Home » Tehnologie & Știinta » Abilitatea neobișnuită pe care o au puii de focă. Ce descoperire majoră au făcut oamenii de știință

Abilitatea neobișnuită pe care o au puii de focă. Ce descoperire majoră au făcut oamenii de știință

Cojocaru Cristian / 12.11.2021, 16:36
Abilitatea neobișnuită pe care o au puii de focă. Ce descoperire majoră au făcut oamenii de știință

Puii de focă au demonstrat că au abilitatea de a comunica într-un mod aparte. Află despre ce este vorba și ce au descoperit oamenii de știință în cadrul studiului.

Abilitatea cu care puii de focă i-au uimit pe cercetători

Oamenii de știință sugerează că puii de focă își pot regla cu finețe „arfs” adorabile, o caracteristică rară pentru mamifere în afară de noi. După ce au expus opt pui de focă la clipuri audio ale Mării Wadden cu diferite grade de zgomot, cercetătorii au descoperit că puii își scad voluntar tonul în timpul peisajelor sonore mai intense, în loc să-l ridice pentru a concura cu zgomotul.

Echipa și-a publicat concluziile marți în revista Philosophical Transactions of the Royal Society B Biological Sciences. În timp ce cercetările anterioare au susținut capacitatea focilor de a imita sunetele, acest studiu, spune lucrarea, este prima observație a modificărilor tonale ale animalelor în timp ce sunt încă pui.

”Dacă puii de focă ar acționa ca majoritatea animalelor, ne-am aștepta ca ei să-și crească intensitatea vocii pe măsură ce zgomotul crește. Cu toate acestea, focile au redus tonul vocii pentru a scăpa de gama de frecvență a zgomotului, lucru pe care doar animalele cu un control bun al laringelui lor – inclusiv oamenii, dar care pot exclude majoritatea mamiferelor”, a spus Andrea Ravignani, cercetător la Institutul Max Planck de Psiholingvistică.

Deși ar putea părea contradictoriu faptul că puii de focă și-au coborât vocea ca răspuns la sunetele ambientale îmbunătățite, schimbarea indică o ajustare activă a volumului. Asta înseamnă că puii au plasticitate vocală sau capacitatea de a modifica tonul vocal ca oamenii. Animalele care nu schimbă tonurile tind să ridice reflexiv vocea în încercarea de a combate zgomotele puternice, un fenomen numit efect Lombard. Oamenii manifestă, de asemenea, efectul Lombard atunci când se ceartă cu cineva sau vorbesc într-un mediu haotic.

abilitatea puii focă
Cercetatorii au demonstrat ca puii de foca isi regleaza vocea la fel ca oamenii

Puii de focă își pot regla în mod conștient tonalitatea

Spre deosebire de animalele care nu își schimbă tonul, totuși, oamenii pot respinge efectul Lombard odată ce își dau seama că se întâmplă, apoi pot alege un ton pentru situație. Ravignani și echipa sa au găsit că puii de focă fac la rândul lor la fel. Și dacă te întrebai de ce aceste animale ale mării ar alege să-și calmeze tonul în mijlocul multor zgomote, lucrarea oferă câteva explicații în acest sens.

În primul rând, sugerează că peisajele sonore simulate prezentate puilor le-au amintit de zgomotul vântului sălbatic. Tonurile mai joase se propagă mai bine în vânt, arată lucrarea, ajutând sunetul să circule pe distanțe mai mari. Dar celălalt motiv al echipei este că puii de focă au scăzut la tonuri mai joase ca o modalitate de a se exprima și de a-și prezenta individualitatea.

”Abilitatea umană de a vorbi și de a cânta se bazează pe controlul nostru rafinat asupra corzilor vocale. Dacă puneți mâna pe gât în ​​timp ce spuneți „a”, vibrația pe care o simțiți sunt corzile voastre care vibrează de aproximativ 100 de ori pe secundă. Fără controlul nostru dezvoltat pentru producerea sunetului, limbajul vorbit, inclusiv a învăța sunete noi în timpul copilăriei, ar fi imposibil ”, a spus Ravignani.