Home » Tehnologie & Știinta » Liftul spațial. Am putea ajunge pe Lună cu liftul? Ce spun oamenii de știință

Liftul spațial. Am putea ajunge pe Lună cu liftul? Ce spun oamenii de știință

Manolică Anca / 18.11.2021, 13:10
Liftul spațial. Am putea ajunge pe Lună cu liftul? Ce spun oamenii de știință

Un număr tot mai mare de oameni de știință și entuziaști ai tehnologiei spațiale caută modalități de a construi un lift imens, fie pe Pământ, fie pe Lună, care ar putea transporta mărfuri către și din spațiu. Cum oamenii visează să ajungă mai des pe Lună, iar costurile lansării rachetelor în spațiu sunt colosale, ideea de care pare să prindă contur este cea cu liftul spațial.

Cum am putea ajunge pe Lună cu liftul spațial

De mai bine de o jumătate de secol, rachetele au fost singura cale de a merge în spațiu. Dar, într-un viitor nu prea îndepărtat, s-ar putea să avem o altă opțiune pentru a trimite oameni și încărcături utile: un lift colosal care se extinde de la suprafața Pământului până la o altitudine de 22.000 de mile, unde sateliții geosincroni orbitează.

NASA spune că conceptul de bază al unui ascensor spațial este fezabil, iar cercetătorii din întreaga lume sunt optimiști că se poate construi unul. Obayashi Corp., o firmă globală de construcții cu sediul în Tokyo, a declarat că va construi unul până în 2050 , iar China vrea să construiască unul cât mai curând 2045. Acum, un experiment care va fi efectuat în curând la bordul Stației Spațiale Internaționale va ajuta la determinarea fezabilității în lumea reală a unui lift spațial.

Un lift spațial ar fi cel mai mare proiect de inginerie întreprins vreodată și ar putea costa aproape 10 miliarde de dolari. Dar ar putea reduce costul transportării lucrurilor pe orbită de la aproximativ 3.500 de dolari astăzi la doar 25 de dolari, este de părere Peter Swan, președintele International Space Elevator Consortium (ISEC), cu sediul în Santa Ana, California.

Cum ar putea fi construit un cablu care să faciliteze această călătorie

Fizicianul Cristian Presură a explicat la Digi24 cum ar funcționa un astfel de lift spațial. Astfel, acesta subliniat faptul că nu există posibilitatea de aplasare a unui cablu care să fie prins de Pământ și Lună. Asta din cauza rotației Pământului și a satelitului său.

Și atunci, cablul ar fi legat doar de Lună, apropiindu-se de Pământ. Cu toate că, la început, oamenii de știință am mers pe cealaltă variantă, cea în care cablul este legat de Pământ. Se pare că au ajuns la concluzia că este mai bună acesta să fie legat de Lună.

„Dacă este legat de Lună, se apropie de Pământ până la o distanță de aproximativ 50.000 de kilometri. Diametrul Pământului e 12.000 de kilometri, deci destul de mult în sus”, a spus Presură.

Liftul spațial
Liftul spațial

Cablul s-ar mișca odată cu Luna

Fizicianul a mai explicat că, în timpul mișcării de rotație a Lunii, cablul s-ar mișca și el în sincron.

„Numai că e ceva foarte frumos, Luna se mișcă sincron cu Pământul, ne arată întotdeauna aceeași față. Din cauza asta, când Luna se învârte și cablul se învârte odată cu ea, cablul întotdeauna atârnă deasupra Pământului (…)

Cablul este așezat cu centrul de greutate într-un punct special dintre Lună și Pământ, Punctul lui Lagrange, pentru că acolo forța gravitațională dintre Pământ și Lună este egală. Și dacă nu am lega cablul, el ar orbita odată cu Luna”, a mai explicat Cristian Presură.

Așadar, cercetătorii iau în calcul prelungirea acestui cablu, din Punctul lui Lagrange, spre Lună, într-o direcție, și spre Pământ, în cealaltă direcție. Însă, distanța de la cablu la Pământ ar trebui să fie făcută tot cu rachete, pentru că vorbim de o distanță uriașă, de aproximativ 400.000 de kilometri.

Dacă la începutul studiilor, oamenii de știință au crezut că este nevoie de cabluri deosebit de rezistente, un grup de cercetători engleză au arătat că acest cablu poate fi confecționat din materiale obișnuite, precum kevlar sau un alt material mai rezistent. „În felul acesta nu cântărește foarte mult, se poate construi cu tehnologia actuală și se poate realiza chiar astăzi. Există companii care au început deja să lucreze la așa ceva”, a completat fizicianul.

Totuși, trebuie luat în calcul și riscul ca acest cablu să se lovească de asteroizi, gunoaie spațiale, sateliți. Dar oamenii de știință sunt optimiști și, în esență, acestea pot fi rezolvate.

Vezi în video de mai jos cum ar putea arăta liftul spațial: