Home » Știri » Știri sociale » Românii care primesc până la 25.000 euro pentru a-și deschide o afacere. Ce criterii trebuie îndeplinite

Românii care primesc până la 25.000 euro pentru a-și deschide o afacere. Ce criterii trebuie îndeplinite

Toader Mihai / 11.01.2022, 17:38
Românii care primesc până la 25.000 euro pentru a-și deschide o afacere. Ce criterii trebuie îndeplinite

Vești bune în 2022. Românii pot primi până la 25.000 de euro de la stat pentru a-și deschide o afacere. Cu toate acestea, ei trebuie să îndeplinească anumite criterii clare pentru a beneficia de ajutorul financiar. Află ce condiții ai de îndeplinit pentru a te putea încadra să primești această sumă de bani dacă dorești să îți deschizi propriul business.

Cine poate primi până la 25.000 euro pentru a-și deschide o afacere

Acest program se adresează tinerilor șomeri fără studii și fără experiență profesională, cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani, din zonele de sud-vest, sud-est, sudul Munteniei sau centrul țării. Conform unui ordin al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), bugetul alocat acestui program de sprijin a fost majorat, iar tinerii pot primi până la 25.000 euro pentru a-și deschide o afacere.

Ordinul MIPE nr. 10/2022, publicat luni, 10 ianuarie, în Monitorul Oficial, reglementează că bugetul alocat acestei scheme de ajutor este de 46,4 milioane euro, mai mult decât dublul care era prevăzut în Ordinul ministrului fondurilor europene nr. 1.200/2020. Cu toate că programul a fost oficializat în noiembrie 2020, schema a ăceput să se aplice abia din 10 ianuarie 2022 până la finele anului. Plățile se vor face până la sfârșitul anului 2023.

Finanțarea va funcționa în două etape

Așadar, în prima etapă, tinerii trebuie să își depună proiectele la stat, urmând ca în a doua etapă, ulterior obținerii finanțării, terții să pună fondurile la dispoziție tinerilor șomeri care doresc să pună bazele unei afaceri. Fiecare tânăr șomer va putea primi până la 25.000 de euro și, potrivit estimărilor, ar urma să se înființeze circa 2.000 de afaceri noi. Ne referim aici, în mare, la entități precum ONG-uri, furnizori de formare profesională, sindicate, patronate sau asociații de întreprinderi.

Pentru a putea fi luați în calcul, aspiranții trebuie să figureze șomeri în evidențele agențiilor de muncă, să aibă reședința sau domiciliul în zonele de sud-vest, sud-est și centru ale țării sau în sudul Munteniei. De asemenea, prioritari vor fi cei din mediul rural și cei care aparțin minorității rome și care îndeplinesc restul condițiilor, pe lângă cele legate de vârstă (16-29 de ani).

Tinerii pot primi până la 25.000 euro pentru a-și deschide o afacere
Tinerii pot primi până la 25.000 euro pentru a-și deschide o afacere

Tinerii, denumiți NEETs („Not in Employment, Education or Training”), vor putea beneficia de acest sprijin prin intermediul unor terțe persoane. Practic, tinerii își vor face un plan de afaceri pentru implementarea căruia vor semna cu acești terți, urmând ca ei să obțină fonduri de la stat, un contract de subvenție.

Sediul social trebuie obligatoriu să fie în regiunile menționate

Sediul social al firmelor nou-înființate vor trebui să fie într-una dintre regiunile amintite, în mediul rural sau urban, urmând ca obligativitatea deschiderii și păstrării sediului social și a punctelor de lucru în regiunile eligibile să fie păstrate pe toată durata  și a perioadei de sustenabilitate (minimum șase luni).

Mai mult, și angajații vor trebui să aibă, obligatoriu, domiciliul sau reședința în aceleași regiuni. Fiecare tânăr care va primi până la 25.000 euro pentru a-și deschide o afacere va fi obligat să angajeze minim o persoană în cadrul business-ului. Suma va veni în două tranșe, după cum urmează:

  • prima, de maximum 75% din valoarea ajutorului de minimis, așa cum a fost aprobat pe baza planului de afaceri și prevăzut în contractul de subvenție încheiat;
  • cea finală, egală cu diferența până la valoarea totală, după ce beneficiarul dovedește că a ocupat locul/locurile de muncă asumat(e) prin planul de afaceri.

De asemenea, important de menționat este că, după înființarea firmei, nu se mai pot oferi servicii de sprijin pentru funcționarea si dezvoltarea acesteia precum consiliere antreprenorială, juridică, mentorat. Monitorizarea se va baza exclusiv pe existența și funcționarea acestor afaceri, pe crearea și menținerea locurilor de muncă asumate, dar și pe utilizarea și raportarea ajutorului primit.