Home » Tehnologie & Știinta » Ce ascund postările de pe Facebook. Acestea sunt cuvintele care dezvăluie dacă suferi de depresie, conform specialiștilor

Ce ascund postările de pe Facebook. Acestea sunt cuvintele care dezvăluie dacă suferi de depresie, conform specialiștilor

Voicu Costin / 11.04.2022, 12:59
Ce ascund postările de pe Facebook. Acestea sunt cuvintele care dezvăluie dacă suferi de depresie, conform specialiștilor

În fiecare an, depresia afectează foarte multe persoane, motivele fiind unele destul de întemeiate. Fie că vorbim de pierderea unei persoane dragi, neîmplinirea pe plan sentimental sau personal, acestea pot fi unele dintre motivele pe care oamenii le invocă la întâlnirea cu un specialist. Ba mai mult, o persoană depresivă va avea nevoie de mai multă atenție, de aceea va folosi orice metodă pentru a obține acest lucru. Unele dintre ele sunt rețelele de socializare. Ce ascund postările de pe Facebook?

Comportamentul oamenilor studiat de specialişti

Cercetătorii au creat un algoritm care analizează postările de pe rețelele sociale pentru a detecta semnele depresiei. Cu alte cuvinte, o banală postare pe Facebook te poate da de gol că suferi de boala secolului XXI. Timp de șase ani, cercetători din cadrul World Well-Being Project (WWBP), cu sediul la Universitatea din Pennsylvania au studiat modul în care cuvintele pe care le folosim reflectă sentimentele interioare.

„Ceea ce oamenii scriu pe rețelele sociale subliniază un aspect al vieții care este greu de accesat prin medicină și cercetare”, a declarat H. Andrew Schwartz, autorul lucrării. El a subliniat că în cazul afecțiunilor precum depresia și anxietatea, poți să găsești mai multe semnale în modul în care oamenii se exprimă digital.

Știm că obsesia pentru problemele personale și izolarea socială sunt trăsături de bază ale depresiei, dar nu știm dacă aceste descoperiri reflectă diferențe în atenție sau în stilul de gândire. Îi face depresia pe oameni să se concentreze pe ei înșiși sau oamenii care sunt foarte atenți la ei înșiși au simptome de depresie?

O simplă postare pe Facebook spune despre ține dacă ești depresiv

Oamenii care mai târziu au fost diagnosticați clinic cu depresie au folosit mai mult în limbajul lor „eu”, conform lui Johannes Eichstaedt de la Universitatea din Pennsylvania, dar și mai multe cuvinte care reflectă singurătatea și tristețea.

„Am observat că utilizatorii care au avut în cele din urmă un diagnostic de depresie, au folosit mai multe pronume la persoana întâi singular, sugerând o preocupare pentru sine”, a raportat echipa în Proceedings of the National Academy of Sciences. Acesta este un indicator al depresiei la unii oameni.

Echipa a recrutat 683 de persoane pentru studiu și au cerut să poată analiza profilele lor de Facebook. Majoritatea nu erau depresive, dar 114 aveau un diagnostic de depresie în dosarele lor medicale. Echipa s-a întors cu șase luni înainte de diagnosticarea depresiei pentru a vedea dacă postările fiecărui pacient ar putea conține indicii despre sănătatea lor mintală.

„Folosind doar limbajul care precedă prima lor documentare a unui diagnostic de depresie, am putea identifica pacienții cu depresie cu o exactitate destul de mare”, au declarant specialiştii. Cuvinte precum „lacrimi”, „plâns”, „durere”, „dor” și „ură” au fost mai frecvente în postările persoanelor diagnosticate ulterior cu depresie, au raportat ei.

Manifestări ale depresiei și pe Instagram

O altă echipă de cercetători a relevat în 2017, că Instagram ar putea determina dacă oamenii suferă de depresie pe baza unor caracteristici precum numărul de fotografii alb-negru publicate. Rezultatele ridică semne de întrebare cu privire la respectarea dreptului a protejării datelor personale legate de starea de sănătate. În acest sens, cercetătorii au recunoscut că punerea în aplicare a unui algoritm ar putea modifica mesajele publicate pe reţelele de socializare.