Home » Tehnologie & Știinta » De unde vin semnale extraterestre misterioase. Ce au descoperit astronomii. Este total neașteptat

De unde vin semnale extraterestre misterioase. Ce au descoperit astronomii. Este total neașteptat

Cojocaru Cristian / 25.02.2022, 19:30
De unde vin semnale extraterestre misterioase. Ce au descoperit astronomii. Este total neașteptat

O explozie radio rapidă (FRB) care se repetă recent descoperită, numită FRB 20200120E, adâncește misterul acestor semnale spațiale deja profund misterioase. Astronomii sunt de părere că respectivele semnale extraterestre misterioase provin dintr-o altă galaxie aflată la o distanță considerabilă de noi. Află ce detalii au descoperit oamenii de știință.

Semnale extraterestre care provin dintr-o altă galaxie

Astronomii au urmărit locația acestor semnale și provin dintr-o galaxie aflată la 11,7 milioane de ani lumină distanță, ceea ce o face cea mai apropiată explozie radio extragalactică rapidă cunoscută, fiind de 40 de ori mai aproape de cel mai apropiat semnal extragalactic. Descoperirea sa sugerează un mecanism diferit de formare pentru aceste stele, sugerând că FRB-urile ar putea apărea dintr-o gamă mai largă de medii decât am crezut.

FRB-urile i-au amăgit pe oamenii de știință de când primul a fost descoperit în 2007. Ele constau în semnale extrem de puternice din spațiul adânc, la milioane de ani lumină distanță, unele descarcă mai multă energie de 500 de milioane de sori și sunt detectate doar la lungimi de undă radio.

Cu toate acestea, aceste explozii sunt șocant de scurte, mai scurte decât clipi din ochi, doar câteva milisecunde ca durată, și cele mai multe dintre ele nu se repetă, ceea ce le face foarte greu de prezis, de urmărit și, prin urmare, de înțeles. Analizând structura fină a acestor semnale radio, astronomii s-au gândit la tipul de obiect pe care credeau că le-ar putea provoca, cu obiectele compacte, cum ar fi stelele neutronice, teoria principală.

Apoi, în 2020, a venit o descoperire masivă. Un FRB a fost în cele din urmă detectat din interiorul galaxiei Calea Lactee, emis de un magnetar. Magnetarii, dintre care nu au fost confirmați mulți până în prezent, ​​sunt un tip rar de stea neutronică, nucleul prăbușit al unei stele moarte care a pornit între 8 și 30 de ori masa Soarelui. Stelele neutronice sunt mici și dense, de aproximativ 20 de kilometri în diametru, cu o masă maximă de aproximativ doi sori.

Magnetarii, după cum sugerează și numele, adaugă altceva la amestec: un câmp magnetic absolut nebunesc de aproximativ un cvadrilion de ori mai puternic decât câmpul magnetic al Pământului și de o mie de ori mai puternic decât cel al unei stele neutronice normale. Acest lucru ne readuce la FRB 20200120E. Este o minoritate printre FRB, un FRB care își repetă exploziile, dar în afară de asta se potrivește perfect profilului.

semnale extraterestre
Semnalele provin de la o galaxie aflata la peste 11 milioane de ani lumina

Distanța parcursă de semnal este relativ scurtă

Deoarece se repetă, totuși, astronomii au putut identifica mai ușor locația de pe cer de la care provine. Analizând alte proprietăți ale semnalului, ei au putut determina că acesta a parcurs o distanță relativ scurtă. Acest lucru i-a condus în 2021 la o galaxie spirală cu design mare numită M81, deși cu un grad de incertitudine. Mai precis, cercetătorii au crezut că au urmărit FRB 20200120E la un cluster globular.

Într-un studiu publicat în Nature, o echipă de astronomi a confirmat această locație. Grupurile globulare sunt grupuri compacte de stele care tind să fie foarte vechi și de lungă durată, precum și cu masă mică, niciuna mai mare decât masa Soarelui. Se crede că toate stelele lor s-au format din același nor de gaz în același timp, la fel ca un oraș mic.

Stelele neutronice, așa cum am menționat mai devreme, tind să se formeze din stele de masă mai mare, care tind, de asemenea, să aibă durate de viață mult mai scurte de secvență principală cele de tip OB. Deci, ca regulă generală, nu te-ai aștepta să găsești stele neutronice sau magnetare într-un cluster globular.

Din când în când, s-a descoperit că un cluster globular găzduiește un tip de stea neutronică cu rotație rapidă cunoscută sub numele de pulsar de milisecunde. Deoarece clusterele globulare sunt atât de dens populate, stelele pot interacționa și chiar se pot ciocni unele cu altele, producând obiecte precum binarii și pulsarii cu raze X de masă mică.

Potrivit echipei de cercetare, acest lucru introduce alte mecanisme interesante pentru formarea magnetarului dincolo de supernova de colaps a miezului unei stele masive. O pitică albă de masă mică care interacționează cu ea și acumulează material dintr-o altă stea ar putea câștiga suficientă masă pentru a se prăbuși într-o stea neutronică.

De asemenea, este posibil ca sursa FRB să nu fie deloc un magnetar, ci un binar cu raze X de masă mică, cum ar fi o pitică albă și o stea neutronă și o exoplanetă. Poate fi, de asemenea, o gaură neagră în creștere. Dovezile pentru aceste explicații lipsesc dar ele încă nu pot fi excluse.