Home » Tehnologie & Știinta » Ce culoare are de fapt Luna. Nu este nici strălucitoare, nici albă. Răspunsul te va surprinde

Ce culoare are de fapt Luna. Nu este nici strălucitoare, nici albă. Răspunsul te va surprinde

Voicu Costin / 11.01.2022, 20:10
Ce culoare are de fapt Luna. Nu este nici strălucitoare, nici albă. Răspunsul te va surprinde

Luna este satelitul natural al Pământului și ne veghează în fiecare noapte. De câte ori o privim spunem că are culoarea albă, uneori e posibil să o vedem cu o tentă de albastru, iar uneori este roșie. Ce culoare are de fapt Luna? Dacă vreți să aflați rămâneți cu noi!

Luna și miturile legate de ea

Luna este un corp astronomic care orbitează planetă Pământ fiind singurul său satelit natural permanent. Este al cincilea cel mai mare⁠ satelit natural din Sistemul Solar.

Se consideră că Luna s-a format acum circa 4,51 miliarde de ani, nu mult după Pământ. Există mai multe ipoteze pentru originea sa. Cea mai acceptată explicație este că Luna s-a format din resturile rămase după un impact uriaș între Pământ și un corp de dimensiunile lui Marte, numit Theia.

Există partea întunecată a Lunii?

Partea întunecată a Lunii este la fel ca și cea pe care o vedem – partea luminată a astrului. Acea parte este luminată în funcție de fazele Lunii pe care le observăm de pe Pământ. Ca și Pământul, Luna are o perioada de rotație egală cu perioada sa de revoluție (27,3217 zile), un fenomen numit rotație sincronă. Adică Luna este într-o mișcare de rotație în jurul axei proprii, în același timp cu cea a Pământului.

Este Luna rotundă?

Pentru mai toate persoanele, Luna pare să aibă formă rotundă, sau cel mult, puțin ovală. Luna are forma unei mingi foarte puțin aplatizată spre poli. Partea care este îndreptată spre Pământ (fața luminată a Lunii) este puțin mai mare decât partea întunecată.

Luna are culoarea alba?

Luna nu are culoarea albă și nici nu strălucește în întuneric, așa cum am crezut toți. Soarele este de vină pentru lumina lunii. Ea strălucește datorită faptului că reflectă lumina Soarelui. De fapt, Luna nici măcar nu are o lumină proprie. Cu toate acestea, Luna este de fapt gri și nu albă.

Oamenii pot pluti pe Lună?

Filmele cu tema Sci-Fi în care apar și câțiva astronauți pe Lună, ne arată că nu ar exista gravitație acolo. Ei fac salturi uriașe în aer, la un moment dat revenind pe suprafață astrului. Forța gravitației pe Lună este aproximativ o șesime din ceea cea de pe Pământ, de aceea oamenii pot pluti mai mult în aer.

Luna influențează corpul uman

Poate nu doar o dată am auzit de la persoane din jur că Luna plină ne afectează stările, că suntem mai haotici și mai neliniștiți atunci când astrul se vede complet. Un singur lucru este cert. Gravitația Lunii este cauza principală a mareelor oceanelor de pe Pământ.

Nu este nicio îndoială că Luna, sau mai degrabă gravitația ei este cauza principală a mareelor oceanelor de pe Pământ. Gravitația depinde de masă și distanță, iar distanța dintre cele două astre este de dimensiuni astronomice.

Luna plină nu are nici o legătură cu natalitatea. Creșterea natalității raportate în spitale, atunci când astrul se vede cu ochii liberi, nu este susținută de specialiști prin studiile lor. New England Journal of Medicine, Jurnalul American de Obstetrică și Ginecologie și alte publicații nu susțin această idee.

Ceea ce poate fi posibil este legătura ciclurilor menstruale ale femeilor cu ciclul orbitei lunare în jurul Pământului. Dacă este doar o coincidență și nu este doar o teorie, nu putem ști încă, pentru că este greu de demonstrat. În cazul mareelor putem avea o certitudine, dar în acest caz, nu este dovedit științific.