Home » Știri » Știri sociale » Pastilele cu iod: cât de eficiente sunt, cum se administrează și în ce condiții se pot lua. Răspunsuri importante pentru români de la Ministrul Sănătății

Pastilele cu iod: cât de eficiente sunt, cum se administrează și în ce condiții se pot lua. Răspunsuri importante pentru români de la Ministrul Sănătății

Manolică Anca / 29.03.2022, 16:55
Pastilele cu iod: cât de eficiente sunt, cum se administrează și în ce condiții se pot lua. Răspunsuri importante pentru români de la Ministrul Sănătății

Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, spaima a pus stăpânire pe întreaga lume. La gândul unui eventual atac nuclear, românii au luat cu asalt în ultima lună farmaciile, căutând frenetic pastilele cu iod, despre care cred că i-ar proteja de cancer. Însă cât de eficiente ar fi aceste pastile cu iod, mai precis cu iodură de potasiu, într-o asemenea situație? Ministrul Sănătății a făcut precizări importante cu privire la administrarea lor.

Tot ce trebuie să știi despre pastilele cu iod

Cu toții am auzit în ultimele zile despre pastilele de iod și efectele pe care le-ar avea în cazul unui atac nuclear. Dat cât de eficiente sunt ele, cum se administrează, în ce condiții? Pentru o cât mai bună informare, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a venit cu explicații clare despre modalitatea de administrare de către persoanele de până la 40 de ani, în cazul exploziei unei bombe nucleare.

Totodată, oficialul a făcut apel la populație să nu ia aceste medicamente preventiv, spunând că acestea se pot lua numai în cazul unui posibil atac nuclear în Ucraina, care duce la creșterea nivelului de radiații în România și dacă există iod radioactiv în cadrul acestei radiații. În caz contrar, ele nu ar trebui luate.

„Dozajele: se administrează în funcție de fiecare grupă de vârstă. La copiii nou-născuți până la vârsta de o lună, 1/4 de comprimat, jumătate de comprimat la copiii cu vârsta de până la 3 ani. Între 3 și 12 ani – un comprimat, la copiii peste 12 ani și adulți – două comprimate. La fel femeile gravide sau cele care alăptează”, a specificat clar ministrul Rafila, potrivit Antena 3.

De asemenea, important de subliniat este că aceste tablete cu iod protejează doar tiroida și doar de efectul iodului radioactiv, nu și de ceilalți izotopi.

Cum se administrează iodura de potasiu

Alexandru Rafila spune că în cazul adulților de peste 40 de ani nu este recomandată această profilaxie, excepție făcând cazurilor în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare și expunerea a fost una directă, adică dacă persoana respectivă a fost exact în zona care a avut loc incidentul nuclear.

Precizări importante privind pastilele cu iod făcute de ministrul Sănătății
Precizări importante privind pastilele cu iod făcute de ministrul Sănătății

Cum stocurile farmaciilor au fost golite de către români, o nouă tranșă de pastile de iod au sosit la Direcțiile de Sănătate Publică și la Ministerul Sănătății. Organele abilitate caută acum cea mai bună cale de distribuire astfel încât ele să ajungă la toate persoanele eligibile din România, dar, totodată, se dorește o informare în masă a populației, pentru a ști cu exactitate când și cum se administrează.

„Tratamentul se administrează în timpul optim de maxim 8 ore de la anunțul autorităților, iar posibilitatea administrării nu trebuie să depășească 24 de ore, pentru că atunci este inutilă și n-are rost să administreze o cantitate suplimentară de iod.

Administrarea se face în doză unică (..) Ca orice fel de alt medicament, el nu trebuie aruncat ca deșeu menajer. Ar trebui dus la farmacie pentru neutralizare”, a mai spus ministrul Sănătății.

Se pot înscrie pe listă și persoanele fără asigurare medicală

În privința celor care nu au asigurare medicală, ministrul a precizat că și aceştia se pot înscrie pe listele medicilor de familie pentru a primi iodură de potasiu. Distribuția va fi făcută prin medicii de familie pentru că își cunosc pacienții și pot organiza într-un interval rezonabil de timp ridicarea comprimatelor.

Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu se va face prin medicii de familie pentru că își cunosc pacienții și pot planifica într-un interval rezonabil de timp ridicarea comprimatelor: „avem o cantitate suficientă încât să putem să furnizăm și doze suplimentare care să acopere și persoanele neasigurate din România”, a mai precizat Rafila.