Home » Știri » Știri economice » Cum poți redirecționa o parte din impozitul pe venit către mai multe ONG-uri în același an. Tot ce trebuie să știi

Cum poți redirecționa o parte din impozitul pe venit către mai multe ONG-uri în același an. Tot ce trebuie să știi

Cojocaru Cristian / 13.02.2022, 16:55
Cum poți redirecționa o parte din impozitul pe venit către mai multe ONG-uri în același an. Tot ce trebuie să știi

Codul Fiscal ne arată că în anul 2022, persoanele fizice pot redirecționa o parte din impozitul pe venit către ONG-uri. Tot din legislația în vigoare reiese faptul că suma respectivă poate fi împărțită către mai multe ONG-uri. Află cum poți face acest lucru și ce spune legea în vigoare cu privire la suma redirecționată.

Poți redirecționa impozitul pe venit către mai multe ONG-uri

Actualul Cod Fiscal arată că persoanele fizice pot opta să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit către ONG-uri. Cu ajutorul declarației 230 sau a declarației unice, aceștia pot să redirecționeze impozitul pe venitul realizat în anul anterior. Așadar, dacă o persoană se încadrează în plafonul de 3,5%, suma redirecționată poate fi împărțită către mai multe ONG-uri în anul respectiv și nu doar către unul singur.

„Conform textului de lege și corelat cu modelul declarației 230 sau al declarației unice, în teorie se poate redirecționa o parte, de exemplu, 1% din cei 3,5%, pentru o entitate și restul către o altă entitate din aceeași categorie sau către o bursă privată.

În practică, nu am văzut lucrul acesta. În general, ONG-urile vin către persoanele fizice cu formulare precompletate. Rareori am văzut persoane proactive care să caute formularul, să-l descarce, să-l completeze și să-l depună. Odată ce ai optat pentru o cauză, în general mergi cu cota maximală. Dar există și această posibilitate și e de luat în calcul”, a explicat, la conferința de fiscalitate de joi organizată de avocatnet.ro, Mircea Dumitrașcu, Partner la NOA.

Un exemplu în acest sens constă în faptul că o persoană fizică poate redirecționa astfel 1% din impozitul pe venit către un ONG, 1% către o biserică și 1,5% către o bursă privată. Desigur, orice altă combinație este posibilă, însă persoana fizică trebuie să se încadreze în plafonul de 3,5 puncte procentuale. Atât declarația 230 cât și declarația unică se pot depune la Fisc până în data de 25 mai 2022.

redirecționa impozitul venit
Poti depune declaratia 230 pana in data de 25 mai 2022

Ce este declarația 230

În cazul în care ești nemulțumit de modul în care banii tăi sunt cheltuiți, ai posibilitatea ca în fiecare an să depui Declarația 230 prin care poți dona 3,5% din impozitul pe venit. Astfel, banii nu vor mai fi păstrați de stat, iar sumele respective vor merge către ONG-urile alese de către tine. Acest formular se completează și totodată se depune de către persoanele fizice care:

  • realizează din România venituri din salarii şi asimilate salariilor;
  • venituri din pensii;
  • venituri din activităţi independente/activităţi agricole, impuse pe bază de normă de venit;
  • venituri din activităţi independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă, pentru care impozitul se reţine la sursă;
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuală, altele decât cele pentru care venitul net se determină în sistem real;
  • venituri din cedarea folosinţei bunurilor, pentru care venitul net se determină pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza normelor de venit, în următoarele situaţii:

– au efectuat în anul de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private, conform legii, şi solicită restituirea acestora;

– dispun asupra destinaţiei sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii sau unităţilor de cult.

Cei care nu vor depune Declarația 230 sunt cei care lucrează în IT, Construcții sau Cercetare pentru că acest tip de angajați nu plătesc impozit pe venit. În cazul acestora, ei pot face donațiile în mod direct. Același lucru este valabil și pentru cei aflați în șomaj tehnic sau cei care au primit indemnizația respectivă.