Home » Utile » 9 moduri mai puțin știute în care poți folosi bicarbonatul de sodiu. Acest ingredient banal îți poate fi de un real ajutor în diverse situații

9 moduri mai puțin știute în care poți folosi bicarbonatul de sodiu. Acest ingredient banal îți poate fi de un real ajutor în diverse situații

Cojocaru Cristian / 09.02.2022, 17:38
9 moduri mai puțin știute în care poți folosi bicarbonatul de sodiu. Acest ingredient banal îți poate fi de un real ajutor în diverse situații

Bicarbonatul de sodiu este un aliment de bază din bucătărie care, se regăsește mai ales în cămară, așteptând rare momente de utilitate. Cu toate acestea se dovedește că bicarbonatul de sodiu este ninja de curățare ieftin și universal pe care nu ai știut că îl ai mereu. Află câteva lucruri la care poți folosi bicarbonatul de sodiu.

În ce situații poți folosi bicarbonatul de sodiu

Nu numai că proprietățile sale de reacție la acid și de dospire fac prăjiturile și prăjiturile pufoase, compușii săi alcalini blânzi descompun grăsimea, iar granulele sale curăță murdăria. Iată, multele utilizări minunate ale acestui ingredient pe care este imposibil să nu îl ai în casă.

Poți stinge focul

Dacă în bucătărie izbucnește un mic incendiu și nu ai un stingător ușor accesibil, trebuie să ajungi la cea mai apropiată cutie de bicarbonat de sodiu. Acest ingredient stinge cu ușurință flăcările. Aruncă astfel câțiva pumni de bicarbonat de sodiu la baza flăcării pentru a obține cele mai bune rezultate.

Îndepărtează mâncărimea de la înțepăturile de țânțar

Vara este un anotimp plăcut din mai multe puncte de vedere, până ne gândim la țânțari. Ca să scapi de mâncărimea provocată de înțepăturile de țânțare poți folosi bicarbonat de sodiu. Amestecă o lingură de bicarbonat de sodiu cu suficientă apă până se formează o pastă, iar apoi aplică pe înțepătură. Se lasă aproximativ 10 minute înainte de spăla.

Îndepărtează pesticidele din produse

Un studiu din 2017 publicat în Journal of Agriculture and Food Chemistry a arătat că bicarbonatul de sodiu a fost mai eficient decât înălbitorul în îndepărtarea reziduurilor de pesticide de pe mere. Pentru a elimina substanțele chimice sintetice din produse în mod natural, adaugă o lingură de bicarbonat de sodiu într-un castron mare cu apă și lasă produsele la înmuiat timp de 10-15 minute înainte de clătire.

Carne tocată perfect rumenită

Dacă dorești să gătești carnea tocată mai rumenită și totodată să rămână fragedă, poți utiliza bicarbonat de sodiu. Potrivit Claire Lower, redactorul senior de alimente de la Lifehacker, toți ar trebui să adăugăm bicarbonat de sodiu în carnea noastră tocată înainte pentru a se rumeni. Acest lucru se datorează faptului că, „bicarbonatul de sodiu crește pH-ul cărnii, împiedicând proteinele să se lipească excesiv.

Curăță oalele, tigăile, blaturile și cuptorul

Bicarbonatul de sodiu este un abraziv ușor, ceea ce îl face un avantaj ieftin pentru arsenalul de curățare a bucătăriei. Conform Healthline, nu numai că poate să curețe grăsimea de pe oale, tigăi și vase, dar „când este amestecat cu un acid precum sucul de lămâie sau oțetul, poate ajuta și la controlul creșterii microorganismelor dăunătoare, inclusiv mucegai sau bacterii. Se amestecă cu suc de lămâie sau oțet și apă, pentru a face o pastă de spălat care poate fi aplicată peste tot, de la blaturi și căni de cafea pătate până la pereții murdari ai cuptorului.

Deodorizează… practic tot ce este în casa ta

Știm cu toții că o cutie deschisă de bicarbonat de sodiu absoarbe mirosurile în frigider. Dar erai conștient de toate celelalte locuri în care poate elimina duhoarea? Presară-l în fundul coșurilor de gunoi, tălpile pantofilor de sport sau în geanta de sport pentru ca mirosul neplăcut să dispară.

folosi bicarbonatul de sodiu
Petele de vin rosu pot fi scoase tot cu ajutorul bicarbonatului de sodiu

Absoarbe scurgerile minore de ulei

Bicarbonatul de sodiu absoarbe uleiul și poate ajuta la scoaterea acestuia de pe țesături, de la îmbrăcăminte la covoare. Dacă verși ulei pe pantaloni sau pe covor, rezistă tentației de a-l șterge cu un prosop. Acest lucru nu va face decât să răspândească și mai mult pata. În schimb, folosește o cârpă uscată sau umedă sau un prosop de hârtie pentru a șterge uleiul, eliminând tot ce poți. Nu clăti! Apoi aplică bicarbonat de sodiu în zona afectată. Undeva între una și 24 de ore mai târziu, înlătură bicarbonatul de sodiu rămas și adaugă hainele la spălat.

Îndepărtează petele de vin roșu

Bicarbonatul de sodiu poate scoate și petele de vin roșu. Poți aplica o pastă făcută din bicarbonat de sodiu și apă și curăța zona afectată.

Curăță baia cu ajutorul bicarbonatului de sodiu

Apa dură, bogată în minerale poate lăsa pete în jurul toaletei noastre. Puneți proprietățile de curățare și dezodorizare ale bicarbonatului de sodiu la o utilizare dublă. Pentru a preveni această acumulare, adaugă o cană de bicarbonat de sodiu în toaletă o dată pe săptămână sau lună și lasă să stea timp de o oră înainte de a pulveriza cu oțet și de a curăța interiorul. Acest lucru va elimina depozitele de minerale care cauzează pete și orice miros persistent. Bicarbonatul de sodiu este un agent de curățare eficient în alte zone ale băii.