Home » Știri » Țara în care săptămâna de lucru are 4 zile. Ce alte beneficii mai au angajații

Țara în care săptămâna de lucru are 4 zile. Ce alte beneficii mai au angajații

Alexandru Cazacu / 19.03.2021, 15:20
Țara în care săptămâna de lucru are 4 zile. Ce alte beneficii mai au angajații

Weekend-ul ar putea începe de vineri într-un stat membru al Uniunii Europene, după ce Guvernul acestei țări analizează reducerea orelor de muncă și adoptarea unei săptămâni de lucru de 4 zile.

Țara în care săptămâna de lucru are 4 zile

Mai exact este vorba despre Spania, care ar putea deveni una dintre primele țări din lume va testa un program săptămânal de lucru de doar 4 zile, după ce guvernul a acceptat să lanseze un proiect pilot destinat companiilor interesate de această idee. Încă de la începutul anului, partidul de stânga Más País anunța că guvernul din Spania a acceptat propunerea de a testa această idee, scrie The Guardian.

În ultima vreme, acest program de 4 zile de muncă pe săptămână a câștigat teren în mai multe țări din întreaga lume. Cei care promovează această idee susțin că ea îmbunătățește productivitatea și sănătatea mentală a angajaților. Ba chiar mai mult de atât, ar combate și schimbările climatice. Izbucnirea pandemiei de coronavirus a adus acest concept în atenția multor state, fiind puse în discuție mai des subiecte precum sănătatea angajaților, efectele de burnout și echilibrul muncă-viață socială.

„Spania este una dintre țările unde angajații depășesc media europeană. Cu toate aceasta, nu suntem cea mai productivă țară. Continui să cred că mai multe ore muncite nu înseamnă neapărat rezultate mai bune”, spunea liderul Más País, Iñigo Errejón.

Programul în valoare de 50 de milioane de euro

Așadar, guvernul spaniol a decis să investească incredibila sumă de 50 de milioane de euro într-un program pe parcursul a trei ani de zile, prin care cel puțin 200 de companii vor aproba acest model, în care angajații se vor prezenta la locul de muncă doar 4 zile pe săptămână, potrivit Aleph News.

Este sau nu mai eficientă munca într-un timp ma scurt, este marea întrebare a cercetătorilor. Potrivit specialiștilor, pe lângă productivitate, suntem mult mai motivați să ne îndeplinim sarcinile atunci când avem mai puțin timp la dispoziție pentru a face acest lucru.

Țara în care săptămâna de lucru are 4 zile
Țara în care săptămâna de lucru are 4 zile

Din cauza pandemiei de coronavirus, din ce în ce mai multe persoane lucrează de acasă, iar experții sunt de părere că acest lucru va ajuta la introducerea unui orar mai scurt de lucru, pentru ca oamenii să aibă mai mult timp liber pentru familie sau hobby-uri. Bineînțeles, asta ar însemna că vom fi plătiți pe ceea ce face, nu pe timpul petrecut la serviciu.

Acest program va fi recomandat anumitor domenii

Se pare că deocamdată acest proiect va fi recomandat anumitor domenii precum industria IT, avocatura, consultanța și companiile care au peste 3 mii de angajați.

Datele rezultate vor fi prelucrate de ministerul Muncii și de un grup de experți din domeniul universitar. Dacă acest proiect se va transforma într-o realitate, în viitor, spaniolii vor beneficia de cel mai lung weekend din lume.

„Pe baza acestor cifre, estimăm că am putea avea 200 de companii participante la test, și între 3000 și 6.000 de angajați. Singurele condiții sunt legate de reducerea orelor de muncă și menținerea salariilor și a locurilor de muncă”, a declarat Héctor Tejero, lider al partidului Más País.