Home » Știri » Știri sociale » Cum și când se decide ca un pacient din ATI să fie imobilizat

Cum și când se decide ca un pacient din ATI să fie imobilizat

Manolică Anca / 27.03.2021, 17:10
Cum și când se decide ca un pacient din ATI să fie imobilizat

Trebuie sau nu sedați și imobilizați unii dintre pacienții Covid-19 internați la ATI? Este o manevră medicală absolut necesară sau mai degrabă un abuz? Articolul acesta îți va răspunde la întrebări. Iată cum și când se decide ca un pacient din ATI să fie imobilizat.

Cum și când se decide ca un pacient din ATI să fie imobilizat

Scandalul privind pacienții de la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Sibiu, care ar fi fost sedați și legați de paturi abuziv, a ținut zile întregi primele pagini ale presei din România. Dacă au existat sau nu abuzuri ancheta Ministerului Sănătății va trebui să stabilească acest lucru. Până atunci, HotNews.ro a stat de vorbă cu Dr. Emilian Imbri, fost manager al Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș din București.

Deși nu este medic ATI, doctorul a coordonat mulți ani activitatea spitalului și, în ultimul an, s-a aflat în prima linie în lupta împotriva Covid-19. Acesta a dezvăluit cum și în ce condiții se decide ca un pacient din ATI să fie imobilizat. Astfel, a subliniat că, în multe cazuri, sedarea, dar și imobilizarea pacienților, sunt manevre medicale absolut necesare în Terapie Intensivă. Nu doar că sunt legale, ci sunt și recomandate.

„În ceea ce privește procedura prin care pacienții din ATI sunt sedați și chiar contenționați – adică li se limitează mișcările prin imobilizarea mâinilor cu niște curele speciale – există proceduri medicale care sunt publicate, sunt acceptate, nu tacit, ci descrise în fiecare secție unde se poate ajunge la contenția bolnavului – este vorba despre secțiile de Psihiatrie și de secțiile de Terapie Intensivă.”, a declarat Dr. Emilian Imbri.

Dr. Emilian Imbri, fost manager al Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș din București.
Dr. Emilian Imbri, fost manager al Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș din București

Sedarea și imobilizarea pacienților din ATI e legală și recomandată

„Aceste măsuri nu numai că sunt legale, sunt și recomandate”, a subliniat medicul. În lipsa sedării, ar fi imposibil ca pacienții să suporte intubarea, riscând să devină o tortură pentru ei. De asemenea, pacienții în stare critică sunt adesea agitați, fie din cauza bolii, fie din cauza tratamentului, astfel că decizia de a le fi imobilizate mâinile pe durată limitată poate fi spre binele lor. Astfel, se va evita posibilitatea de a își smulge dispozitivele medicale la care sunt conectați.

Cum și în ce moment se decide ca un pacient din ATI să fie imobilizat? Se reunește o comisie care hotărăște acest lucru. Aceasta este formată, de regulă, din trei medici: directorul medical, șeful secției de Terapie Intensivă a respectivului spital și medicul curant, care stabilesc nevoia ca pacientul să fie sau nu supus acestor măsuri.

„Se scrie în foaie, se documentează totul și se trece la acest procedeu. Nu este în niciun caz vorba despre ceva făcut cu răutate, cu forța sau despre ceva făcut pentru a chinui sau pentru a provoca un rău pacientului. Ei rămân în această situație pentru câteva zile, în funcție de evoluția lor, până când își revin și până când ajung să colaboreze din nou cu medicii.”, a completat medicul.