Home » Tehnologie & Știinta » Planeta care ar putea ascunde forme de viață extraterestră. Ce au descoperit oamenii de știință

Planeta care ar putea ascunde forme de viață extraterestră. Ce au descoperit oamenii de știință

Cojocaru Cristian / 21.12.2021, 19:08
Planeta care ar putea ascunde forme de viață extraterestră. Ce au descoperit oamenii de știință

Cercetătorii cred că ar putea exista forme de viață extraterestră, declarând că sunt „foarte diferite de orice am văzut”. Acestt lucru s-ar putea ascunde în norii unei plante care face parte din Sistemul Solar. Află care sunt șansele ca acest lucru să fie posibil și cum vor explora mai departe oamenii de știință ideea.

Forme de viață extraterestră în apropiere de Pământ

Cercetătorii au lansat ipoteza potrivit căreia, norii din jurul planetei Venus ar putea găzdui viață extraterestră. Gazul incolor, un compus de azot și hidrogen, ar putea indica reacții chimice care ar face planeta, la 47,34 milioane de kilometri de Pământ – mai locuibilă pentru viața extraterestră. Pe planeta noastră, amoniacul este un deșeu obișnuit rămas de la organismele acvatice. Prezența sa în atmosfera superioară a lui Venus i-a derutat pe astronomi încă din anii 1970. Oamenii de știință cred că nu ar trebui să fie produs de nicio forță cunoscută a lumii.

Venus în sine este atât de fierbinte încât este de neconceput să existe forme de viață și, dacă există viață în nori, este probabil să fie microbi precum bacteriile Pământului, deși cu o compoziție chimică diferită de cea pe care am văzut-o pe planeta noastră sau chiar pe planetele învecinate. ca Marte.

Acest lucru se datorează faptului că viața de pe Marte este mai probabil să fie similară cu cea de pe Pământ și astfel oamenii de știință au o idee mai bună la ce să se aștepte. Venus, dimpotrivă, este diferită de orice altă planetă din sistemul solar. Într-un nou studiu, cercetătorii de la Universitatea Cardiff, MIT și Universitatea Cambridge au modelat un set de procese chimice pentru a arăta că, dacă amoniacul este într-adevăr prezent, ​​ar declanșa o cascadă de reacții chimice care ar neutraliza picăturile din jur de acid sulfuric.

Dacă s-ar întâmpla acest lucru, ar scădea aciditatea norilor de la -11 la zero, pe scara pH-ului acesta rămâne incredibil de acid, dar ar fi la un nivel pe care viața l-ar putea tolera. Pe Pământ există forme de viață care produc amoniac pentru a neutraliza mediul lor.

„Știm că viața poate crește în medii acide de pe Pământ, dar nu atât de acid precum se crede că sunt norii lui Venus. Dar dacă ceva produce amoniac în nori, atunci asta va neutraliza unele dintre picături, făcându-le potențial mai locuibile”, a spus coautorul studiului, Dr. William Bains, de la Școala de Fizică și Astronomie a Universității Cardiff.

forme viață extraterestră
O noua misiune va fi trimisa pentru a explora mai mult particulele norilor planetei Venus

O nouă misiune va fi lansată pentru a fi studiate particulele din nor

Oamenii de știință merg până la a propune că cea mai plauzibilă explicație este că originile amoniacului sunt biologice, mai degrabă decât forțe naturale, cum ar fi fulgerele sau erupțiile vulcanice.

„Amoniacul nu ar trebui să fie pe Venus. Are hidrogen atașat de el și există foarte puțin hidrogen în jur. Orice gaz care nu aparține contextului mediului său este automat suspect pentru că este produs de viață”, a spus coautorul studiului, profesorul Sara Seager, de la Departamentul de Științe Pământului, Atmosferice și Planetare (EAPS) al MIT.

Unele semnături chimice din nori au rămas neexplicate de zeci de ani: prezența oxigenului, particule nesferice și niveluri neașteptate de vapori de apă și dioxid de sulf. S-a crezut că acest lucru ar putea fi explicat prin praf. Poate că mineralele luate de pe suprafața lui Venus și-au făcut loc în nori și interacționează cu acidul sulfuric. Problema, totuși, a fost că acea cantitate de praf necesară pentru ca acest lucru să fie adevărat ar fi fost mult prea masivă.

Dacă viața ar produce amoniac, totuși, reacția chimică ar produce în mod natural oxigen. Amoniacul s-ar dizolva apoi în acid, transformându-se dintr-o formă rotundă, lichidă, într-o „pastă asemănătoare sării”.

„Există multe alte provocări pentru viață de depășit dacă este să trăiești în norii lui Venus. Aproape că nu există apă pentru început și toată viața despre care știm are nevoie de apă. Dar dacă există viață, atunci neutralizarea acidului va face norii puțin mai locuibili decât am crezut”, a spus Bains.

Șansele ca viața să fie prezentă pe Venus sunt foarte mici, a spus doctorul Bains, care rămâne sceptic că aceste probleme ar putea fi explicate de extratereștri. Acest lucru ar putea proveni, totuși, din disparitatea imensă pe care viața de pe Venus ar fi putut fi comparată cu viața de pe Pământ, precum și de amploarea posibilității de viață extraterestră.

În 2023 se va lansa misiunea Venus Life Finder pentru a studia particulele din nor, dar detectarea vieții extraterestre va dura timp. Trimiterea hardware-ului pe Venus este o provocare și costisitoare, cu scopul final de a prelua o probă care ar putea conține viață și de a o aduce pe Pământ pentru un studiu mult mai mare decât ar putea fi efectuat de la distanță.

Nu este prima dată când descoperirea unei substanțe chimice a dat indicii că ar putea exista viață extraterestră pe Venus. Anul trecut, oamenii de știință de la Universitatea Cardiff au găsit și urme de fosfină, un gaz rar și toxic, în atmosferă.