Home » Știri » Știri sociale » Câți bani primesc elevii români cu media 10 la Bacalaureat și Evaluarea Națională. Mesaj important de la Guvern privind acordarea de stimulente financiare

Câți bani primesc elevii români cu media 10 la Bacalaureat și Evaluarea Națională. Mesaj important de la Guvern privind acordarea de stimulente financiare

Cojocaru Cristian / 20.08.2021, 13:12
Câți bani primesc elevii români cu media 10 la Bacalaureat și Evaluarea Națională. Mesaj important de la Guvern privind acordarea de stimulente financiare

Elevii români eminenți primesc o anumită sumă de bani pentru rezultate excelente avute în cadrul Evaluării Naționale 2021, precum și în cadrul examenului de Bacalaureat 2021.

Suma de bani pe care elevii români o primesc pentru performanțele școlare

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat în cadrul unei conferințe de presă susținută în ziua de joi, 19 august 2021 la Palatul Victoria faptul că, Guvernul a aprobat hotărârea potrivit căreia, elevii eminenți vor primi stimulente financiare. Este vorba despre absolvenții clasei a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională precum și absolvenții de liceu care au promovat examenul de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie.

Astfel, elevii care au promovat Evaluarea Națională cu nota 10 vor fi recompensați cu suma de 1.000 de lei, în timp ce absolvenții de liceu care au promovat prima sesiune a Bacalaureatului cu aceeași notă, vor primi o remunerație de 3.000 de lei.

„Este vorba de un număr de 163 de elevi care au luat nota 10 la Bacalaureat şi care vor fi premiaţi cu 3.000 de lei/elev şi de 132 de elevi care au luat nota 10 la Evaluarea Naţională. Aceştia vor fi premiaţi cu 1.000 de lei”, a precizat Sorin Cîmpeanu în cadrul conferinței de presă.

Totodată, ministrul Educației a adăugat că în ședința de Guvern au mai fost adoptate două hotărâri care fac referire la actualizarea programelor de licență și a celor de master.

bani primesc elevii români
163 de elevi au reușit să obțină nota 10 la BAC 2021

Județele în care s-au obținut cele mai multe medii de 10

În cazul elevilor de liceu cărora Guvernul va trebui să le acorde suma de 3.000 de lei, aceștia nu sunt tocmai puțini. 163 astfel de absolvenți au reușit să obțină această medie, în urma centralizării rezultatelor la nivel național. Aceste rezultate pot fi vizualizate și pe site-ul dedicat rezultatelor absolvenților studiilor liceale care au susținut examenul de Bacalaureat, bacalaureat.edu.ro.

Comparativ cu anul trecut când au fost 232 de candidați care au obținut media 10 înainte de contestații, în acest an, numărul acestora scăzând aproape cu jumătate. În ceea ce privește numărul elevilor care au obținut media de 10 din punct de vedere al județelor, Bucureștiul se află pe primul loc, numărând 21 de astfel de absolvenți.

Topul județelor este continuat de Iași și Botoșani, unde au fost 7 medii de 10, Prahova pe următorul loc cu 6 medii de 10, Bihor și Alba completând același top, cu câte 5 astfel de medii. În urma unui calcul simplu, Guvernul va avea de acordat suma totală de 489.000 de lei absolvenților de liceu care au obținut media maximă și 132.000 de lei celor care au reușit să obțină media 10 la Evaluarea Națională.

Din punctul de vedere al disciplinelor care au fost susținute la examenul de Bacalaureat 2021 și a fost acordată nota 10, acestea sunt:

  • Limba și literatura română: 1.351 de candidați au reușit să facă lucări notate cu 10 în sesiunea iunie-iulie;
  • Limba și literatura maternă: 263 de candidați au reușit să obțină nota 10 în sesiunea iunie-iulie;
  • Proba obligatorie a profilului:  la Matematică au fost notate 948 de lucrări cu nota 10, iar la Istorie 1.766 de lucrări au obținut aceeași notă;
  • Proba la alegere a profilului și a specializării: 7.196 de lucrări au fost notate cu 10, celel mai multe dintre ele fiind la Logică și argumentare care numără 1.908 lucrări, notate cu nota maximă.