Home » Știri » Știri economice » REPORTAJ. Ce nu știai despre producția Coca-Cola în România – fabrica de la Ploiești. Sumele uriașe investite. Iată pentru ce vor fi cheltuiți banii

REPORTAJ. Ce nu știai despre producția Coca-Cola în România – fabrica de la Ploiești. Sumele uriașe investite. Iată pentru ce vor fi cheltuiți banii

Cojocaru Cristian / 22.09.2021, 17:15

Coca-Cola este una dintre băuturile preferate a milioane de oameni din întreaga lume. Chiar dacă te numeri sau nu printre ei, te invităm să descoperi mai multe despre ceea ce presupune  producția Coca-Cola în România. Află unde se produce această băutură la noi în țară, dar și care sunt investițiile uriașe ale companiei.

Ce înseamnă producția Coca-Cola cu adevărat

Avem produse și servicii preferate de care ne bucurăm atunci când le folosim însă de multe ori nici nu ne gândim care este procesul din spate, cum arată ”culisele”, dar și costurile efective. Per ansamblu, procesul presupune multă muncă, o echipă numeroasă și o investiție majoră. Resurse care se folosesc atât în producția propriu-zisă, dar și în marketing.

De 30 de ani, Coca-Cola se află pe piața din România, iar organizarea din spate este una care implică multă forță de muncă, atenție pentru cele mai mici detalii dar și istorie și cifre. Fabrica de la Ploiești este cea mai mare din țară, deservind mai multe țări din această regiune a Europei. Suprafața pe care se desfășoară întregul proces de producție este una foarte mare, iar depozitul este de-a dreptul uriaș, fiind echivalentul a unui bloc cu 11 etaje. Totodată este singurul depozit automatizat din întreaga țară, de o asemenea capacitate.

producția coca cola
Depozitul din cadrul fabricii Coca-Cola Ploiesti este unul de-a dreptul impresionant

Abia în momentul în care pătrunzi în interiorul fabricii, poți observa cu adevărat ceea ce stă în spatele acelei sticle pe care o ai în frigider. Nenumărate utilaje, țevi dar și benzi de transport, împart fabrica în secții atent gândite. Utilaje care se ocupă atât de producția băuturii cât și de cea a ambalajelor din plastic care, la început sunt doar niște bucăți mici din plastic denumite ”preforme”.

Preformele sunt prelucrate la cald, iar cu ajutorul matrițelor iau forma dorită, care ulterior este trimisă mai departe pentru a fi umplute cu băutură răcoritoare. Rețeta conține apă, concentrat, zahăr și dioxid de carbon dar, desigur această este doar o parte a rețetei pentru că rețeta completă este păstrată în mare secret.

Cele mai noi investiții ale companiei

Ultima investiție importantă a companie a constat în linia Aseptic 2, care se ocupă exclusiv cu producția de Fuzetea. Investiția a costat compania peste 19 milioane de euro, iar producția este realizată atât pentru România dar și pentru alte 2 piețe.

Capacitatea noii linii este de 36.000 de sticle/oră, în cazul recipientelor de 500 ml și de 18.000 de sticle/oră în cazul de 1,5 l. Această linie folosește atât tehnologia dry cât și cea Wet, astfel că cea dintâi utlilizează mai puține substanțe chimice, apă și energie pentru sterilizarea din blocul de Suflare-Umplere. Această nouă linie a creat 16 noi locuri de muncă, fiind numărul de angajați necesari pentru operare sa.

producție coca cola
Linia de sticla produce o cantitate de 30.000 de sticle pe ora

Tot la capitolul investiții intră și linia de sticlă din aceeași fabrică, care a costat compania suma de aproximativ 4,5 milioane de euro.

Produsele îmbuteliate cu ajutorul acestei linii sunt cele de Coca-Cola 330 ml, Schweppes 200 ml și Coca-Cola Specialty. Capacitatea acesteia este de a produce 30.000 de sticle pe oră, iar potrivit managerului de producție, peste 700 de milioane de sticle sunt produse anual pe această linie.

Impactul asupra mediului

Unul dintre planurile de viitor ale companiei este ca, până în anul 2030, toate sticlele Coca-Cola să fie colectate cu ajutorul unui parteneriat al mai multor asociații, în scopul de a reduce impactul deșeurilor, după cum a afirmat managerul general al Coca-Cola România, Paris Nikolopoulos în cadrul evenimentului aniversar din data de 21 septembrie 2021.

producția coca cola
Paris Nikolopoulos – manager general al Coca-Cola Romania

Între anii 2020 și 2021, Coca Cola România a investit peste 35 de milioane de euro în ceea ce înseamnă echipamente și linie de producție. În Timișoara are loc producția de doze, producție care scoate 90.000 de produse finite pe oră și tot acolo a fost inaugurată linia de pet, costând compania 9,5 milioane de euro.

Produsele îmbuteliate la Timișoara sunt: Coca-Cola Regular și Coca-Cola Zero, Fanta, Sprite, Schewppes, având o capacitate cuprinsă între 24.000 – 45.000 de sticle/oră.

Toate ambalajele puse pe piață de către Coca-Cola România sunt 100% reciclabile, iar 20% dintre acestea reprezintă PET reciclat. Cu ajutorul politicii sale, în ultimii 10 ani a reușit să reducă volumul de plastic cu 10.9%. Marketingul reprezintă la rândul său o ramură importantă a companiei, astfel că 90% din publicitatea gamei Coca-Cola include Coca-Cola fără zahăr.