Home » Tehnologie & Știinta » Locul de pe planetă unde se află arca lui Noe. Cercetătorii cred că au găsit rămășițele corabiei

Locul de pe planetă unde se află arca lui Noe. Cercetătorii cred că au găsit rămășițele corabiei

Cojocaru Cristian / 20.12.2021, 13:17
Locul de pe planetă unde se află arca lui Noe. Cercetătorii cred că au găsit rămășițele corabiei

O formă gigantică despre care se crede că se potrivitește cu arca lui Noe a fost găsită de către cercetători, folosind scanările 3D. Arheologii biblici au folosit radarul special destinat pentru a observa formele din sol și a studia formațiunea asemănătoare corabiei biblice. Geologii sunt de părere că această formațiune este doar una de stânci mai puțin obișnuită. Iată ce au descoperit arheologii.

Locul descoperit ar putea fi arca lui Noe

Arheologii biblici care au utilizat radarul consideră că această formațiune descoperită pe Muntele Tendürek, ar putea reprezenta arca lui Noe. Totodată, aceștia cred că este locația legendarei nave din Geneză. Anchetatorii americani și turci se laudă că scanările inițiale sunt unele promițătoare și sugerează un obiect artificial orientat spre munte, sperând a fi celebra arcă a lui Noe.

Creaționiștii susțin că legendara navă a lui Noe este reală și a fost îngropată sub locul stâncos, cunoscut sub numele de Durupınar, în estul Turciei. Geologii, pe de altă parte, susțin că formațiunea care a fost descoperită cu o jumătate de secol în urmă, în estul Turciei, este pur și simplă o stâncă neobișnuită.

Însă echipa condusă de Andrew Jones crede că are imagini cu ceea ce seamănă a fi arca lui Noe. Imaginile preluate de radarul de observare al solului (GPR) au fost efectuate de Topa 3D din Oregon, fiind surprinși de rezultate.

„Nu este ceea ce v-ați aștepta să vedeți dacă acest sit este doar un bloc solid de rocă sau o acumulare de resturi aleatorii dintr-un flux de noroi. Dar aceste rezultate sunt ceea ce te-ai aștepta să vezi dacă aceasta este o barcă creată de om, care se potrivește cerințelor biblice ale Arcei lui Noe”, a afirmat Andrew Jones.

Proiectul  „Noah’s Ark Scans” arată că s-a descoperit o „linie paralelă și unghiuri drepte sub suprafață” care sunt „ceva la care nu te-ai aștepta să vezi într-o formațiune naturală, geologică”. Forma bărcii, de asemenea, arată „lungime exactă” a datelor arătate în Biblie, care este în jur de 150 de metri.

În Geneză, munții Ararat sunt ceea ce acum reprezintă estul Turciei, fiind regiunea în care arca lui Noe se oprește după Marele Potop, fiind foarte aproape de Muntele Tendürek. Situl a fost descoperit inițial în 1959 de către căpitanul armatei turce Ilhan Durupinar, care a observat forma bărcii în fotografiile aeriene relizate de către militari.

Descoperirea sa a dus la o scurtă perioadă de interes internațional pentru respectivul sit. Situl Durupinar a fost vizitat mai târziu în persoană de către cercetătorul controversat Ron Wyatt în anii 1970 până în anii 1990. Descoperirile sale în favoarea ca situl să fie arca lui Noe i-au determinat pe alți cercetători, arheologi și oameni de știință să examineze formațiunea.

arca lui noe
Se crede ca locul din Turcia adaposteste arca lui Noe

Noi cercetări sunt în desfășurare în locul din Turcia

Noua echipă se laudă că descoperirile lor ar trebui să forțeze o reconsiderare a sitului zvonit de mult de către sceptici. Speră ca în curând să fie efectuate mai multe scanări la fața locului, urmate de forări și săpături. Conform Bibliei, Noe a încărcat două exemplare din fiecare animal pe o arcă lungă de 150 de metri pentru a-i salva de inundațiile apocaliptice.

Geologii și istoricii consideră că mitul biblic al potopului este ireconciliabil cu înțelegerea modernă a înregistrării fosilelor, a istoriei umane și a vârstei Pământului. Creștinii continuă totuși să vâneze dovezi ale bărcii, despre care se spunea că este o navă de lemn lungă de 150 de metri, lățime de 23 de metri și înălțime de 11 metri.

Ryan Mauro, președintele Fundației de cercetare Doubting Thomas, care este o organizație non-profit dedicată investigării istoriei relatărilor biblice a declarat că știa că situl Durupinar este o ciudățenie geologică. Astfel, înainte de a afla despre aceste scanări, părea că cei care continuau să argumenteze în favoarea sitului respectiv, pur și simplu nu putea să accepte adevărul.

„Este un joc cu totul nou acum. Acele hotărâri potrivit cărora nu era acceptată ideea că acesta ar fi situl biblic, au fost efectuate în urmă cu zeci de ani, fiind bazate pe date limitate în comparație cu ceea ce avem acum. Pe măsură ce am aflat mai multe, m-am convins că proiectul merită sprijinul meu și că este vital să stabilim adevărul despre Durupinar”, a afirmat Thomas.

Jones, Fundația de cercetare Mauro Doubting Thomas și o echipă de oameni de știință turci speră acum să desfășoare lucrări științifice inovatoare asupra sitului. Echipa încearcă în prezent să strângă aproximativ 72.000 de lire sterline (100.000 de dolari necesari) pentru ca studiile științifice propuse să aibă loc.