Home » Tehnologie & Știinta » Ce viteză are un avion când decolează. Cum se ridică, de fapt, de la sol

Ce viteză are un avion când decolează. Cum se ridică, de fapt, de la sol

Voicu Costin / 21.02.2022, 09:29
Ce viteză are un avion când decolează. Cum se ridică, de fapt, de la sol

Avionul este considerat cel mai sigur mijloc de transport în comun. Acest lucru nu o spunem noi, ci o arată statisticile. În funcție de tipul avionului, acesta trebuie să depășească anumite bariere și să urmeze anumite instrucțiuni pentru a decola în siguranță. Ce viteză are un avion când decolează și cum se ridică de la sol?

Ce viteză trebuie să aibă un avion pentru a decola?

Decolarea unui avion presupune un proces cu mai multe etape, de la deplasarea aeronavei până la desprinderea de la sol. Indiferent de tipul avionului, o condiție trebuie mereu îndeplinită: forța de ridicare trebui să dobândească o valoare mai mare decât valoarea de masă a aeronavei.

Vântul și curentul sunt principalii factori care influențează decolările și aterizările avioanelor. Nu de puține ori, în condiţii meteo nefavorabile, s-au anulat zboruri sau unele aterizări au dat emoții pasagerilor. Un alt lucru important este că toate avioanele trebuie să decoleze și să aterizeze cu vântul în față pentru a asigura siguranța.

Vom exemplifica o decolare ca să înțelegeți mai bine procesul, iar drept exemplu vom lua aeronava Boeing 747. Astfel, mișcarea avionului începe după ce motorul atinge aproximativ 800 rpm. Ulterior, pilotul eliberează treptat frânele.

Pentru a se ridica de la sol, avionul trebuie să atingă o viteză de aproximativ 180 km/h. Odată ajuns la această valoare, pilotul trage ușor de mâner, iar botul aeronavei se ridică. Treptat, în timp ce avionul se ridică, el continuă să accelereze folosind însă, doar roțile din spate.  În momentul când avionul atinge viteza de 220 km/h decolează complet de pe sol.

Care este viteza de decolare pentru diferite avioane?

În funcție de tipul avionului, fie că este mai mic sau mai mare, acestea trebuie să atingă anumite viteze pentru a putea decola. Astfel, câteva date au fost preluate de la specialiștii în aviație.

Airbus A380 – 269 km/h;

Boeing 747 – 270 km/h;

IL 96 – 250 km/h;

Tu 154M – 210 km/h;

Yak 40 – 180 km/h.

Dacă vântul este foarte puternic la sol, va fi nevoie de o viteză mai mare pentru ca aeronava să decoleze, în condițiile în care ea poate decola.

Cum se efectuează decolarea?

Aerodinamica oricărei aeronave este asigurată de configurația aripilor. Această configurație este aceeași pentru aproape toate aeronavele, cu excepția micilor detalii. Partea inferioară a aripii este întotdeauna plană, partea superioară este convexă.

Aerul și curentul care trec pe sub aripă sunt redirecționate de către aripile aeronavei. Cu toate acestea, aerul care trece prin vârful aripii în același timp este restrâns. Acest lucru creează o diferență de presiune sub și peste aripile aeronavei.

Ca urmare, presiunea de deasupra aripii scade, iar sub aripă crește. Și tocmai, datorită diferenței de presiune, se formează forța de ridicare, care împinge aripa în sus și, împreună cu aripa, avionul în sine. În momentul în care forța de ridicarea depășește greutatea avionului, el este ridicat de la sol. De asemenea, pilotul poate controla clapetele de pe aripă. Dacă clapetele sunt coborâte, ridicarea făcută de sub aripă schimbă vectorul, iar planul va urca brusc.