Home » Știri » Știri sociale » Procesul neștiut prin care un om devine călugăr. Ce trebuie să facă inițial și la ce trebuie să renunțe

Procesul neștiut prin care un om devine călugăr. Ce trebuie să facă inițial și la ce trebuie să renunțe

Pană Emanuela / 15.05.2021, 07:59
Procesul neștiut prin care un om devine călugăr. Ce trebuie să facă inițial și la ce trebuie să renunțe

Cei care vor să devină călugări trebuie să urmeze reguli stricte, de conduită, care implică ascultare și credință, dar trebuie să îndeplinească și câteva condiții legale. Află, în continuare, care sunt cerințele Bisericii Ortodoxe de la cel care vrea să intre în viața monahală, ce trebuie să facă acesta și la ce trebuie să renunțe.

Procesul neștiut prin care un om devine călugăr

Așa cum probabil știm cu toții, un călugăr este acea persoană care se retrage din societate pentru a se concentra exclusiv pe serviciul religios. În prezent, există mai multe religii majore ce au practici monahale, cele mai frecvente fiind creștine și budiste. Principalul motiv pentru care unii oameni aleg să devină călugări este acela de a se pune în slujba unei autorități superioare.

Prin urmare, călugării preferă să renunțe la bunurile lumești și la plăcerile vieții, pentru a avea șansa de a se conecta cu omul lor interior și a sluji divinitatea.

Un călugăr trebuie să își dedice întreaga viață studierii, să manifeste devotament și să fie dispus să renunțe la multe lucruri. A fi călugăr înseamnă a trăi în devoțiune spirituală, fizică și filozofică față de credința ta, ceea ce presupune ani întregi de pregătire.

Calea către călugărie începe printr-un angajament profund cu privire la creșterea și dezvoltarea spirituală. Acest lucru presupune un program zilnic de studiu și angajarea în sesiuni de rugăciune de mai multe ori pe zi. De asemenea, cei ce vor să devină călugări trebuie să se străduiască să își întruchipeze credința în fiecare aspect al vieții.

Important de menționat că regulamentul pentru organizarea vieţii monahale şi funcţionarea administrativă şi disciplinară a mânăstirilor cunoaște reguli precise cu privire la primirea în mănăstire, schit sau metoc a persoanelor care doresc să intre în monahism. Astfel, totul se poate face numai și numai cu aprobarea episcopului din acea regiune.

Citește și: Povestea uimitoare a celei mai bătrâne persoane din Europa. La 117 ani s-a vindecat de Covid. Prin ce a trecut călugărița Andre

Ce trebuie să facă și la ce trebuie să renunțe

După cum aminteam și mai sus, Biserica Ortodoxă este foarte strictă cu privire la persoanele care urmează să izbăvească numai cuvântul Domnului și să îmbrace haina de călugăr. Prin urmare, pe lângă condițiile impuse de biserică, cel ce vrea să devină călugăr trebuie să respecte regulile de conduită, care atestă că are credință și ascultare, și mai ales să renunțe la viața de desfrâu, alături de vicii și tentații.

cum poti sa devii calugar
Cum să devii călugăr. Condiţii esenţiale pentru a fi acceptaţi în lumea monahală

Vârsta minimă pentru primirea în casa lui Dumnezeu este de 16 ani, cu acordul părinților sau al tutorelui care are grijă de minor.

Potrivit regulamentului, starețul are obligația de a cerceta scopul venirii acestuia: vocația, decepția sau interesele persoanelor, starea fizică, cunoștințele religioase, temperamentul, aptitudinile sau formarea spirituală. În perioada de la intrarea în mănăstire și până la călugărie va trece o perioadă de ispitire canonică care are 3 stadii:

  • De la primirea în mănăstire la admiterea noului venit în rândul fraţilor;
  • De la admiterea ca frate de mănăstire la îmbrăcarea în haină monahală (dulama);
  • De la purtarea dulamei la tunderea în monahism (slujba de călugărire).

De ce ai nevoie pentru a deveni călugăr?

Cel ce-și dorește să intre în viața monahală trebuie să redacteze o cerere către episcop și să depună următoarele acte:

  • certificatul de naştere;
  • certificatul de botez;
  • actul de studii (solicitantul, dacă este minor, să fie absolvent al şcolii generale, cel puţin şi să aibă acordul părintelui sau tutorelui;
  • cazier judiciar;
  • certificat de stare civilă, din care să se constate că nu are nici una din obligaţiile familiale prevăzute de Codul familiei;
  • recomandarea preotului paroh;
  • act privind stagiul militar şi declaraţia că renunţă la averea sa donând-o rudelor sau mânăstirii;
  • fişa medicală privind starea sănătăţii fizice şi psihice.