se aplică anual în luna februarie, încă din 2014.

„O dată pe an, ne oferim să îi plătim pe asociaţii noştri să demisioneze. Pentru primul an în care oferta este făcută vorbim de 2.000 de dolari. Apoi se duce la o mie de dolari pe an, până când se ajunge la 5.000 de dolari. Titlul ofertei este „Vă rugăm să nu acceptaţi această ofertă””, spune acesta.

Jeff Bezos, fondatorul Amazon
Jeff Bezos, fondatorul Amazon

Metoda a fost adoptată de la retailerul online de pantofi Zappos

Conform unui articol de pe blogul Harvard Business Review, această metodă, pe care Amazon a adoptat-o de la Zappos după ce a cumpărat compania în 2009, ajută la eliminarea angajaţilor care „nu au nivelul de angajament pe care îl caută”. Companiile îşi plătesc salariaţii să muncească, nu să nu o facă. Pentru a lua această decizie, angajaţilor li se oferă sume între 1.000 şi 5.000 de dolari, în funcţie de perioada lucrată în cadrul companiei. Autorul articolului, Bill Taylor, mai spunea, la acea vreme, că banii alocaţi pentru demisiile angajaţilor au ajuns să „coste” mai puţin decât ar fi pierdut retailerul online de pantofi dacă angajaţi nemotivaţi ar mișcsorat ritmul de muncă.

Iar în cazul Amazon, scopul este același. De a încuraja oamenii să se gândească ce își doresc cu adevărat să facă. „Pe termen lung, este dăunător atât pentru angajat, cât şi pentru companie, dacă angajatul rămâne pe un post ce nu-l mulţumeşte.”, spune Bezos.

„Amazon are o serie de oportunităţi, concepute pentru a ajuta angajaţii să îşi atingă obiectivele personale şi profesionale. Deşi sperăm că angajaţii vor rămâne şi îşi vor dezvolta cariera la Amazon, acesta este un program voluntar conceput pentru a oferi sprijin suplimentar celor care decid că Amazon nu face parte din planul lor de carieră pe termen lung, şi este oferit în fiecare an, din 2014”, a declarat un purtător de cuvânt din cadrul Amazon.

Jeff Bezos, fondatorul companiei Amazon, este, în prezent, al doilea cel mai bogat om din lume. Potrivit Bloomberg Billionaires Index, Elon Musk, fondatorul Tesla, este cel care deține supremația, având o avere estimată la 190 de miliarde de dolari, cu 5 miliarde mai mult decât Jeff Bezos. Este o luptă strânsă între cei doi, care în ultima perioadă își tot împart cele două locuri în ierarhia celor mai bogați oameni ai planetei. Locul trei este ocupat de Bill Gates.