Home » Tehnologie & Știinta » Ce sunt și care sunt “plantele extreme”. Cresc atunci când sunt stresate, conform specialiștilor

Ce sunt și care sunt “plantele extreme”. Cresc atunci când sunt stresate, conform specialiștilor

Voicu Costin / 12.05.2022, 10:21
Ce sunt și care sunt “plantele extreme”. Cresc atunci când sunt stresate, conform specialiștilor

Încălzirea globală a afectat flora și fauna din întreaga lume. Dacă în urmă cu un secol, oamenii se puteau bucura de recoltele lor în fiecare toamnă, pentru că erau condiții meteo favorabile pentru creșterea oricărui tip de plantă, acum, lucrurile s-au schimbat. Plantele legumicole și agrare trebuie să se adapteze la condiții extreme de trai, cum ar fi: un sol sărac în apă și nutrienţi, temperaturi foarte ridicate, fenomene meteo instabile. Așa au apărut plantele extreme. Ce sunt acestea și cum ajung să crească în condiții vitrege?

Ce sunt plantele extreme?

Atunci când se confruntă cu condiții de trai vitrege (sol uscat, sărat, lipsit de nutrienți), majoritatea plantelor încearcă să-și conserve resursele. Ele dezvoltă mai puține frunze și rădăcini și își închid porii pentru a reține apă. Dacă aceste condiții nu se îmbunătățesc, ele ajung să piară, la un moment dat. Însă, acest lucru nu este valabil și pentru „plantele extreme”.

Unele plante cunoscute sub denumirea de extremofite, au evoluat pentru a face față unor medii dure. Schrenkiella parvula, din familia muștarului, crește în condiții vitrege, iar pe lângă aceasta, mai sunt și alte tipuri de plante din aceeași specie care pot crește și se dezvoltă în condiţii asemănătoare.

Schrenkiella parvula crește de-a lungul malului lacului Tuz din Turcia, unde concentrațiile de sare din apă pot fi de 6 ori mai mari decât în ocean. Într-o lucrare publicată în Nature Plants, cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit că Schrenkiella parvula crește de fapt mai repede în aceste condiții stresante.

„Majoritatea plantelor produc un hormon de stres care acționează ca un semnal de oprire a creșterii. Dar pentru plantele extreme, acest semnal dă undă verde. Planta își accelerează creșterea ca răspuns la acest hormon de stres”, a spus José Dinneny, profesor asociat de biologie la Stanford, autorul principal al lucrării.

Care sunt plantele extreme care pot crește în condiții foarte rele?

Schrenkiella parvula este un membru al familiei Brassicaceae, care conține varză, broccoli, napi și alte culturi alimentare importante. În zonele în care se preconizează că schimbările climatice vor crește durata și intensitatea secetelor, ar fi perfect, dacă aceste culturi ar fi capabile să reziste sau chiar să prospere în acele perioade de secetă.

Atunci când plantele se confruntă cu condiții foarte rele pentru a trăi: sol uscat, sărat sau rece (toate acestea creând un stres legat de apă și nutrienții necesari pentru creștere și dezvoltare), ele produc un hormon numit acid abscisic sau ABA. Acest hormon activează anumite gene spunându-i plantei cum să răspundă.

Cercetătorii au examinat modul în care mai multe plante din familia Brassicaceae, inclusiv Schrenkiella parvula, au răspuns la ABA. În timp ce creșterea celorlalte plante a încetinit sau s-a oprit, rădăcinile Schrenkiella parvula au crescut semnificativ mai repede.

„Am putea crește culturi bioenergetice pe terenuri care nu sunt potrivite pentru cultivarea alimentară; să zicem, un câmp agricol cu sol degradat sau care a acumulat salinitate din cauza irigațiilor necorespunzătoare. Aceste zone nu sunt considerate terenuri agricole de calitate, ci terenuri care altfel ar fi abandonate”, a spus Dinneny.

Dacă plantele obișnuite pot fi adaptate pentru a crește în condiții de mediu mai dure, precum cele în care cresc plantele extreme, ar exista mai multe culturi cu asemenea plante extreme, iar agricultorilor le-ar fi mult mai uşor să crească astfel de plante sau alte tipuri la fel de importante.

„Încercăm să înțelegem care este ‘sosul secret’ pentru aceste specii de plante, ce le permite să crească în aceste medii unice și cum putem folosi aceste cunoștințe pentru a crea trăsături specifice în culturile noastre”, a spus Dinneny.

Cercetătorii vor încerca să creeze plante înrudite pentru a putea face același lucru, modificând genele activate de ABA şi dând șansă și altor plante să ajungă să crească fix în aceleași condiții, pentru a deveni plante extreme.