Noul Cod rutier 2022 a venit cu reguli mai stricte și amenzi mai mari pentru șoferii români care nu se supun legislației în vigoare. Astfel, cei care parchează ilegal în Capitală riscă sancțiuni mari, ba mai mult, pot rămâne chiar fără mașină. Potrivit unui nou proiect de hotărâre, primăriile de sector au dat liber la ridicarea autoturismelor parcate neregulamentar. Iată ce sume vor plăti de acum șoferii bucureșteni.
Lipsa locurilor de parcare reprezintă și în 2022 una dintre cele mai mari probleme de infrastructură la nivel național. Mai ales în orașele mari, unde numărul mașinilor s-a mărit considerabil în ultimii ani, iar parcările nu ajung să fie niciodată suficiente. Desigur, Bucureștiul se află printre primele în lista orașelor cu probleme la acest capitol.
Și asta, cu toate că în ultimii ani s-au construit destule parcări, chiar și supraetajate sau subterane. Continuăm, însă, să vedem zilnic zeci de mașini parcate neregulamentar pe străzile Capitalei. Dacă și tu te numeri printre cei care lasă mașina la voia întâmplării, ar trebuie să fii mai atent de acum. Amenzile din noul Cod rutier 2022 sunt foarte mari.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Dacă ești surprins parcând neregulamentar pe orice străduță din Capitală, vei primi o amendă din clasa a I-a de amenzi (2 sau 3 puncte de amendă). Suma minimă va fi de 290 de lei, iar cea maximă de 435 de lei. Mai mult, te vei alege și cu două puncte de penalizare.
Totodată, poți fi încadrat și la categoria staționare neregulamentară. În acest caz, legea spune că ești pasibil de amendă cu suma cuprinsă între 580 și 725 de lei, plus trei puncte de penalizare. Aceleași amenzi sunt valabile și în cazul parcării sau staționării pe spațiul verde.
În ceea ce privește staționarea sau parcarea pe autostradă în alte locuri decât cele special amenajate și semnalizate, șoferii riscă o amendă cuprinsă în clasa a II-a, adică 6 puncte-amendă, echivalentul a 870 de lei.
De asemenea, staționarea neregulamentară pe drumurile publice în condiții de vizibilitate redusă se sancționează cu 9-20 puncte de amendă. Este vorba despre clasa a IV-a de amenzi, iar valoarea acestora este cuprinsă între 1.300 și 2.900 de lei, potrivit promotor.ro.
În contextul în care în București, ca de altfel în aproape toate orașele țării, locurile de parcare nu sunt deloc suficiente, primarii de sector dau undă verde la ridicarea autoturismelor parcate în locuri interzise.
Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat la finele lunii martie un proiect de hotărâre prin care primăriile de sector pot să ridice de acum maşinile parcate neregulamentar pe străzile aflate în administrarea Primăriei Capitalei, în special de pe marile bulevarde. Potrivit Antena 3, sancțiunea este de 725 de lei și trei puncte penalizare.
Conform unui anunț făcut de Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 al Capitalei, tarifele de ridicare ale mașinii sunt: 200 de lei pentru vehicule cu masa maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv, şi 270 de lei în cazul vehiculelor cu masa maximă autorizată de peste 5 tone.
Iar pe lângă această amendă, vinovații vor fi obligați să achite și tariful de transport al mașinii ridicate, adică 150 de lei pentru vehicule cu masa maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv, şi 200 de lei pentru vehicule cu masa maximă autorizată de peste 5 tone.
Există, desigur, și o țară de depozitare: 75 de lei în primele 24 de ore, şi 25 de lei/zi după intervalul de 24 de ore.