Home » Știri » Știri sociale » Meserii care sunt pe cale de dispariție. Spre ce alte profesii ar putea migra angajații

Meserii care sunt pe cale de dispariție. Spre ce alte profesii ar putea migra angajații

Alexandru Cazacu / 29.06.2022, 17:16
Meserii care sunt pe cale de dispariție. Spre ce alte profesii ar putea migra angajații

Conform unui studiu recent cu privire la la impactul tehnologiei, unele meserii riscă să dispară din cauza revoluției digitale. Managerii din industria auto și cea de petrol și gaze din România, Slovacia și Ungaria sunt de părere că existența a aproape 100 de profesii este expusă acestor riscuri. Spre ce alte profesii ar putea migra muncitorii care le practică, puteți afla în continuare.

Meserii care sunt pe cale de dispariție. Aproximativ 100 de ocupații sunt expuse la risc

După cum spuneam, managerii din domeniile auto și de petrol și gaze din România, Slovacia și Ungaria avertizează cu riscul dispariției a 96 de meserii din cauza revoluției digitale. Studiul lansat de Confederația patronală Concordia și realizat de KPMG și IPSOS relevă și direcțiile de migrare a angajaților în interiorul și în afara companiei.

Cu toate că rezultatele sondajului par să fie contradictorii, studiul relevă încă puțină nelămurire în fața provocărilor. Mai precis, 64% dintre cei peste 1.700 de angajați intervievați știu cât de importantă este tehnologia, însă doar 5% dintre aceștia au fost de acord că domeniile în care lucrează nu mai au nevoie de toți angajații de acum pentru a performa.

De asemenea, 6 din 10 angajați apreciază evoluția tehnologiei și consideră că aceasta este necesară. Cu toate acestea, un procent de 35% dintre angajați susțin că schimbările tehnologice sunt implementate într-un ritm foarte alert. În schimb, 10% dintre aceștia (în special angajați în industria petrolului și a gazelor) sunt de părere că procesul este oarecum prea lent.

Cum percep muncitorii efectele digitalizării

Conform sondajului, angajații din sectorul Auto resimt mai mult majorarea influenței tehnologiei în industria lor, spre deosebire de angajații din domeniul de Petrol și Gaze. Concret, 61% din muncitorii din industria Auto cred că schimbările sunt deja prezente în domeniile lor. În schimb, doar 53% din muncitorii care își desfășoară activitatea în industria de Petrol și Gaze împărtășesc aceeași părere.

Totodată, un procent de 62% din angajații sectorului Auto sunt de părere că tehnologia este importantă. Pe de altă parte, mai mulți angajați din industria Petrolului și a Gazelor (82%) sunt de aceeași părere, însă cred că industria lor încă are nevoie de forță de muncă, potrivit cursdeguvernare.ro.

Spre ce profesii ar putea migra angajații

Studiul menționat anterior a identificat ocupațiile de care nu va mai fi nevoie în viitor, dar și posibilele direcții de migrare ale forței de muncă. De exemplu, în industria auto situația stă după cum se poate vedea în imaginea de mai jos.

 

Sursă: Studiu Concordia Impactul Tehnologiei în industriile Auto și Petrol și Gaze
Sursă: Studiu Concordia Impactul Tehnologiei în industriile Auto și Petrol și Gaze

Pe de altă parte, principalele oportunități de migrare pentru angajații care ocupă posturile analizate din domeniul Petrol și Gaze sunt:

Studiu Concordia Impactul Tehnologiei în industriile Auto și Petrol și Gaze
Sursă: Studiu Concordia Impactul Tehnologiei în industriile Auto și Petrol și Gaze

Sectorul Auto este deja destul de avansat din punct de vedere al tehnologiei, însă reprezentanții companiilor sunt de părere că digitalizarea și automatizarea se vor intensifica în viitorul apropiat. Despre accelerare din acest punct de vedere se vorbește și în industria de Petrol și Gaze, însă aici opiniile sunt diverse cu privire la ritmul adopției de tehnologie, mai scrie sursa citată.