Home » Tehnologie & Știinta » Intervalul orar din zi în care inteligența atinge vârful maxim. Când se înregistrează minimul

Intervalul orar din zi în care inteligența atinge vârful maxim. Când se înregistrează minimul

Voicu Costin / 26.04.2022, 09:56
Intervalul orar din zi în care inteligența atinge vârful maxim. Când se înregistrează minimul

Inteligența este facultatea de a descoperi proprietățile obiectelor și fenomenelor înconjurătoare, cât și a relațiilor dintre acestea, dublată de posibilitatea de a rezolva probleme noi. Inteligența unui sistem nu este definită de modul în care este el alcătuit, ci prin modul în care se comportă. Care este intervalul orar din zi în care inteligența atinge vârful maxim și când se înregistrează minimul?

Cum definim inteligenţa?

Termenul de inteligență este prezent din timpuri imemorabile în limbajul natural, consacrat în literatură (se pare, de Cicero) și caracterizează (sub diverse unghiuri) puterea și funcția minții de a stabili legături și a face legături între legături. Exprimând acțiuni și atribute ale omului totodată, faber și sapiens, inteligența n-a putut sǎ beneficieze de o definiție clasică prin delimitări de gen proxim și diferență specifică.

C. Constantinescu folosește următoarea definiție (2007):

„Inteligența reprezintă capacitatea de manipulare și operare a datelor grafice, matematice, logice, lingvistice si abstracte. A nu se confunda Inteligența cu Inteligența Emoțională, care reprezintă capacitatea de a conștientiza și înțelege propriile emoții și emoțiile celor din jur și de a le gestiona si folosi cu rezultate pozitive. Inteligența se măsoară prin coeficientul de inteligență (IQ), iar inteligența emoțională și competențele ce sunt componente ale acesteia (cum sunt empatia sau capacitatea de lider) sunt măsurate de coeficienți emoționali (EQ)”.

Care este momentul zilei în care suntem cei mai inteligenți?

Prof. univ. dr. Alexandru Vladimir Ciurea, medic primar neurochirurgie, Director Științific al Spitalului Clinic SANADOR, ne-a acordat un interviu în care ne-a dezvăluit o parte din învățăturile lui fascinate despre creierul uman. Medicul a explicat care sunt orele din zi în care creierul funcționează cel mai bine și când să evităm să muncim.

„În timpul unei zile, sunt perioade de ridicare a activității cerebrale și de scădere a activității cerebrale. Inteligența umană este dovedită, cu maximul între orele 10 și 12 dimineața. După amiază, este altă inteligență care funcționează perfect între orele 16-18, un vârf formidabil”, spune neurochirurgul.

Evitați să lucrați noaptea. Creierul nu va da același randament ca și în momentele maxime ale zilei. De fapt, este dovedit științific că omul nu este făcut pentru a lucra noaptea, randamentul său maxim fiind ziua.

„Nu lucrați noaptea, pentru că fenomenul de inteligență este low profile, nu te ajută, este o forțare și atunci forțăm creierul să lucreze”, precizează Prof. univ. dr. Alexandru Vladimir Ciurea.

Care sunt orele optime pentru somn?

„Spre seară, activitatea cerebrală scade, scad toate funcțiile: atenția, memoria, judecata, decizia. E bine ca deciziile să se ia dimineața, nu seara. Cel mai bun somn este între orele 22-24. Este dovedit fiziologic”, explică doctorul.

Prof. univ. dr. Alexandru Vladimir Ciurea a primit distincția de membru de onoare al Academiei Române. El are o carieră impresionantă în medicină, din 1997 fiind și profesor universitar de neurochirurgie. De-a lungul vieții sale profesionale, dr. Alexandru Vladimir Ciurea a salvat viețile a mii de pacienți, dedicându-se studiului și tratării creierului. Este adesea chemat la emisiuni on-line sau în cadrul unei televiziuni pentru a oferi sfaturi prețioase în ceea ce privește sănătatea creierului.